Másfél millió forinthoz közelít az újépítésű óbudai lakások négyzetméterára

Másfél millió forinthoz közelít az újépítésű óbudai lakások négyzetméterára
2023. 03. 27., 18:38

2023-ban sem állt meg az ingatlanárak emelkedése a főváros III. kerületében. Az otthonteremtésre fordított összeg kerületi átlaga csaknem 76 millió forintra nőtt, az idei adatok alapján Óbuda-Békásmegyer kerületi négyzetméterárai pedig 2021-hez képest 20 százalékos eltérést mutatnak. Az idei első negyedévben eladott új lakások átlagos négyzetméterára közel másfél millió forint volt, ami 2021 azonos időszakához képest 50 százalékos növekedést jelent.

Óbuda-Békásmegyer a főváros egészét tekintve a harmadik, a budai oldalon pedig a legnagyobb területű kerület. Lakosságszáma a 2022-es adatok szerint meghaladta a 124 ezret, ezzel a második legnépesebb kerület Budapesten.

„Kiemelkedő lakosságszáma ellenére a fővárosi kerületek közötti érdeklődést vizsgáló felmérés alapján mindössze a középmezőnyben helyezkedik el a III. kerület. 2021 év elején az ötödik legkeresettebb lokáció volt, azonban 2022 során többnyire a 9–11. helyen végzett csupán, leszámítva 2022 decemberét, amikor az eddigi legmagasabb, 14,4 százalékos arányban jelölték meg preferált területként a kerületet, ezzel hatodikként végzett a sorban” – tájékoztatott Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kerületben értékesített ingatlanok között a legnagyobb arányban (42 százalék) a házgyári lakások szerepeltek. 12 százalékkal több rezsivédett panellakás cserélt gazdát tavaly, mint 2021-ben. Az ingatlanközvetítő 2022-es adatai alapján a Bécsi úti lakótelepi lakásokért 850, a békásmegyeri panelekért pedig 705 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vevők. A fővárosi lakótelepek között a legnagyobb áremelkedést (54 százalék) a Bécsi úti tranzakciók mutatták 2021-hez képest tavaly.

A panellakásokhoz hasonló mértékben, az eladások 38 százalékban szerződtek az ügyfelek III. kerületi, használt téglalakásokra 2022-ben, amelyeknek átlagos ára meghaladta az 1,1 millió forintot négyzetméterenként, ami egy év alatt 27 százalékos áremelkedést jelent.

A rezsicsökkentés eltörlésének hatása ebben a kerületben is érzékelhető, hiszen óbudai családi házra csekélyebb, 11 százalékos arányban szerződtek tavaly a vevők. Az újépítésű otthonok iránti kereslet azonban nem apadt, ehhez mérten a fejlesztők is igyekeznek kielégíteni a vevői igényeket, ugyanis a 2023 első negyedévében meghirdetett projektek lakásainak száma a kerületben meghaladta az 1500-at, ezzel az újépítésű ingatlanok kínálatát tekintve az ötödik leggazdagabb kerület lett Angyalföld, Újbuda, Ferencváros és Józsefváros után. A keresletnek megfelelően a négyzetméterárak is emelkedtek, az újépítésű négyzetméterárakat vizsgálva a fővárosi kerületek között a III. kerület a középmezőnyben helyezkedik el. A 2023 első negyedévében értékesített újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladta az 1,4 millió forintot, ami 2021 azonos időszakához képest 50 százalékos növekedést jelent, az eddigi adatok szerint a vevők új lakásra átlagosan 110 millió forint körüli összeget költöttek idén.

A kerület adta lehetőségeknek köszönhetően a jelenlegi fejlesztések között vannak központi lokációban elhelyezkedő ingatlanok, illetve a csendesebb, zöldebb környezetet keresők is megtalálhatják az igényeiknek megfelelő új otthont. „A kerületben számottevő, 20 százalékos volt 2022 során a befektetési célú vásárlások aránya, emellett azonban a tranzakciók 24 százalékban a nagyobb ingatlanba költözés adta a vevők motivációját. Jelentős, 13 százalékos volt az első lakásukra szerződő fiatalok aránya is Óbudán” – mondta el Benedikt Károly.

Fotó: Forest Hill Lakópark

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS