Ingatlanpiac: így indult a 4. negyedév Magyarországon

2018. 11. 13., 11:29

Tranzakciószámok tekintetében erősen indult 2018 utolsó negyedéve. Ugyan már megfigyelhetők az év végi csökkenő tendenciák, az elmúlt évekhez képest így is sokkal aktívabb idén az ingatlanpiac – olvasható a Duna House friss elemzésében.

  • Budán az adásvételek harmada már 750 ezer forintos négyzetméteráron vagy az felett bonyolódott le. Tavaly októberhez képest a pesti oldalon is erőteljes árnövekedés történt, a 600 ezer forint felett értékesített ingatlanok aránya több mint megduplázódott egy év alatt.
  • Vidéken ezzel szemben a tranzakciók csupán 10 százaléka esetében érte el a négyzetméterár a 400 ezer forintot.
  • A négyzetméterárakat vizsgálva, a főváros központi területei és a vidéki települések között két és félszeres volt a különbség októberben, míg panelek esetében ez a különbség másfélszeres.
  • Az ország nagy részén csökkent az értékesítési idő az előző évi értékekhez képest, ám a budai kerületekben és a belvárosban olyan szintű volt az áremelkedés, amely már lassította az ingatlanok forgási sebességét. Különösen tégla lakások esetében megfigyelhető, ahol az átlagos négyzetméterár már a 700 ezer forintot súrolja.

Tranzakciók

A fővárosban a 80 négyzetméter alatti lakások forgalma messze felülmúlja a nagyméretű ingatlanok arányát. Tavalyhoz képest legnagyobb mértékben a 20-40 négyzetméteres ingatlanok népszerűsége nőtt. Budán az adásvételek harmada 750 ezer forintos négyzetméterár felett zajlott, de Pesten is 600 ezer forint feletti négyzetméteráron kelt el az ingatlanok közel 40 százaléka. A fővárosban tavalyhoz képest megduplázódott a 40 millió forint felett értékesített ingatlanok aránya.

A fővárossal ellentétben, Pest megyében a kisebb és a nagyobb méretű ingatlanok egyformán kelendőek a piacon, míg vidéken kiemelkedő volt októberben a 40-60 négyzetméter közötti otthonok aránya az értékesített ingatlanok között. Az árak jóval mérsékeltebbek, mint Budapesten, de tavaly októberhez képest egyértelműen a magasabb árkategóriák irányába tolódott az arány vidéken.

Árak

Kelet- és Nyugat-Magyarországon is a használt téglalakások átlagára 15 millió forint fölé emelkedett, ez keleten 282-, nyugaton 268 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelentett az elmúlt hónapban. A panellakásoknál szintén jelentős volt az emelkedés négyzetméterenként, keleten több mint 80 ezer, nyugaton több mint 50 ezer forinttal drágábban vásárolhattunk októberben lakást, mint az előző év azonos időszakában.

A budai panellakások mintegy 50-60 százalékkal drágábbak, mint a hasonló paraméterű ingatlanok vidéken. 2017 októberéhez képest sokat emelkedtek a pesti panel árak is, így a fővárosban már 420 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárral kell számolni.

A budapesti tégla ingatlanok még a paneleknél is 15 százalékkal magasabb áron keltek el októberben. Így Budán 699 ezer, a belvárosban 685 ezer, pesten pedig 524 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Kerületek

Nem változott számottevően a kerületek közötti sorend, már ami az érdeklődéseket illeti. Továbbra is a XIII. kerületbe költöznének szívesen a legtöbben, de kedvelt a XIV., a II., VI. és a VII. kerület is.

Preferenciák

Országszerte továbbra is a jó, ám nem tökéletes állapotú ingatlanokat keresik a vevők. A felújítási munkálatokat leginkább keleten szeretnék elkerülni, míg a Pest megyeiek bevállalnak nagyobb felújításokat is.

Értékesítési idő

A legtöbb esetben csökkent az értékesítési idő tavaly októberhez képest, ám elsősorban a budai és belvárosi tégla ingatlanok eladásához több idő szükséges, mint egy évvel ezelőtt. Ezeken a területeken ugyanis már 700 ezer forint feletti átlagos négyzetméterár jellemző, amely megnehezíti a vevők helyzetét.

Vevők

Budapesten ingatlant vásárlók közül kiemelkednek a 30-50 év közöttiek, akik együttesen több mint az ingatlanok felét veszik. A vevők legnagyobb arányban befektetési szándékkal vásárolnak, de az első lakásukat vásárlók is kiemelkednek a többiek közül. Befektetésre átlag 40 milliót forintot költenek, míg az első lakásokat 32 millió forintért vásárolják.

A vidéki vevők között is a fiatalabb korosztályok dominálnak. A vidéki ingatlanvásárlók több mint fele beosztott státuszú. A vidéki vevők többsége is befektetési szándékkal vásárol, ám arányuk kevésbé kiemelkedő, mint Budapesten. Az ingatlanok átlagára mintegy fele a fővárosinak, befektetéseket 19 millió forintért, első lakást 15,6 millió forintért vásárolnak átlagosan.

Eladók

Az eladók között is a 30-50 év közöttiek dominálnak, de nagyobb arányban vannak jelen 60 év felettiek is. Az eladás oka Budapesten legtöbbször a nagyobb ingatlanba költözés, de a vevők ötöde örökölt ingatlant értékesített, másik ötöde pedig kisebb otthonba költözött.

Vidéken szinte minden korosztályból egyformán találhatók eladók, egyedül a 30 év alattiak vannak jelen kevésbé a piacon. A vezető eladási ok Budapesthez hasonlóan a nagyobb lakásba költözés, de nem sokkal maradtak el a kisebb lakásba költözők és az örökölt ingatlant értékesítők sem.

A Duna House összefoglalója itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS