25 és 30 millió forint között vehetünk budapesti panellakást

2020. 11. 06., 13:00

Már a 2019-es év sem kecsegtetett sok jóval a hazai ingatlanpiacon, de a 2020-as év történéseire minden bizonnyal senki sem számított. 2019 harmadik, illetve negyedik negyedévében a lakásárak emelkedésének természetes mérséklődését tapasztalhattuk, majd ezt fokozta idén márciusban a hazánkba is betörő világjárvány miatti csökkenés. Az Ingatlannet.hu elemzése.

Csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma

A ksh.hu lakáspiaci- és lakásárindex jelentéséből kiderül, hogy 2013 óta először csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma hazánk ingatlanpiacán a tavalyi évben. A visszaesés mértéke 8 százalékra tehető. Az ok, ami a jelenség mögött van, feltehetően a használtlakás árak emelkedése, valamint az eladások számának csökkenése. Emellett egyre több az új építésű lakás is, amelyek esetén 2019-ben 5 százalékkal több tranzakció valósult meg, mint 2 évvel ezelőtt. Azonban vidéken a lakáspiaci vásárlások esetén kismértékű bővülés volt tapasztalható, ezzel szemben a nagyobb városokban fokozatosan csökkentek az eladások. A megyeszékhelyeken becsült visszaesés mértéke 12 százalékra tehető, míg a budapesti adatok alapján ez 19 százalékra tehető. 2019-ben az előzetes statisztikák szerint 141 ezer használt lakás került eladásra a hazai lakáspiacon, 2020 első negyedévében pedig ennek csak 12,1 százalékát érte el a lakástranzakciók száma.

Mélyponton a főváros használtlakás-piaci súlya

A budapesti használtlakás-piac súlya nem volt még ilyen alacsony, mint tavaly a maga 17 százalékával. Ezután jött a feketeleves: a márciusban kitörő koronavírus-járvány eddig nem látott módon vetette vissza a költözni vágyók megtekintési hajlandóságát, ami miatt a lakáskeresők inkább a biztos kivárást preferálták. Ez a lakásárak alakulásán is észrevehető, hiszen vannak olyan lakástulajdonosok, akik mindenképp szabadulni akarnak az ingatlanoktól, akár alacsonyabb áron is.

Még mindig magasak a budapesti lakásárak

A fővárosi lakásárak a következőképp alakultak az elmúlt csaknem 2 évben: 2019 első negyedévében a téglalakások átlagos négyzetméter ára megközelítette a 800 ezer forintot, majd áprilisban át is lépte azt, a drágulás egészen augusztusig kitartott. 2019 negyedik negyedévében az árak mérséklődtek, a 827 ezres szint körül mozogtak. A tavalyi év végi adatokhoz képest 1,4 százalékkal nőttek csupán az árak, így azt mondhatjuk, hogy 2020-ban kisebb kiugrásokkal, de stagnáltak a téglalakások négyzetméter árai. Jelenleg a szeptemberi adatok szerint a fővárosi agglomerációban található téglalakások átlagos ára 838 ezer forint négyzetméterenként. Ennek alapján a téglalakások piaci értéke jelenleg 45-50 millió forintra tehető.

A panellakások esetén nem volt nagymértékű ingadozás tapasztalható. 2019-ben, az év első felében 4,8 százalékkal nőttek az árak, majd júliustól 2,5 százalékkal csökkentek év végére az árak. A tavaly év végi statisztikákhoz képest az idei szeptemberi átlagos négyzetméterár 1,5 százalékkal drágább. Jelenleg az agglomeráció panellakásainak négyzetméterára átlagosan 572 ezer forint. Ennek értelmében a fővárosi lakáspiacon a panellakások átlagos értéke 25 és 30 millió forint közé tehető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS