Lakáspiaci trendek 2024-ben

2023. 12. 28., 14:10

A Duna House előrejelzése aktívabb ingatlanpiacot, vásárlói szempontból támogató környezetet, így több „hiteles” vásárlót mutat a 2024-es évre. A nagyvárosi ingatlanok mellett a jó elhelyezkedésű kistelepülések lehetnek az otthonkeresők és befektetők elsődleges célpontjai.

1. Aktívabb ingatlanpiacon, 20–30 százalékkal több adásvétel

A mindjárt véget érő 2023-as év 90–100 ezer környéki tranzakciószáma az elmúlt 9 év leggyengébb ingatlanpiacát jelentette, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt, amikor 88 ezer ingatlan cserélt tulajdonost. 2024-ben jelentősen erősebb tranzakciószámmal számolnak a szakemberek, amely az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók számának erősödését jelenti. A Duna House elemzői szerint 2024-ben 110–130 ezer adásvétel lesz a hazai ingatlanpiacon. A bővülést erősítheti a jelenlegi széles ingatlankínálat, hiszen 60–70 százalékkal több eladásra kínált ingatlanból választhatnak most a vevők.

2. Fókuszban az első lakásvásárlók

Az újragondolt otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően jelentősen javulhat az első lakásukat megvásárló családok helyzete. Az új CSOK Plusz, és a megemelt Falusi CSOK és Babaváró támogatásoknak köszönhetően az eddigieknél nagyobb segítséget kapnak a családok, amelyhez egy kedvezőbb önerőszabály is párosul, hiszen elég mindössze 10 százalékot előteremteni ahhoz, hogy lakásvásárlásba kezdjenek a fiatalok. A CSOK Plusz támogatást 80 millió forintos ingatlanértékéig tudják igénybe venni, ráadásul az ingatlanvásárlásuk ekkora vételárig továbbra is illetékmentes lesz.

3. Újra emelkedni fog a hitellel vásárlók aránya

A kedvezőtlenebb gazdasági környezetben, az emelkedő hitelkamatok miatt 2023-ban jelentősen lecsökkent a hiteles segítséggel vásárlók aránya. 2024-ben változhat ez a trend, hiszen a gazdaság felé erősödő bizalom, a csökkenő kamatpálya és az önkétes kamatplafon beveztése is mind-mind pozitív üzenet azoknak, akiknek muszáj pénzügyi segítséget igénybe venniük. A cégcsoporthoz tartozó Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750–850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak, ahol a sokrétű részletszabályok ismeretének hiánya miatt erősödni fog a pénzügyi szakemberhez fordulók száma, így a teljes piacból nagyobb részarányt hasíthatnak majd ki a pénzügyi közvetítők.

4. A befektetők fogják mozgatni a belvárosi piacot

A befektetők aktivitását a szinte feleződő, 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, így várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant, mint befektetést, ami tovább növelheti a tranzakciókat elsősorban a belvárosi területeken Budapesten és az egyetemi nagyvárosokban. A befektetői érdeklődés fokozódása az ingatlanállományra is jó hatással lehet, hiszen ez a réteg, aki a felújítandó ingatlanokat is szívesen vásárolja és korszerűsítés után újra hasznosítja, akár kiadás, akár eladás útján.

5. Az árak felfelé indulnak

Ingatlanárak tekintetében a fenti hatások miatti erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon. Természetesen egyes lokációk és ingatlantípusok esetében még jelentős eltérések mutatkozhatnak akár az árak változásának irányában is, de átlagosan a Duna House szakemberei éves szinten 5–10 százalékos áremelkedéssel számolnak 2024-ben. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS