42 százalékkal drágultak tavaly a családi házak Vas vármegyében

2023. 02. 20., 18:11

A Duna House 2022-es tranzakciós adatai alapján Vas megyében 10 millió forinttal többet költöttek átlagosan a vásárlók ingatlanra, mint a pandémia sújtotta 2020-as évben.

Otthonteremtés céljából a legkeresettebb Szombathely és környéke, a tranzakciók több mint 60 százaléka zárult ezen a területen tavaly. A vármegye aktuális kínálatában egyre gyakoribb a 100 millió forint felett meghirdetett otthonok előfordulása.

„A 2020-as árszinthez viszonyítva 10 millió forinttal, vagyis 44 százalékkal nőtt az ingatlanra fordított összeg a vármegyében, az összes ingatlantípust figyelembevéve átlagosan 31,4 millió forintért lehetett 81 négyzetméter alapterületű otthonhoz jutni. A vármegyeszékhelyen és agglomerációjában valósult meg a legtöbb tranzakció a tavalyi év során, azonban a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár továbbra is népszerűek a vásárlók körében – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.  – Míg országos szinten reneszánszukat élik a rezsivédett panelek, addig a nyugati országhatárnál inkább a téglalakások (34 százalék) iránt volt élénk a kereslet az előző év tranzakciós adatai alapján. Egy év alatt 20 százalékkal emelkedett a téglaépítésű lakások négyzetméterára, így 460 ezer forintnál is többe került egy négyzetméter a vármegyében.”

Országos viszonylatban is magas, 13 százalékos arányban szerepeltek a vármegyei tranzakciók között az újépítésű ingatlanok, amelyekért 2021-hez képest 16 százalékkal többet kellett fizetniük a vásárlóknak, így az átlagos négyzetméterár meghaladta a 600 ezer forintot. Az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg 44,2 millió forint volt 2022-ben, ami 34 százalékkal több, mint az előző évben, ugyanakkor szerencsésnek érezhetik magukat a Vas vármegyei vásárlók, hiszen számos vármegyével ellentétben ezen a területen a vételárral együtt a megvásárolt ingatlan mérete is gyarapodott, 63-ról 73 négyzetméterre változott.

A vármegyei eladások középpontjában a legnagyobb, 46 százalékos arányban a családi házak szerepeltek 2022-ben. „Az ingatlantípusok közül a Duna House értékesítői a legjelentősebb árváltozást a házak esetében tapasztalták, egy év alatt 42 százalékkal lettek drágábbak ezek az ingatlanok, az átlagos négyzetméterár 317 ezer forint volt. A tavalyi év során egy átlagos Vas vármegyei házvásárló 33,1 millió forintot költött otthonteremtésre, amiért átlagosan 104 m2 méretű ingatlant kapott, ez a két évvel ezelőttinél 10 négyzetméterrel csekélyebb alapterület mellett 10 millió forint plusz költséget jelentett” – tette hozzá Benedikt Károly.

Az ingatlanpiaci kereslet a 2022-es év második felétől országos szinten alábbhagyott, ami alól a nyugati régió sem jelent kivételt, ugyanakkor egyre szaporodnak a Duna House kínálatában a nagyértékű, 100 millió forint körüli és az azt meghaladó eladó ingatlanok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS