Ingatlankörkép Zala vármegyéből

Ingatlankörkép Zala vármegyéből
2023. 08. 09., 14:22

Használt családi házat 11 százalékkal olcsóbban, újépítésű ingatlant a tavalyi négyzetméterár közel duplájáért vásároltak 2023-ban Zala vármegyében a Duna House ügyfelei. A vármegyei átlagos négyzetméterárak 10 százalékkal emelkedtek 2022-höz képest, az otthonteremtésre fordított összeg pedig 26,6-ról 30 millió forintra ugrott az aprófalvas településszerkezetéről is ismert területen. Zalaegerszeg és agglomerációja a legnépszerűbb a vásárlók körében, de továbbra is keresettek a vármegye közkedvelt üdülőtelepülési is.

A várakozásokkal ellentétben nem állt meg, mindössze mérséklődött a négyzetméterárak emelkedése az ország nyugati határánál található vármegyében. A Zala vármegyei átlagos négyzetméterárak az összes település és ingatlantípus figyelembevételével 10 százalékos emelkedést mutatnak a 2022-es árakhoz képest a Duna House értékesítési adatai alapján. „Felfelé húzzák a vármegyei átlagot a nagyvárosokban és az üdülőtelepüléseken található újépítésű ingatlanok mellett a magas műszaki tartalommal készülő balatoni projektek négyzetméterárai. A kiemelkedő minőségnek köszönhetően egyes lakások már a fővárosival megegyező, vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárral, közvetlenül a tervezőasztalról találnak gazdára – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – Új ingatlant vásárolni az ország teljes területén jóval nagyobb költséget jelent a vásárlók számára, a gyermeket tervező családoknak azonban az idei évben még jelentős segítséget jelenthet a CSOK, és a hozzá tartozó kedvezményes kamatozású hitel, valamint az illetékkedvezmény is.”

A négyzetméterárak emelkedésével nőtt a vármegyében ingatlanvásárlásra fordított összeg is, az idei évben már 30 millió forintot költöttek átlagosan ingatlanra a zalai településeken, amelyért 80 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők. A tavalyinál kevesebb költséggel kalkulálhat az, aki Zala vármegyei használt családi házat vásárolna, 11 százalékos mérséklődés után az idei első félévben 253 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál. Nem csökkentek azonban a területen található panellakások egységárai, 2022-höz mérten 15 százalékkal, 443 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

A használt, téglaépítésű lakások is felértékelődtek az elmúlt félév során, átlagosan 500 ezer forintnál is többe kerül egy Zala vármegyei téglalakás négyzetmétere. Aki ilyen ingatlanba költözne, 30 millió forint közeli átlagos árral kalkulálhat, amiért egy élhető méretű, 60 négyzetméteres lakást lehet ma venni.

A vármegye székhelye és a hozzá tartozó agglomeráció vonzza leginkább a vásárlókat. Az idei eladások 18 százaléka zárult ezen a területen. Zalaegerszegi ingatlanra átlagosan 497 ezer forintos négyzetméteráron szerződtek a Duna House ügyfelei, akik 31,3 millió forintos átlagos árat fizettek a birtokukba kerülő, 60 négyzetméter körüli alapterületű ingatlanokért.

A vevői motivációt a vármegyei eladások több mint ötödében a nagyobb ingatlanba költözés adta, de népszerűek a terület ingatlanjai a befektetők körében is, akik a tranzakciók 19,5 százalékban voltak jelen idén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS