Lakáspiac a járvány idején: csökkennek az árak

2020. 04. 15., 12:15

A koronavírus magyarországi megjelenése óta az elemzők és értékesítők folyamatosan boncolgatják annak várható gazdasági hatásait. Az ingatlanpiaci szakértők még semmi biztosat nem tudnak mondani, de valószínűsítik, hogy az árak a jövőben csökkenni fognak, csakúgy, mint a kereslet.

Ami koronavírus megjelenésekor történt a hazai lakáspiacon

A koronavírus megelőzése előtti egy évben az általunk vizsgált egyetemi városokban szinte kivétel nlkül kis mértékben változtak az átlagárak, mondhatni csak stagnáltak.

A téglalakásokra fókuszálva azt látjuk, hogy Budapesten a korábbi tendenciához hasonlóan továbbra is emelkednek az átlagárak, 2019. március és 2020. március között 800 ezer Ft/m²-ről, 840 ezer Ft/m²-re drágultak. A Szegeden eladó lakások téglaépítéses típusai ezzel ellentétben olcsóbbá váltak ebben az egy évben, méghozzá 490 ezer Ft/m²-es átlagáruk 480 ezer Ft/m²-re csökkent. Debrecenben és Pécsen sem mozogtak sokat a téglalakások átlag négyzetméter árai, Debrecen esetében 540 ezer Ft/m², míg Pécs esetében 420 ezer Ft/m² körüliek voltak.

Az egyetemi városok lakáspiacát a panelek oldaláról megközelítve már más eredményeket láthatunk. Az elmúlt egy évben, azaz 2019 márciusa és 2020 márciusa között - a téglalakásokkal megegyezően - Budapesten drágultak a panelek. Ugyan e tekintetben kisebb volt az emelkedés mértéke, 560 ezer Ft/m²-es átlagáruk mindössze 10 ezer forinttal lett több egy éves távlatban. A panelek frontján Budapest mellett Pécsen is megnövekedtek az árak, négyzetméterenként átlagosan 40 ezer forinttal, aminek köszönhetően idén márciusban elérték a 320 ezer Ft/m²-t. Szegeden 20 ezer forintos volt a drágulás mértéke, a napfény városában így idén márciusban átlag 340 ezer Ft/m² volt az eladási ár. A vizsgált városok közül egyedül Debrecenben csökkentek az árak 440 ezer Ft/m²-ről 420 Ft/m²-re.

Felfelé vagy lefelé fognak mozogni az árak a közeljövőben?

Az elkövetkezendő hónapokban a fővárosi lakáspiacon átlagosan 5-8 százalékos árcsökkenésre számít a legtöbb elemző. Azt is előre vetítették, hogy ez az áresés a jelenleginél sokkal alacsonyabb tranzakciószámok mellett fog lefolyni. Ami a vidéki lakáspiacot illeti – beleértve a megyeszékhelyeket és a kisebb településeket – kevésbé tartják valószínűnek az árcsökkenést a következő hónapokban.

Tehát a járvány elsősorban Budapest lakáspiacát érinti, azon belül is a befektetési céllal hasznosított lakásokat. A szakértői várakozások viszont az is megmutatják, hogy ez a tendencia időben kicsit eltolódva ugyan, de jelentkezni fog az ország többi részén is. Vagyis az árak visszaesése a vidéki városokban, településeken is érzékelhető lesz majd.

A mélypontot sem időben, sem árcsökkenés mértékben egyelőre senki nem látja előre pontosan. Így az a kérdés, hogy mikor áll vissza a piac a rendes kerékvágásba, a bizonytalanság miatt szintén megosztja a szakértők táborát. Vannak, akik szerint már 3 hónapon belül helyreáll a rend, de vannak olyanok is, akik szerint ez csak két év múlva következik be.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS