Lakásvásárlás Pekingben: 6 millió forint/négyzetméter

2022. 02. 03., 17:33

Legalább 6 aranyérmet kellene nyernie a téli olimpián egy magyar sportolónak, hogy a jutalomból Pekingben vásárolhasson lakást.

Az elmúlt év végén komoly világgazdasági fejtörést okoztak a kínai ingatlanpiac történései. Egyelőre úgy néz ki, hogy az Evergrande – és így Peking is – úrrá tud lenni az összeomláson, sőt, újra dolgoznak az újépítésű lakásprojekteken. Az 1990-es évek közepétől kezdve ugyanis kiemelt jelentőségük van az ingatlanberuházásoknak, a kínai kormány folyamatos állami támogatásban részesíti őket. Nem is meglepő, hogy az ország GDP-jének 16 százalékáért felelős az ingatlanpiac, amihez a kedvező hitelkonstrukciók is hozzájárultak.

Ennek hatására a lakásárak is jelentősen elszabadultak Kínában, amit olyan intézkedésekkel igyekeztek visszafogni, mint a lakáshitelezési szabályok szigorítása vagy az illetékek növelése. Az elmúlt 6 évben így is 32,89 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az ázsiai országban. A Numbeo.com adatai szerint egy egyhálószobás lakást átlagosan havi 365 000 forintért lehet bérelni Pekingben, ha pedig valaki vásárlásra adná a fejét, akkor több mint 6,1 millió forintot kellene fizetnie négyzetméterenként. Egy átlagos, 50 négyzetméteres otthon így közel 310 millió forintba kerülne a kínai fővárosban, amihez egy magyar sportolónak 5 aranyérem megszerzése sem lenne elég a téli olimpián, hiszen a jutalmazás összege „csak” 50 millió forint győzelmenként. A 2021. júniusi, átlagos éves jövedelmi adatok alapján egy pekingi lakosnak ehhez közel 44 évig kellene spórolnia – Budapest esetében ez az arányszám 14. Ennek ellenére elmondható, hogy Kína ma a lakástulajdonosok országa, hiszen a háztartások több mint 90 százaléka saját tulajdonban van, amihez nem csak a kedvező hitelkonstrukciók, de a Kínai Lakásfenntartó Alap is hozzásegíti az állampolgárokat.

„A korábbi – és a következő, 2026-os – téli olimpiai helyszínek ingatlanpiacát vizsgálva, bérleti árak tekintetében Kanada, ingatlanvásárlás esetén viszont egyértelműen Kína a legdrágább” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Közel hatszor nagyobb befektetést igényelhet egy belvárosi lakás vásárlása Pekingben, mint idehaza, de egy albérlet is 2,4-szer drágább. A kínai fővároshoz képest feleannyiba se kerülnek a lakások Vancouverben, Milánóban és Salt Lake Cityben, mégis a magyar, átlagosan 50-55 milliós belvárosi lakásokhoz képest jelentős a különbség. Hazánk árszintjével azonos a helyzet Torinóban és Szocsiban, míg a legolcsóbban a 2018-as téli olimpia helyszínén, Phjongcshangban lehetne ingatlant vásárolni, 662 ezer forintos négyzetméteráron. Bérleti díjak tekintetében viszont csak a dél-koreai város van mögöttünk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-27 12:49:00
A lefoglalt luxusautók között volt egy Lamborghini Aventador és egy Bentley Continental is. Ezekkel szállította a bűnszervezet vezetője a szájmaszkadományokat a győri kórházaknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS