Közel 1 milliárd forintért is kínálnak házat Békés megyében

2021. 10. 26., 13:41

A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedése realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35 százalékkal drágultak meg a régióban található házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. A tranzakciók közel ¾-e a megyeszékhelyre fókuszálódott.

A 2021 harmadik negyedévében értékesített ingatlanok adatai alapján vidéken, a keleti részeken – így Békés megyében is – az átlagos négyzetméterár mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében stagnált. Éves viszonylatban azonban jelentős változásokat mutatnak a Duna House legfrissebb statisztikái. „Megyénkben átlagosan 240 000 forint/m2 áron lehet ma hozzájutni egy panelotthonhoz, míg a téglalakások esetében ez az egységár 260 000 forint. A tavalyi év azonos időszakához képest azonban a legnagyobb árváltozás a békési házak esetében prognosztizálható, idén már 43,8 százalékkal kell többet, 158.000 forintot fizetniük a vevőknek négyzetméterenként” – elemezte a régió piacát Kovács Péter, a békéscsabai Duna House csoportvezetője.

„A kereslet 69 százaléka így is a családi házakra összpontosul, főleg a Covid-járvány után kialakult élethelyzetben, amikor a legtöbben nagyobb térre, szabadságra vágynak, amit egy kert biztosítani is tud számukra. A szeptemberig lebonyolított tranzakciók 26 százalékát a téglalakások adták, míg panelotthont a vevők mindössze 5 százaléka vásárolt Békés megyében. Ha viszont az elmúlt 10 évet vizsgáljuk, akkor a legnagyobb mértékben a panelek értéke nőtt, ma már több mint kétszer annyit érnek, mint 2011-ben.”

Az árstagnálást az is magyarázhatja, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a Békés megyéből elvándorlók aránya, amit az odaköltözők száma sem tudott korrigálni. A KSH adatai szerint 2013–2020 között több mint 140 ezer fő hagyta el a térséget és választott magának új lakhelyet. Országos viszonylatban ez azt jelenti, hogy az elvándorlások 3,3 százaléka bonyolódott le a megyéhez kapcsolódóan.

A Duna House kínálatában a legdrágább ingatlan jelenleg egy orosházi „intelligens” – vagyis a világ bármely pontjáról működtethető – ház, amit több mint 964 millió forintért kínálnak megvételre. A 770 m2-es, exkluzív kivitelezésű luxusingatlan egy 3000 négyzetméternél nagyobb, parkosított telken helyezkedik el fedett terasszal és 6 gépkocsi tárolására alkalmas garázzsal. A kétszintes épületben a 10 szoba mellett úszómedencével, szaunával és szoláriummal kiépített wellness részleg, valamint professzionális gépekkel felszerelt fitneszterem is található. Önmagában a medence már nem is számítana kuriózumnak, hiszen mára a luxus velejárója lett, a fogyasztói szokások változásának hatására a tulajdonosok strand helyett már a hazai vizeket választják hűsölésre.

Ez a ház természetesen egyedi eset, magasan kiugró értékkel, nem is csoda, hogy a második legdrágább ingatlant már „csak” közel 150 millió forintért hirdetik. Különleges ügylet ez is, hiszen egy 190 m2 alapterületű, teljes körűen felszerelt, bevezetett étterem keresi új tulajdonosát Gyulán. A megyeszékhelyen a legmagasabb áron, 79 millió forintért egy újépítésű, belvárosi családi ház szerepel a kínálatban.

Békéscsaba mondhatni mindent vitt, az eladások közel háromnegyede ugyanis a megyeszékhelyen realizálódott idén január-augusztus között. Az agglomerációba való kiköltözés tehát kevésbé jellemző a régióban, ami elsősorban a munkahelyek központosított hollétére vezethető vissza. Aki viszont vidékre vágyik, nagyrészt felújításra szoruló ingatlanba fektet, kedvező ára miatt. Vásárlói szempontból továbbra is az első lakás vásárlása a legfőbb motiváció, amit a kisebb vagy nagyobb otthonba való költözés követ, eladói részről viszont a lakásméretváltás mellett az örökségből szerezhető hozam realizálása miatt döntenek az ingatlan értékesítése mellett. A befektetési célú vásárlás nem számottevő a békési lakások esetében, hiszen – például Budapesttel szemben – kisebb a lehetőség is az albérlőknek való kiadásukra.

A Duna House Barométer szeptemberi, egyben harmadik negyedéves beszámolója alapján sem a befektetés motiválta elsősorban a vidéki vevőket. Eladói szempontból viszont az értékesítés legfőbb oka az ingatlanbefektetés eladása volt, arányuk egy év alatt 22 százalékponttal nőtt. Az így piacra kerülő lakások átlagosan 85m2 nagyságúak, amiért nagyságrendileg 36 millió forinthoz jutnak egykori tulajdonosaik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS