A befektetők éve volt 2022 az ingatlanpiacon

2023. 01. 04., 11:17

A hazai ingatlanpiacon a 2022-es tranzakciós adatok alapján változó intenzitású, mégis jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása, akik június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki. A fővárosi ingatlanbefektetők átlagosan közel 53 millió forint értékű lakásokat vásároltak Budapesten, amelyeknek mérete átlagosan 66 négyzetméter volt a Duna House statisztikái alapján. A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a befektetői jelentét szerepe várhatóan 2023-ban sem lesz elhanyagolható.

Az elmúlt három év budapesti tranzakciói során, a Duna House ügyfeleivel készült felmérés szerint az ingatlanpiac legutóbbi csúcsidőszakában, 2019-ben voltak a legnagyobb súllyal jelen a piacon a befektetési céllal vásárlók. Arányuk a pandémia megjelenésének évében 10 százalékponttal, 30 százalékra esett vissza a koronavírus okozta változások következtében. A magyar befektetők is megfontoltabban vásároltak, és a külföldi befektetői jelenlét is elmaradt a korábbi évek mértékétől.

„A fővárosi befektetők körében 2021 vége óta érezhető újra a kiemelkedő aktivitás. A 2022-es év eleji szárnyalást követően fokozatosan csökkeni kezdtek a tranzakciószámok, a rezsicsökkentés bejelentése átalakította a keresletet, a befektetői jelenlét pedig hullámzóan alakult. Tapasztalataink alapján a befektetési céllal vásárlókra jellemző, hogy racionálisabban hozzák meg döntéseiket, mint az élethelyzetük miatt kényszerűségből költözők, így a piac számára pozitív prognózist vetít elő, hogy a befektetői arány 2021-hez képest 10 százalékponttal, 27 százalékra emelkedett országosan. A befektetői jelenlét növekedése mutatja, hogy az emelkedő kamatkörnyezet és a negatív tendenciák ellenére még mindig erős a bizalom az ingatlanok iránt” – mondta elBenedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A legcsekélyebb befektetői aktivitást (38 százalék) júniusban tapasztalták az ingatlanközvetítő hálózat kollégái a fővárosban, ugyanakkor idén októberben a befektetői arány átlépte a 2019-es és a 2022-es januári és év végi 54 százalékos csúcsot, 55 százalékos többségben voltak a budapesti tranzakciók között a befektetői céllal történő vásárlások. „A fővárosi ingatlanpiac átalakulását és a befektetői aktivitás erősödését a kerületek iránti érdeklődés és a preferált lakásméret is jól mutatja. Átvette az uralmat Budapest felett a belváros. A VII. és VI. kerületben a 40–60, valamint a 20–40 négyzetméter közötti alapterületű kislakások voltak a legkelendőbbek az elmúlt hónapok adatai alapján” – magyarázta Benedikt Károly.

A vidéki ingatlanpiaci befektetők súlya nem annyira jelentős, átlagosan 25–33 százalék között mozgott 2022-ben. Aki vidéki ingatlanba fektette a pénzét, átlagosan 27,4 millió forintért, 67 négyzetméter körüli lakást vagy házat kapott.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS