Megjelentek a vevők az ingatlanpiacon – Itt a fordulat?

2020. 04. 21., 12:15

A Duna House adatai alapján fokozódó vevői érdeklődés mutatható ki az ingatlanpiac elmúlt két hetének aktivitási mutatói alapján, amely mellé egyelőre stagnáló adásvételi szám párosul. A szakemberek a piac fokozatos élénkülését és az enyhülő társadalmi korlátozások miatt tovább emelkedő keresletet várnak a következő időszakban.

Az országos ingatlanközvetítő hálózat által regisztrált érdeklődő vevők száma 4 heti bezuhanás után újra emelkedő fázisba kezdett és az előző héthez képest több mint 50 százalékos emelkedést mutat. A vevői érdeklődés így már csak 26 százalékos elmaradásban van a tavalyi ugyanezen időszakának aktivitásához képest, szemben az elmúlt hetekben tapasztalt 70 százalékos zuhanáshoz képest.

A regisztrált vevők mellett az ingatlanmegtekintések száma is hasonló emelkedő tendenciát mutat, igaz itt még a kijárási korlátozások nehezítik a vevők dolgát. Az előző héthez mért 50 százalékos növekedés mellett, a tavalyi adatokhoz képest itt még továbbra is jelentős az elmaradás, hiszen tavaly egy hét alatt több mint kétszer ennyi ingatlant néztek meg az érdeklődők.

„Értékesítőink gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre és az elmúlt hetekben online, videós lakásmutatásokkal szolgálták ki az ügyfelek igényeit, azonban egyértelműen érződik, hogy a piac teljes helyreállásához a személyes megtekintés teljes körű engedélyezésére lenne szükség.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. – „A növekvő keresleti oldal a vevők helyzethez való alkalmazkodását és a továbbra is fennálló ingatlanpiaci szükségletet mutatja, valamint már megjelentek az alkalmi vételeket kereső befektetők is. Adásvételek tekintetében egyelőre a csökkenés megállását és egy stagnáló időszakot mutatnak az adataink, amely várhatóan a kereslet élénkülése miatt kezd majd visszazárni a következő hetekben.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS