42 százalékkal drágultak tavaly a családi házak Vas vármegyében

2023. 02. 20., 18:11

A Duna House 2022-es tranzakciós adatai alapján Vas megyében 10 millió forinttal többet költöttek átlagosan a vásárlók ingatlanra, mint a pandémia sújtotta 2020-as évben.

Otthonteremtés céljából a legkeresettebb Szombathely és környéke, a tranzakciók több mint 60 százaléka zárult ezen a területen tavaly. A vármegye aktuális kínálatában egyre gyakoribb a 100 millió forint felett meghirdetett otthonok előfordulása.

„A 2020-as árszinthez viszonyítva 10 millió forinttal, vagyis 44 százalékkal nőtt az ingatlanra fordított összeg a vármegyében, az összes ingatlantípust figyelembevéve átlagosan 31,4 millió forintért lehetett 81 négyzetméter alapterületű otthonhoz jutni. A vármegyeszékhelyen és agglomerációjában valósult meg a legtöbb tranzakció a tavalyi év során, azonban a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár továbbra is népszerűek a vásárlók körében – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.  – Míg országos szinten reneszánszukat élik a rezsivédett panelek, addig a nyugati országhatárnál inkább a téglalakások (34 százalék) iránt volt élénk a kereslet az előző év tranzakciós adatai alapján. Egy év alatt 20 százalékkal emelkedett a téglaépítésű lakások négyzetméterára, így 460 ezer forintnál is többe került egy négyzetméter a vármegyében.”

Országos viszonylatban is magas, 13 százalékos arányban szerepeltek a vármegyei tranzakciók között az újépítésű ingatlanok, amelyekért 2021-hez képest 16 százalékkal többet kellett fizetniük a vásárlóknak, így az átlagos négyzetméterár meghaladta a 600 ezer forintot. Az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg 44,2 millió forint volt 2022-ben, ami 34 százalékkal több, mint az előző évben, ugyanakkor szerencsésnek érezhetik magukat a Vas vármegyei vásárlók, hiszen számos vármegyével ellentétben ezen a területen a vételárral együtt a megvásárolt ingatlan mérete is gyarapodott, 63-ról 73 négyzetméterre változott.

A vármegyei eladások középpontjában a legnagyobb, 46 százalékos arányban a családi házak szerepeltek 2022-ben. „Az ingatlantípusok közül a Duna House értékesítői a legjelentősebb árváltozást a házak esetében tapasztalták, egy év alatt 42 százalékkal lettek drágábbak ezek az ingatlanok, az átlagos négyzetméterár 317 ezer forint volt. A tavalyi év során egy átlagos Vas vármegyei házvásárló 33,1 millió forintot költött otthonteremtésre, amiért átlagosan 104 m2 méretű ingatlant kapott, ez a két évvel ezelőttinél 10 négyzetméterrel csekélyebb alapterület mellett 10 millió forint plusz költséget jelentett” – tette hozzá Benedikt Károly.

Az ingatlanpiaci kereslet a 2022-es év második felétől országos szinten alábbhagyott, ami alól a nyugati régió sem jelent kivételt, ugyanakkor egyre szaporodnak a Duna House kínálatában a nagyértékű, 100 millió forint körüli és az azt meghaladó eladó ingatlanok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.
2023-06-07 16:48:45
A kormány július 1-jétől a természetes személyek kamatjövedelmét 13 százalék szociális hozzájárulási adóval is megterheli. Így a teljes adóteher már 28 százalékra hízik. A témával kapcsolatban számos tévhit kering, amelyeket a Bankmonitor szakértői igyekeznek tisztázni.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS