Ingatlanpiac: „a gyorsan lépő vevők döntenek helyesen”

2023. 06. 27., 15:21

Az otthonteremtési támogatások változásai jelentősen befolyásolhatják az ingatlanpiacot a Duna House elemzői szerint.

A pontos részletszabályok, valamint a 2024-re érvényes támogatások feltételei még nem ismertek ugyan, de a vevőknek és eladóknak nagyon fontos időben kapcsolniuk, mert akár 10 millió forint is lehet a tét a Credipass számításai szerint. A kistelepülések és a városok ingatlanpiacán eltérő hatásokra számít a Duna House, aki a következő éves támogatások bizonytalan helyzetére hívta fel a figyelmet.

A „városi” csok kivezetését, a falusi csok összegének bővítését és a Babaváró támogatás emelését, de feltételeinek szigorodását jelentették be a csütörtöki kormányinfón, amelyek összessége jelentős hatással lehet az ingatlanpiacra rövid és hosszú távon egyaránt. Rövidtávú hatásként a városokban felfokozott érdeklődésre és előrehozott vásárlásokra számítanak a szakemberek az év hátralevő részében. A kormányzat számára mindig fontos kérdés volt a családok otthonhoz jutásának támogatása, de szakértőik szerint a következő éves, még be nem jelentett támogatási csomag a költségvetési helyzet miatt várhatóan szűkebb lesz a jelenlegi családtámogatási csomagnál.

„Minden otthonteremtési támogatást érintő változást felfokozott érdeklődéssel fogadott az ingatlanpiac az elmúlt néhány évben. A mostani bejelentés is komoly hatással lehet a piacra, főleg úgy, hogy a bejelentett, új támogatási rendszer várhatóan jelentősen kedvezőtlenebb lehet az ingatlanvásárlók számára – mondta Máté Ferenc, a Duna House vezérigazgató-helyettese. – A városokban egyértelműen az érdeklődések erősödésére és a tranzakciók gyorsabb zárására számítunk azoknál a vevőknél, akik még biztosan szeretnék kihasználni a jelenlegi feltételeket. Várakozásaink szerint a gyorsan lépő vevők döntenek helyesen, hiszen egy átlagos ingatlan-tranzakciót tekintve akár 10 millió forinttal járnak jobban még az idén. A helyzet érdekessége, hogy most az eladók is érdekeltek lehetnek az év vége előtti eladásban, mivel a vevőkör kedvezőbb helyzetben van ebben az időszakban. A falusi csokkal érintett településeken várhatóan több vevő próbál majd kivárni a következő évi nagyobb támogatási összegre, de várhatóan erre reagálnak az eladók is, és a megemelt támogatási összeg egy részét vagy egészét megpróbálhatják az eladási árba építeni. Az idei évi hatások tekintetében kiemelt fontosságúak lesznek majd a részletszabályok, amelyek megjelenésére nagy érdeklődéssel vár a piac.”

Mínusz 10 millió forint?

A Credipass a cégcsoport pénzügyi közvetítői márkája a bejelentett változások kapcsán egy átlagos ingatlan-tranzakció szemszögéből vizsgálta meg a hatásokat. A jelenlegi támogatási rendszerben egy 2 gyermeket vállaló vagy nevelő család, nagyvárosi környezetben, használt lakás vásárlásra 1 430 000 forint támogatást kap az államtól, amelyhez illetékmentesség és 10 millió forintig államilag támogatott hitelfelvételi lehetőség biztosított. Az illetékmentesség egy 30 millió forintos lakásnál 1,2 millió forint pluszt jelent a házaspárnak, ez a csok kivezetésével jelenlegi tudásunk szerint elvész jövőre, míg, ha a végig fix 3 százalékos kamattámogatott hitel helyett piaci kamatozású (a jelenlegi átlagos 8,5 százalékos kamattal számítva) hitelt kell felvennie a családoknak az havi 32 ezer forinttal magasabb törlesztőrészletet, 20 év alatt összesen több, mint 7,5 millió forinttal nagyobb kiadást jelent.

A csok mellett a Babaváró változásokra is érdemes figyelni, hiszen az ingatlan-tranzakciókban leginkább érintett 30–40 év közötti házaspárokra van a legnagyobb hatással. 2024 január elsejétől ugyanis a Babaváró hitelt csak azok vehetik fel, ahol a házastársak hölgy tagja 30 év alatt van. Jelen értelmezések szerint 2025 január elsejéig – egy átmeneti időszakban – még jogosultak a 40 év alatti hölgyek is, de ehhez igazolni kell majd a várandósságot. Amennyiben valaki még a mostani 5 év türelmi időt szeretné fixálni az első gyermekvállalás határidejére és kihasználni a magasabb életkorhatárt, szintén idei ingatlanpiaci tranzakcióban és igénylésben érdekelt, hiszen jövőre már csak igazolt várandósság esetén tudja igényelni a kamatmentes, 10 millió forintos Babaváró hitelt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS