Másfél millió forinthoz közelít az újépítésű óbudai lakások négyzetméterára

Másfél millió forinthoz közelít az újépítésű óbudai lakások négyzetméterára
2023. 03. 27., 18:38

2023-ban sem állt meg az ingatlanárak emelkedése a főváros III. kerületében. Az otthonteremtésre fordított összeg kerületi átlaga csaknem 76 millió forintra nőtt, az idei adatok alapján Óbuda-Békásmegyer kerületi négyzetméterárai pedig 2021-hez képest 20 százalékos eltérést mutatnak. Az idei első negyedévben eladott új lakások átlagos négyzetméterára közel másfél millió forint volt, ami 2021 azonos időszakához képest 50 százalékos növekedést jelent.

Óbuda-Békásmegyer a főváros egészét tekintve a harmadik, a budai oldalon pedig a legnagyobb területű kerület. Lakosságszáma a 2022-es adatok szerint meghaladta a 124 ezret, ezzel a második legnépesebb kerület Budapesten.

„Kiemelkedő lakosságszáma ellenére a fővárosi kerületek közötti érdeklődést vizsgáló felmérés alapján mindössze a középmezőnyben helyezkedik el a III. kerület. 2021 év elején az ötödik legkeresettebb lokáció volt, azonban 2022 során többnyire a 9–11. helyen végzett csupán, leszámítva 2022 decemberét, amikor az eddigi legmagasabb, 14,4 százalékos arányban jelölték meg preferált területként a kerületet, ezzel hatodikként végzett a sorban” – tájékoztatott Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kerületben értékesített ingatlanok között a legnagyobb arányban (42 százalék) a házgyári lakások szerepeltek. 12 százalékkal több rezsivédett panellakás cserélt gazdát tavaly, mint 2021-ben. Az ingatlanközvetítő 2022-es adatai alapján a Bécsi úti lakótelepi lakásokért 850, a békásmegyeri panelekért pedig 705 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vevők. A fővárosi lakótelepek között a legnagyobb áremelkedést (54 százalék) a Bécsi úti tranzakciók mutatták 2021-hez képest tavaly.

A panellakásokhoz hasonló mértékben, az eladások 38 százalékban szerződtek az ügyfelek III. kerületi, használt téglalakásokra 2022-ben, amelyeknek átlagos ára meghaladta az 1,1 millió forintot négyzetméterenként, ami egy év alatt 27 százalékos áremelkedést jelent.

A rezsicsökkentés eltörlésének hatása ebben a kerületben is érzékelhető, hiszen óbudai családi házra csekélyebb, 11 százalékos arányban szerződtek tavaly a vevők. Az újépítésű otthonok iránti kereslet azonban nem apadt, ehhez mérten a fejlesztők is igyekeznek kielégíteni a vevői igényeket, ugyanis a 2023 első negyedévében meghirdetett projektek lakásainak száma a kerületben meghaladta az 1500-at, ezzel az újépítésű ingatlanok kínálatát tekintve az ötödik leggazdagabb kerület lett Angyalföld, Újbuda, Ferencváros és Józsefváros után. A keresletnek megfelelően a négyzetméterárak is emelkedtek, az újépítésű négyzetméterárakat vizsgálva a fővárosi kerületek között a III. kerület a középmezőnyben helyezkedik el. A 2023 első negyedévében értékesített újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladta az 1,4 millió forintot, ami 2021 azonos időszakához képest 50 százalékos növekedést jelent, az eddigi adatok szerint a vevők új lakásra átlagosan 110 millió forint körüli összeget költöttek idén.

A kerület adta lehetőségeknek köszönhetően a jelenlegi fejlesztések között vannak központi lokációban elhelyezkedő ingatlanok, illetve a csendesebb, zöldebb környezetet keresők is megtalálhatják az igényeiknek megfelelő új otthont. „A kerületben számottevő, 20 százalékos volt 2022 során a befektetési célú vásárlások aránya, emellett azonban a tranzakciók 24 százalékban a nagyobb ingatlanba költözés adta a vevők motivációját. Jelentős, 13 százalékos volt az első lakásukra szerződő fiatalok aránya is Óbudán” – mondta el Benedikt Károly.

Fotó: Forest Hill Lakópark

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS