Lassan erősödő kereslettel éledezik a lakáspiac

2023. 03. 13., 13:19

A Duna House becslése szerint februárban országosan 6253 adásvétel történt, 7 százalékkal több, mint januárban; a Credipass adatai szerint a hitelpiacon 35 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ami az előző hónaphoz viszonyítva stagnálást jelent. A szakértők a következő időszakban az ingatlanpiac erősödésének folytatására számítanak, ami a pozitív irányú változás kezdetét prognosztizálja a következő hónapok hitelpiacán is.

A lakáspiac ébredezését alátámasztja a Duna House keresletindexének 2 pontos emelkedése is, de az előző évek keresletéhez viszonyítva továbbra is jelentős a lemaradás. Idén februárban is az elmúlt 10 év legalacsonyabb értékén áll a mutató. Az ingatlanok forgási sebessége az előző hónap adataihoz képest enyhülést mutat, a februári értékesítési adatok alapján a panellakások keltek el a leggyorsabban, közöttük is a keleti régióban találtak leghamarabb új tulajdonosra ezek az ingatlanok. Értékesítési idejük országosan 2–3 hónap közé tehető. A téglaépítésűek az előző év azonos időszakához mérten közel megegyező tempót diktáltak. A főváros pesti oldalán, illetve a belvárosi területeken a tavalyihoz viszonyítva nagyobb volt a lendület, itt 3,5 hónapra, míg a budai oldalon kevéssel többre volt szükség a sikeres szerződéskötéshez. A vidéki területeken átlagosan alig több, mint 4 hónap kellett az értékesítés lezárásához, ahogy az előző évben is.

A Duna House közreműködésével zárult tranzakciók szerint vidéken az előző év azonos időszakához képest emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára idén februárban. A keleti országrészben volt a legnagyobb mértékű, 24,5 százalékos a drágulás egy év alatt, így a keleti házgyári lakások elérték a nyugati területeken található panelek árszintjét. A főváros budai oldalán található lakótelepi lakások ára stagnált, Pesten pedig 5 százalékos árcsökkenés realizálódott. Az alku mértéke országosan 4–6 százalék között alakult ennél az ingatlantípusnál.

A téglaépítésűek esetében fordított a helyzet, vidéken csekélyebb négyzetméterár-emelkedés mutatkozott az előző évi adatokhoz képest, míg a fővárosban az idei év második hónapjában zárult tranzakciók alapján az átlagos négyzetméterár tovább növekedett. Az irányár változásának mértéke a főváros pesti és budai oldalán 5-6 százalék körül alakult, míg a belvárosi területeken egyáltalán nem változtattak a hirdetési áron a tulajdonosok, az alku mértéke 3–5 százalékos volt Budapesten, vidéken 7–8 százalék körül mozgott.

A 30–40 év közöttiek korcsoportja volt a legaktívabb a februári ingatlanpiacon, mind a fővárosban, mind vidéken közülük került ki a legtöbb ingatlanvásárló. A legnépszerűbb vásárlói motiváció a budapesti értékesítési adatok szerint 40 százalékkal a befektetési célú vétel volt, átlagosan 48,8 millió forintot költöttek ebből a célból a vásárlók. A vevők 25 százaléka nagyobb ingatlanba költözés miatt szerződött, az első lakásukat vásárlók átlagosan közel 60 millió forintot költöttek ingatlanra. A vevői motivációt tekintve a fővároshoz hasonlóan vidéken is a befektetési célú vétel, a nagyobb ingatlanba költözés és az első lakás vásárlása volt a leggyakoribb.

Februárban a fővárosban továbbra is a nagyon jó állapotú ingatlanokat keresték a legtöbben, míg az ország többi részén a jó állapotú lakásokkal és házakkal is megelégedtek a vevők. A felújítási kedv Kelet-Magyarországon volt a legjelentősebb, a tranzakciók 18 százalékban szerződtek az ügyfelek felújítandó ingatlanra, míg az ország többi területén csupán 3–9 százalék volt ez az arány.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS