Jelentősen csökkennek a földgáztárolás díjai április 1-től

2024. 02. 05., 17:10

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban tette közzé a 2024/2025-ös tárolói évre szóló földgáztárolási díjak mértékét.

A 2024. április 1-jétől alkalmazandó díjakat a MEKH a hatályos jogszabályok, valamint a földgáztárolási díjak évenkénti megállapításának rendszeréről szóló Módszertani útmutató alapján határozta meg – olvasható a MEKH közleményében.

Az új díjak a válság előtti díjszintek felett vannak, de jelentősen mérséklődtek az előző időszakhoz képest: a betárolási díj 58 százalékkal, a kitárolási díj 60 százalékkal, míg a tárolói kapacitásdíj konstans eleme 18 százalékkal csökken éves alapon.

A földgáztárolási díjak kiszámítása során a MEKH figyelembe vette többek között az inflációs mutatókat, a tárolói kapacitáslekötésekre és a ki- és betárolt földgázmennyiségekre vonatkozó historikus adatokat és modellszámításokat, a tároló által felhasznált energia költségének változásait, valamint a földgáztárolói tevékenység végzéséhez szükséges CO2-kvóták költségét.

A lakossági földgázfelhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatás rendszerén keresztül, szabályozott végárakon történik, ezért a földgáztárolási díjak változása nem érinti a lakossági felhasználókat – hangsúlyozza a MEKH közleménye.

A MEKH határozata itt elérhető. (Ha valaki a konkrét összegekre kíváncsi, csalódni fog, azok ugyanis a közzétett határozatban ki vannak takarva – a szerk.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.