VOSZ Barométer: alig változott az üzleti hangulat a harmadik negyedévben

VOSZ Barométer: alig változott az üzleti hangulat a harmadik negyedévben
2023. 10. 14., 15:52

A hazai vállalkozások helyzete és hangulata a következő 12 hónapra megközelítőleg ugyanazt mutatja a harmadik negyedévben, mint a másodikban, a VOSZ Barométer a második negyedévben 56 pont volt, a harmadikban 55 pont lett – hangzott el az eredményeket ismertető háttérbeszélgetésen.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) negyedéves üzleti barométerindexe az Egyensúly Intézet közreműködésével, több mint 400 vállalkozás megkérdezésével készül, célja a hangulat, bizalom és a jövőbe vetett hit monitorozása makrogazdasági környezetben.

A VOSZ tagvállalkozásai között végzett kutatás a harmadik negyedévben nem mutatott jelentős elmozdulást, azonban a makrogazdasági környezet negatív kilengései még tartogathatnak meglepetéseket.

„Azzal együtt, hogy a VOSZ tagvállalkozásai inkább az erős és prudens cégek közé tartoznak, a makrogazdasági változások már láthatóan érintik őket: elmaradnak megrendelések, hiány van szakképzett munkaerőből, csökken a vásárlóerő” – fogalmazott Kozák Ákos, a kutatást végző Egyensúly Intézet társalapítója, üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója (a fotón). Hozzátette: bár viszonylagos állandóságot lehet tapasztalni az üzleti hangulatban, már látszódnak a repedések, és még azt sem lehet kiszámítani, hogy a negyedik negyedévben a tendencia miként folytatódik.

Kozák Ákos emlékeztetett arra, hogy már korábban is jelezték: a lánctartozás várhatóan újra megjelenik vagy erősödni fog. Egyre több cég panaszkodik a fizetési morál romlására. A gyengülő vásárlóerő miatt csökkennek a megrendelések, nő a veszteséges működés kockázata, mindezt tovább erősítheti az uniós fejlesztési támogatás hiánya, valamint a rendkívül magas infláció.

Üzleti kilátások: közép- és hosszútávon már kedvezőtlen lehet a helyzet

Ambivalens érzéseket élnek meg jelenleg a vállalkozások. Bár még nem nagyon rossz a helyzet, egyre többen úgy látják, romlanak a kilátások” – mondta Kozák Ákos.Jelenleg a többség még teljesíti az éves tervezett bevételeket, ám folyamatosan emelkedik azon vállalkozások száma, amelyek az év elején kitűzött célokat nem fogják elérni.

A vállalkozások pénzügyi helyzete egyelőre nem romlik, nem nőtt az adótartozás és nincsenek fizetési problémák. Ugyanakkor minden 7. vállalkozásnak nincs pénzügy tartalékja, a magasabb ellenálló képességgel rendelkező vállalkozások aránya pedig 20-ról 10 százalékra esett vissza.

A jelenlegi helyzetet jól tükrözi, hogy a kutatás eredményei szerint a vállalkozások jelentős része elkezdte újragondolni a fejlesztési céljait és azok teljesítésének lehetőségét.

„Majdnem minden 5. vállalkozás, a 3. negyedévben, elsősorban a béremelések miatt már elhalasztotta fejlesztési célú beruházásait” – emelte ki Kozák Ákos. Ehhez Perlusz László, a VOSZ főtitkára hozzátette: viszont megfigyelhető, hogy a jellemzően önerőből finanszírozott energetikai célú beruházásokat a vállalkozások nem halasztották el, folytatódott a zöld átállás.

Munkaerőpiac: nem várható leépítés, ugyanakkor a reálbércsökkenés valós veszély

Arra a kérdésre, hogy a következő 12 hónapban terveznek-e elbocsátást, a második negyedéves magasabb adat után a hazai vállalkozások inkább a munkaerő-megtartásban gondolkodnak. A jelenleg is tartó minimálbér-tárgyalások kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a megkérdezett vállalkozások 77 százaléka nem tervez fizetésemelést.

Kozák Ákos hangsúlyozta: az adatokból jól látszik, hogy a vállalkozások majdnem 40 százaléka végrehajtott béremelést, elsősorban a bérfeszültség elkerülése miatt, ugyanakkor ezen felül már nem tervez továbbit.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS