Lakáspiac a járvány idején: csökkennek az árak

2020. 04. 15., 12:15

A koronavírus magyarországi megjelenése óta az elemzők és értékesítők folyamatosan boncolgatják annak várható gazdasági hatásait. Az ingatlanpiaci szakértők még semmi biztosat nem tudnak mondani, de valószínűsítik, hogy az árak a jövőben csökkenni fognak, csakúgy, mint a kereslet.

Ami koronavírus megjelenésekor történt a hazai lakáspiacon

A koronavírus megelőzése előtti egy évben az általunk vizsgált egyetemi városokban szinte kivétel nlkül kis mértékben változtak az átlagárak, mondhatni csak stagnáltak.

A téglalakásokra fókuszálva azt látjuk, hogy Budapesten a korábbi tendenciához hasonlóan továbbra is emelkednek az átlagárak, 2019. március és 2020. március között 800 ezer Ft/m²-ről, 840 ezer Ft/m²-re drágultak. A Szegeden eladó lakások téglaépítéses típusai ezzel ellentétben olcsóbbá váltak ebben az egy évben, méghozzá 490 ezer Ft/m²-es átlagáruk 480 ezer Ft/m²-re csökkent. Debrecenben és Pécsen sem mozogtak sokat a téglalakások átlag négyzetméter árai, Debrecen esetében 540 ezer Ft/m², míg Pécs esetében 420 ezer Ft/m² körüliek voltak.

Az egyetemi városok lakáspiacát a panelek oldaláról megközelítve már más eredményeket láthatunk. Az elmúlt egy évben, azaz 2019 márciusa és 2020 márciusa között - a téglalakásokkal megegyezően - Budapesten drágultak a panelek. Ugyan e tekintetben kisebb volt az emelkedés mértéke, 560 ezer Ft/m²-es átlagáruk mindössze 10 ezer forinttal lett több egy éves távlatban. A panelek frontján Budapest mellett Pécsen is megnövekedtek az árak, négyzetméterenként átlagosan 40 ezer forinttal, aminek köszönhetően idén márciusban elérték a 320 ezer Ft/m²-t. Szegeden 20 ezer forintos volt a drágulás mértéke, a napfény városában így idén márciusban átlag 340 ezer Ft/m² volt az eladási ár. A vizsgált városok közül egyedül Debrecenben csökkentek az árak 440 ezer Ft/m²-ről 420 Ft/m²-re.

Felfelé vagy lefelé fognak mozogni az árak a közeljövőben?

Az elkövetkezendő hónapokban a fővárosi lakáspiacon átlagosan 5-8 százalékos árcsökkenésre számít a legtöbb elemző. Azt is előre vetítették, hogy ez az áresés a jelenleginél sokkal alacsonyabb tranzakciószámok mellett fog lefolyni. Ami a vidéki lakáspiacot illeti – beleértve a megyeszékhelyeket és a kisebb településeket – kevésbé tartják valószínűnek az árcsökkenést a következő hónapokban.

Tehát a járvány elsősorban Budapest lakáspiacát érinti, azon belül is a befektetési céllal hasznosított lakásokat. A szakértői várakozások viszont az is megmutatják, hogy ez a tendencia időben kicsit eltolódva ugyan, de jelentkezni fog az ország többi részén is. Vagyis az árak visszaesése a vidéki városokban, településeken is érzékelhető lesz majd.

A mélypontot sem időben, sem árcsökkenés mértékben egyelőre senki nem látja előre pontosan. Így az a kérdés, hogy mikor áll vissza a piac a rendes kerékvágásba, a bizonytalanság miatt szintén megosztja a szakértők táborát. Vannak, akik szerint már 3 hónapon belül helyreáll a rend, de vannak olyanok is, akik szerint ez csak két év múlva következik be.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS