Lakáspiac: februárban még kitartott a lendület

2022. 03. 11., 14:24

A Duna House becslése szerint februárban tovább élénkült a lakáspiac forgalma, így januárhoz képest 27,5 százalékkal több, 13 793 darab ingatlantranzakció valósult meg. Ez 2021 februárjához képest 5 százalékos visszaesés, 2020-hoz viszonyítva azonban 5 százalékos növekedést jelent.

Februárban a vevői érdeklődésben és a tranzakciókban sem látszódott még a hónap végén kitört orosz-ukrán háború hatása. A pontosan még nem látható humanitárius és gazdasági változások eltérő hatással lehetnek az ingatlanpiac egészére, de az első hetek tapasztalatai egyelőre nem mutatnak szélsőségesen kilengő értékeket az ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján. Tranzakciószám és kereslet tekintetében így a hosszabb márciusban még a februárinál is aktívabb piaccal számolnak a szakemberek, bár a fentebb említett okok miatt a várakozások kevésbé biztosak.

A hitelpiacon januárhoz képest csökkent a volumen, de még mindig a vártnál erősebb volt az év második hónapja. A Duna House Pénzügyek piaci becslése alapján 93 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott hazánkban, ami az eddigi legerősebb február az elmúlt években. Az MNB jelentése alapján 2020 azonos időszakában 75,2, 2021-ben pedig mindössze 69,2 milliárd forintos hitelvolumennel zárt a piac, amely az utóbbi évhez képest 34 százalékkal teljesített jobban idén februárban. A következő időszakban a gazdasági helyzet és a kamatemelési ciklus várhatóan érezteti majd hatását a folyósított jelzáloghitelek volumenében és a beadott igények számában is.

Budán a 700–800 ezer forint közötti, illetve a 900 ezer forint feletti négyzetméteráron elkelt lakások voltak többségben, de utóbbi kategóriából került ki a pesti oldalon értékesített legtöbb ingatlan is. Pesten továbbra is kiegyenlített kereslet mutatkozik az értékesített lakások árának szempontjából, habár tavaly februárhoz képest háromszorosára nőtt a 70 milliónál drágább otthonok aránya. Budán ugyancsak 70 millió forint feletti értékben vásároltak a legtöbben (29 százalék), de jelentősen megemelkedett a 40-50 millió forintos lakások részesedése. Ez fordítottan arányos a preferált lakásmérettel, ugyanis mindkét városrészben inkább a 80 négyzetméternél kisebb ingatlanok voltak többségben.

A főváros agglomerációjában is a legdrágább árkategóriában realizálódott a tranzakciók nagyobb aránya (31 százalék). Négyzetméterár vonatkozásában, míg tavaly a tranzakciók 21 százaléka 250 ezer forint alatt realizálódott, idén az érdeklődők 30 százalékban 600 ezer forint feletti áron vásároltak. Nyugat- és Kelet-Magyarországon továbbra is a 250 ezer forintos négyzetméterár alatti ingatlanok voltak a legkelendőbbek februárban. Összességében pedig jellemzően 40 millió forint feletti összeget fizettek ezekért az otthonokért a vidéki vevők.

A februárban értékesített panelekért keleten átlagosan 364, nyugaton 410 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. A fővárosban az átlagos négyzetméterár már 700 ezer forint körül alakult a paneleknél és a téglalakásoknál is. A vevői alku mértéke a tavalyihoz képest a felére csökkent a belvárosban. A kerületek között ismét Angyalföld volt a legnépszerűbb, amit Erzsébetváros követett, Zugló pedig visszaszorult a 3. helyre.

Februárban országos szinten egységesen a jó állapotú ingatlanok iránt volt a legnagyobb az érdeklődés (37–42 százalék). Nyugat-Magyarországon volt a legmagasabb (13 százalék) azon vásárlók aránya, akik felújítandó otthonra szerződtek. A fővárosban és vidéken egyaránt, továbbra is a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, átlagosan közel 52, illetve 26 millió forintot költöttek ilyen típusú ingatlanokra idén februárban.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS