Javul a fővárosban a piacra kerülő ingatlanállomány minősége, derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. Az ingatlanok harmada, egyes kerületekben közel fele nagyon jó állapotú volt az értékesítéskor, míg a lakhatatlan és felújítandó lakások aránya elhanyagolható szinten maradt 2018-ban.
Míg 2012-ben kettő (XI., XIII.), 2014-ben egy kerületben (XVIII.) érte el a 40 százalékot a nagyon jó állapotú ingatlanok aránya, addig 2018-ban már nyolc kerületben haladta meg a minőségi állapot ezt a szintet. Budapest egészét tekintve 2012-höz képest 3, 2014-hez viszonyítva pedig 4 százalékkal magasabb a nagyon jó minősítésű otthonok aránya.
Azon nyolc kerületben, amelyek esetében elérte a legjobb minőségű ingatlanok aránya a 40 százalékot a tavalyi évben, a növekedés mértéke átlagosan 12 százalék volt a korábbi évekhez képest. A legnagyobb fejlődést a VII. kerület érte el, itt az értékesített ingatlanok körében a legjobb minőségűek aránya 2014 és 2018 között közel megduplázódott. A kiemelkedő állapotú ingatlanok a pesti belvárosi kerületekben és a budai oldalon találhatóak.
„Számos árfelhajtó tényező mellett nagy szerepet játszott az ingatlanárak emelkedésében az, hogy az ingatlanok minőségi állapota is sokat javul, amely önmagában is magasabb árakat eredményez. A korábbi években sok befektető vásárolt meg rosszabb minőségű ingatlant, amelyet a későbbiekben felújítottak, így ezek már sokkal magasabb színvonalat képviselnek a piacon” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „Ha a jövőben fennmarad a befektetők felújítási hajlandósága és piaci lehetősége, akkor a lakásállomány további jelentős része fog fokozatosan megújulni, ami a kereslet jelenlegi igényei szerint nagyon fontos tényező. Jelen piaci környezetben a lakosság nagyon nehezen tud felújítási munkálatokra megfelelő szakembert találni, így otthonuk keresésénél az elsődleges szempontok között van az ingatlan állapota.”
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.