42 százalékkal drágultak tavaly a családi házak Vas vármegyében

2023. 02. 20., 18:11

A Duna House 2022-es tranzakciós adatai alapján Vas megyében 10 millió forinttal többet költöttek átlagosan a vásárlók ingatlanra, mint a pandémia sújtotta 2020-as évben.

Otthonteremtés céljából a legkeresettebb Szombathely és környéke, a tranzakciók több mint 60 százaléka zárult ezen a területen tavaly. A vármegye aktuális kínálatában egyre gyakoribb a 100 millió forint felett meghirdetett otthonok előfordulása.

„A 2020-as árszinthez viszonyítva 10 millió forinttal, vagyis 44 százalékkal nőtt az ingatlanra fordított összeg a vármegyében, az összes ingatlantípust figyelembevéve átlagosan 31,4 millió forintért lehetett 81 négyzetméter alapterületű otthonhoz jutni. A vármegyeszékhelyen és agglomerációjában valósult meg a legtöbb tranzakció a tavalyi év során, azonban a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár továbbra is népszerűek a vásárlók körében – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.  – Míg országos szinten reneszánszukat élik a rezsivédett panelek, addig a nyugati országhatárnál inkább a téglalakások (34 százalék) iránt volt élénk a kereslet az előző év tranzakciós adatai alapján. Egy év alatt 20 százalékkal emelkedett a téglaépítésű lakások négyzetméterára, így 460 ezer forintnál is többe került egy négyzetméter a vármegyében.”

Országos viszonylatban is magas, 13 százalékos arányban szerepeltek a vármegyei tranzakciók között az újépítésű ingatlanok, amelyekért 2021-hez képest 16 százalékkal többet kellett fizetniük a vásárlóknak, így az átlagos négyzetméterár meghaladta a 600 ezer forintot. Az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg 44,2 millió forint volt 2022-ben, ami 34 százalékkal több, mint az előző évben, ugyanakkor szerencsésnek érezhetik magukat a Vas vármegyei vásárlók, hiszen számos vármegyével ellentétben ezen a területen a vételárral együtt a megvásárolt ingatlan mérete is gyarapodott, 63-ról 73 négyzetméterre változott.

A vármegyei eladások középpontjában a legnagyobb, 46 százalékos arányban a családi házak szerepeltek 2022-ben. „Az ingatlantípusok közül a Duna House értékesítői a legjelentősebb árváltozást a házak esetében tapasztalták, egy év alatt 42 százalékkal lettek drágábbak ezek az ingatlanok, az átlagos négyzetméterár 317 ezer forint volt. A tavalyi év során egy átlagos Vas vármegyei házvásárló 33,1 millió forintot költött otthonteremtésre, amiért átlagosan 104 m2 méretű ingatlant kapott, ez a két évvel ezelőttinél 10 négyzetméterrel csekélyebb alapterület mellett 10 millió forint plusz költséget jelentett” – tette hozzá Benedikt Károly.

Az ingatlanpiaci kereslet a 2022-es év második felétől országos szinten alábbhagyott, ami alól a nyugati régió sem jelent kivételt, ugyanakkor egyre szaporodnak a Duna House kínálatában a nagyértékű, 100 millió forint körüli és az azt meghaladó eladó ingatlanok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS