Lezárult a népszámlálás, 2023 elején már érkeznek az első adatok

Lezárult a népszámlálás, 2023 elején már érkeznek az első adatok
2022. 12. 05., 09:43

A 2022. évi népszámlálás három szakaszában összesen 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be. A nemzeti adatvagyon részét képező információk feldolgozása megkezdődött, az előzetes adatokat 2023 első negyedévére ígéri a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A november 28-án lezárult népszámlálás három szakaszból állt. Az első, online szakaszban – amely néhány nappal az előre tervezettnél hosszabb volt és október 1. és 19. között zajlott –, a statisztikai hivatal rendszerébe 3,2 millió címről összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be. Ennyi embert, ilyen rövid idő alatt elérni nemzetközi összevetésben is kiemelkedő eredmény. Online kitöltésre a 2011-es népszámlálás során is volt lehetőség, de akkor kevesebb mint harmadennyi embert sikerült elérni – ebben persze közrejátszik, hogy azóta sokat változtak az internethasználati szokások, más az eszközellátottság és általában magasabb a digitalizáció szintje.

A második, számlálóbiztosi szakaszban, amely november 20-án zárult, a számlálóbiztosok országszerte közel 1,5 millió címen írták össze a lakások jellemzőit, és 2,2 millió személyi kérdőívet töltöttek ki az adatszolgáltatók közreműködésével. A népszámlálás végrehajtásának a számlálóbiztosok voltak a főszereplői; ehhez a munkához türelemre és nagyfokú alkalmazkodóképességre volt szükség. A visszajelzések alapján a lakosság többségében megértő volt a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a számlálóbiztosokat munkájuk elvégzésében – hangsúlyozta Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője.

Aki mindkét kört kihagyta, november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthette ki a népszámlálási kérdőívet. Ebben a szakaszban a jegyzők feladata volt, hogy kijelöljék, mikor és hol tudnak jelentkezni az adatszolgáltatók, de a kérdőíveket – a második szakaszhoz hasonlóan – a számlálóbiztosok töltötték ki az adatszolgáltatók válaszai alapján.

Az adatok összeírása mindhárom szakaszban elektronikusan zajlott. Az online kitöltés esetében ez magától értetődő, de papír kérdőíveket a számlálóbiztosi szakaszban és a pótösszeírás során sem használtak: a megadott adatokat a számlálóbiztosok táblagépen rögzítették. Az elektronikus adatrögzítés nagyban felgyorsítja az adatok feldolgozását. Az adatok pontosításához a KSH állami adatbázisokat használ fel, összeveti a népszámlálás során megadott információkat az adminisztratív adatokkal, és szükség esetén pótolja a hiányokat. Ez ezért is különösen fontos, mert a tervek szerint az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A következő népszámlálás adatait már a lakosságra háruló feladat nélkül, kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a KSH, összhangban a több országban jelenleg is alkalmazott gyakorlattal.

Az adatok tárolása egy fokozottan védett adatbázisban valósul meg. Az adatok a nemzeti adatvagyon részét képezik és kizárólag statisztikai célra használhatók – tájékoztatott Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A népszámlás során összegyűjtött adattömeg jelentőségét aligha lehet eltúlozni. A következő időszakban a döntéshozókat támogató elemzők, a tudományos kutatók, a gazdasági élet szereplői kiterjedten használják majd ezeket az adatokat a stratégia-alkotásban és a fejlesztések megalapozásában. Ezen túlmenően minden statisztikai adatgyűjtésnek, minden reprezentatív társadalomtudományi- vagy piackutatásnak a most kinyert adatok adják a kiindulópontját. Emellett a jelenlegi népszámlálás, illetve az abból tovább vezetett népesség lesz az alapja például az olyan mutatóknak, mint az egy főre jutó GDP, vagy az egy főre jutó jövedelem vagy fogyasztás.

A népszámlálás eredményei megbízható alapot nyújtanak nemcsak az egész országot, hanem az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Emellett fontos információkkal szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, de segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban, tudatos adathasználattal tervezhetik tevékenységüket, például egy új üzlet megnyitását vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését. A népszámlálás első eredményei a KSH ígérete szerint már 2023 első negyedévében elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-07 15:41:00
Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A kérdésre dr. Gondi Anilla, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.