Júliusi ingatlanpiac: csökkenő befektetői arány, növekvő értékesítési idő

2019. 08. 13., 14:01

A júniusi mélypont után elindult a piac visszazárkózása, de még van elmaradás a tavalyi értékekhez képest a tranzakciók számában és a vevők érdeklődésében is. A felfutó piaci várakozásokat az árak követték le leggyorsabban, éves szinten még mindig kétszámjegyű növekedés tapasztalható minden szegmensben. A piaci hezitálást a növekvő értékesítési idő és a befektetői arány csökkenése is alátámasztja. A Duna House várakozása szerint a következő hónapokban dőlhet el, hogy a gyengébb mutatókat átmeneti megtorpanás okozta, vagy esetlegesen egy piaci trendforduló első jeleit láthatjuk.

Budapesten az ingatlanvásárlók között a befektetők aránya 5 százalékpontot csökkenve 39 százalékra esett vissza, amely valószínűleg a Magyar Állampapír Plusz bevezetésének is köszönhető. A családvédelmi akciókkal is támogatott első lakásvásárlók száma egyelőre még nem emelkedett az első hónapokban, jelenleg 21 százalékos aránnyal vannak jelen a piacon.

Budán az ingatlanok 27 százalékát 900 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesítették, amely 2018-hoz képest 23 százalékpontos emelkedés. Pesten még nem tolódott ennyire el a négyzetméterár, a legtöbb ingatlant 500-600 ezer forint között értékesítették.

Közép-Magyarországon kívüli területeken mért értékek messze elmaradnak a főváros mögött, de még Pest megye számaitól is messze elmarad. Míg utóbbiban az ingatlanok 20 százaléka 600 ezer forint feletti négyzetméteráron kelt el, addig vidéken ez az arány csupán 2 százalék volt.

Az átlagos négyzetméterár vidéken mindkét fő lakástípus esetében meghaladta a 300 ezer forintot, Budapesten ezek a számok a panelek esetében 500 ezer, tégla lakások esetében pedig 600 ezer forint felett alakultak. A legkisebb áremelkedés is 12 százalék volt tavalyhoz képest.

Az árak emelkedésével nőtt azonban az értékesítési idő is, így érdemes néhány héttel hosszabb értékesítési időszakkal kalkulálni. Ingatlan típusától és elhelyezkedésétől függően 2-4 hónap az átlag, a leglassabban még mindig Budapest belvárosban lehet egy-egy ingatlant értékesíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS