Ingatlankörkép Zala vármegyéből

Ingatlankörkép Zala vármegyéből
2023. 08. 09., 14:22

Használt családi házat 11 százalékkal olcsóbban, újépítésű ingatlant a tavalyi négyzetméterár közel duplájáért vásároltak 2023-ban Zala vármegyében a Duna House ügyfelei. A vármegyei átlagos négyzetméterárak 10 százalékkal emelkedtek 2022-höz képest, az otthonteremtésre fordított összeg pedig 26,6-ról 30 millió forintra ugrott az aprófalvas településszerkezetéről is ismert területen. Zalaegerszeg és agglomerációja a legnépszerűbb a vásárlók körében, de továbbra is keresettek a vármegye közkedvelt üdülőtelepülési is.

A várakozásokkal ellentétben nem állt meg, mindössze mérséklődött a négyzetméterárak emelkedése az ország nyugati határánál található vármegyében. A Zala vármegyei átlagos négyzetméterárak az összes település és ingatlantípus figyelembevételével 10 százalékos emelkedést mutatnak a 2022-es árakhoz képest a Duna House értékesítési adatai alapján. „Felfelé húzzák a vármegyei átlagot a nagyvárosokban és az üdülőtelepüléseken található újépítésű ingatlanok mellett a magas műszaki tartalommal készülő balatoni projektek négyzetméterárai. A kiemelkedő minőségnek köszönhetően egyes lakások már a fővárosival megegyező, vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárral, közvetlenül a tervezőasztalról találnak gazdára – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – Új ingatlant vásárolni az ország teljes területén jóval nagyobb költséget jelent a vásárlók számára, a gyermeket tervező családoknak azonban az idei évben még jelentős segítséget jelenthet a CSOK, és a hozzá tartozó kedvezményes kamatozású hitel, valamint az illetékkedvezmény is.”

A négyzetméterárak emelkedésével nőtt a vármegyében ingatlanvásárlásra fordított összeg is, az idei évben már 30 millió forintot költöttek átlagosan ingatlanra a zalai településeken, amelyért 80 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők. A tavalyinál kevesebb költséggel kalkulálhat az, aki Zala vármegyei használt családi házat vásárolna, 11 százalékos mérséklődés után az idei első félévben 253 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál. Nem csökkentek azonban a területen található panellakások egységárai, 2022-höz mérten 15 százalékkal, 443 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

A használt, téglaépítésű lakások is felértékelődtek az elmúlt félév során, átlagosan 500 ezer forintnál is többe kerül egy Zala vármegyei téglalakás négyzetmétere. Aki ilyen ingatlanba költözne, 30 millió forint közeli átlagos árral kalkulálhat, amiért egy élhető méretű, 60 négyzetméteres lakást lehet ma venni.

A vármegye székhelye és a hozzá tartozó agglomeráció vonzza leginkább a vásárlókat. Az idei eladások 18 százaléka zárult ezen a területen. Zalaegerszegi ingatlanra átlagosan 497 ezer forintos négyzetméteráron szerződtek a Duna House ügyfelei, akik 31,3 millió forintos átlagos árat fizettek a birtokukba kerülő, 60 négyzetméter körüli alapterületű ingatlanokért.

A vevői motivációt a vármegyei eladások több mint ötödében a nagyobb ingatlanba költözés adta, de népszerűek a terület ingatlanjai a befektetők körében is, akik a tranzakciók 19,5 százalékban voltak jelen idén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS