Lakásvásárlás Pekingben: 6 millió forint/négyzetméter

2022. 02. 03., 17:33

Legalább 6 aranyérmet kellene nyernie a téli olimpián egy magyar sportolónak, hogy a jutalomból Pekingben vásárolhasson lakást.

Az elmúlt év végén komoly világgazdasági fejtörést okoztak a kínai ingatlanpiac történései. Egyelőre úgy néz ki, hogy az Evergrande – és így Peking is – úrrá tud lenni az összeomláson, sőt, újra dolgoznak az újépítésű lakásprojekteken. Az 1990-es évek közepétől kezdve ugyanis kiemelt jelentőségük van az ingatlanberuházásoknak, a kínai kormány folyamatos állami támogatásban részesíti őket. Nem is meglepő, hogy az ország GDP-jének 16 százalékáért felelős az ingatlanpiac, amihez a kedvező hitelkonstrukciók is hozzájárultak.

Ennek hatására a lakásárak is jelentősen elszabadultak Kínában, amit olyan intézkedésekkel igyekeztek visszafogni, mint a lakáshitelezési szabályok szigorítása vagy az illetékek növelése. Az elmúlt 6 évben így is 32,89 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az ázsiai országban. A Numbeo.com adatai szerint egy egyhálószobás lakást átlagosan havi 365 000 forintért lehet bérelni Pekingben, ha pedig valaki vásárlásra adná a fejét, akkor több mint 6,1 millió forintot kellene fizetnie négyzetméterenként. Egy átlagos, 50 négyzetméteres otthon így közel 310 millió forintba kerülne a kínai fővárosban, amihez egy magyar sportolónak 5 aranyérem megszerzése sem lenne elég a téli olimpián, hiszen a jutalmazás összege „csak” 50 millió forint győzelmenként. A 2021. júniusi, átlagos éves jövedelmi adatok alapján egy pekingi lakosnak ehhez közel 44 évig kellene spórolnia – Budapest esetében ez az arányszám 14. Ennek ellenére elmondható, hogy Kína ma a lakástulajdonosok országa, hiszen a háztartások több mint 90 százaléka saját tulajdonban van, amihez nem csak a kedvező hitelkonstrukciók, de a Kínai Lakásfenntartó Alap is hozzásegíti az állampolgárokat.

„A korábbi – és a következő, 2026-os – téli olimpiai helyszínek ingatlanpiacát vizsgálva, bérleti árak tekintetében Kanada, ingatlanvásárlás esetén viszont egyértelműen Kína a legdrágább” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Közel hatszor nagyobb befektetést igényelhet egy belvárosi lakás vásárlása Pekingben, mint idehaza, de egy albérlet is 2,4-szer drágább. A kínai fővároshoz képest feleannyiba se kerülnek a lakások Vancouverben, Milánóban és Salt Lake Cityben, mégis a magyar, átlagosan 50-55 milliós belvárosi lakásokhoz képest jelentős a különbség. Hazánk árszintjével azonos a helyzet Torinóban és Szocsiban, míg a legolcsóbban a 2018-as téli olimpia helyszínén, Phjongcshangban lehetne ingatlant vásárolni, 662 ezer forintos négyzetméteráron. Bérleti díjak tekintetében viszont csak a dél-koreai város van mögöttünk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS