Vállalkozásfejlesztési irodát nyitnak Szabolcsban a VOSZ részvételével

Vállalkozásfejlesztési irodát nyitnak Szabolcsban a VOSZ részvételével
2023. 03. 22., 20:39

Nyíregyházán, Egerben és Miskolcon tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) országos eseménysorozatának soron következő rendezvényeit.

A márciusi vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

Nyíregyháza, március 21.

A VOSZ partnerségének fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke. Mint elmondta, az elmúlt évtizedek fejlődése tovább zajlik, az érdekképviseletre pedig a következő 35 évben is szükség lesz.

A városfejlesztés fókuszában a beruházások, a vállalkozásfejlesztés, a munkahelyteremtés áll, amelyhez a vállalkozások tevékenysége is szükséges – fejtette ki beszédében Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Példaként említette az ipari park beruházást, de szerinte fontos, hogy a szakképzés, a multinacionális cégekhez való kapcsolódás is szem előtt legyen, hiszen a vállalkozások sikeres működése, az új beruházások eredményessége enélkül nem működhet. A következő években mintegy 7,5 milliárd forinttal támogatják a munkaerőpiacra belépők sikeres elhelyezkedését a térségben – hangsúlyozta a polgármester.

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja a munkaerőpiac helyzetét emelte ki. Emlékeztetett, hogy korábban a térségben nagyon komoly munkanélküliség volt, míg más vármegyékben a munkaerőhiány volt jellemző, mára azonban sikerült felzárkózni Szabolcsnak is. Ahogy a foglalkoztatási kérdésekben, úgy a további feladatok, problémák megoldásában is szerepet kíván vállalni a Kormányhivatal.

Három és fél évtizeddel ezelőtt, az alapítók a VOSZ megalapításával az elsők között hoztak létre egy, a vállalkozókat képviselő szövetséget, akkor, amikor 750 ezer kényszervállalkozó és másfélmillió munkanélküli volt – idézte fel a kezdeteket Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki szerint az érdekképviselet mára sikeres szervezetté nőtte ki magát. „A vállalkozások és a tevékenyégük által létrejövő gazdaság az alapja mindennek, erre épül például az oktatás, a szakképzés, de sok minden más is” – érzékeltette a szektor jelentőségét a képviselő.

Pekó László, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte az általa képviselt szervezet és a VOSZ vármegyei szervezete között régóta fennálló, kiváló szakmai és emberi kapcsolatot. Úgy fogalmazott: „a vállalkozó a bizonytalanra épít biztosat, a kiszámíthatatlanra épít kiszámíthatót, így ad megélhetést magának, a családjának, munkatársainak, és így járul hozzá egy-egy térség gazdasági életéhez”.

A VOSZ 35 évét értékelte és mutatta be Czomba Csaba, a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezetének elnöke, a VOSZ társelnöke. Mint mondta: a nyolcvanas évek végén alakult érdekképviselet idővel meghatározó, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szervezetté vált. A legfontosabb mérföldkövek között említette a vármegyei szervezetek megalakulását, az országos és vármegyei Prima díjak megalapítását, a kedvezményes hitelt biztosító Széchenyi Kártya Program létrejöttét és kiteljesedését. A szervezet idei tervei kapcsán a vármegyei elnök a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki.

Az eseményen együttműködési megállapodás aláírására is sor került (a fotón). Czomba Csaba elmondta: a Kormányhivatal, a vármegye és a város támogatásával jön létre a Primom Alapítvány és a VOSZ együttműködésében a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vállalkozásfejlesztési iroda. Czomba Csaba bejelentette azt is, hogy „Hollywood bölcsője” néven fiatalok számára rendeznek filmfesztivált Nyíregyházán. A VOSZ ehhez társult, sőt, az elnökség döntése értelmében a projekthez 300 ezer forintos támogatással járó díjat alapított.

Eger, március 21.

A válság elsősorban a vállalkozókat érintette, a Covid-járvány okozta lezárás, a nagyfokú béremelési hullám, az üzemanyag- és alapanyagárak drágulása révén – mondta az eseményen Minczér Gábor, Eger alpolgármestere. Szerinte „ebben a helyzetben az önkormányzat feladata, hogy biztos pontot, segítséget jelentsen a cégek számára. Jelenleg azonban az építményadó körül kialakult helyzet nem ezt tükrözi, igaz, talán hamarosan kialakul megegyezés a kérdésben.” Az alpolgármester méltatta a vállalkozókat, a gazdaság produktumának előállítóit és a munkahelyek megteremtőit, s kijelentette: az önkormányzat köszönettel tartozik ezért.

Napjainkban országosan és Heves vármegyében is kiemelt jelentőséggel bír az az érdekképviseleti munka, amelyet a VOSZ végez, ezért is különösen aktuálisak ezek a rendezvények – mondta el az esemény házigazdája, Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke. Bár az érdekképviseletben való hit még gyerekcipőben jár, a szervezet mögött szakmák, vállalkozások, szaktudás van, amelynek révén képviselheti a tagságot. „Büszke vagyok rá, hogy a VOSZ közbenjárásával a tavaly brutális mértékben megemelt, a vállalkozókat sújtó építményadó ügyét ebben a nehéz gazdasági helyzetben sikerült normális mederbe terelnünk. Bízom benne, hogy ez olyan lépés volt, amely bizonyította a vállalkozóknak, hogy ki tudunk állni az érdekeikért” – idézte fel a közteherrel kapcsolatos vitákat a vármegyei elnök.

Képviselői beadványra az egri önkormányzat tavaly jelentős mértékben megemelte a vállalkozókat sújtó építményadót. Az előzetes egyeztetés nélkül beterjesztett javaslat komoly vitákat váltott ki, és a VOSZ fellépése tudta megakadályozni az eredeti előterjesztés elfogadását.

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért” – mondta az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni.

Miskolc, március 22.

„A mindennapokban látjuk, hogy milyen világpolitikai, gazdasági nehézségek közepette kell élnünk, ez pedig elsősorban a vállalkozásokat állítja nagy kihívások elé” – mondta a VOSZ miskolci vállalkozói fórumán Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal főispánja. Mint közölte: a térség nagy utat tett meg az elmúlt évtizedekben: tíz év alatt jelentősen nőtt a vállalkozások száma, a foglalkoztatási helyzet sokat javult, közel 50 ezerrel többen dolgoznak a vármegyében, mint 2010-ben. „Ez a vállalkozók nélkül nem sikerült volna” – fogalmazott. A nehézségek közepette a megoldás a főispán szerint az együttműködésben, a képzésben dolgozók, az önkormányzatok, a Kormányhivatal és a vállalkozók közös munkájában rejlik.

Veres Pál, Miskolc polgármestere reményei szerint a város nem szenved el nagy károkat a rendkívüli körülmények közepette, ami nagymértékben köszönhető a vállalkozások teljesítményének. A cégeknek nem csupán az adóbevételek szempontjából van jelentősége a város számára, hanem abban is, hogy egy-egy térség képes legyen megtartani a lakosságát. „Közös célunk a vállalkozásokkal, hogy helyben tartsuk a jó szakembereket, a tehetséges fiatalokat, azzal, hogy kiszámítható és vonzó életpályát kínáljunk nekik” – jelentette ki.

Ádám Imre, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke, az országos szervezet elnökhelyettese a Miskolci Egyetem és a VOSZ közötti Együttműködési megállapodásról ejtett szót, amelynek ünnepélyes aláírására is sor került a rendezvényen. Mint elmondta, a nehézségeken a tudás, a fejlesztés, a digitalizáció tudja átsegíteni a vállalkozásokat, ebben pedig eddig is kiváló partnernek bizonyult. „A VOSZ és a Miskolci Egyetem között eddig is volt együttműködés, de annak tartalmát bővíteni kellett” – fogalmazott a vármegyei elnök. Az új megállapodást Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Eppel János, a VOSZ elnöke és Ádám Imre írta alá az eseményen.

Prof. Dr. Horváth Zita elmondta, hogy a felsőoktatási intézmény hagyományaira épít, de az új kapcsolódási pontokat is keresi. Több mint negyven százalékkal nőtt az oktatásba jelentkezők száma, az egyetemet jegyzik világszinten is, de elsősorban regionális szereplőként, a térség szakember-utánpótlásának biztosítása a legfőbb célja. A rektor szót ejtett a vállalkozókkal folytatott együttműködésről, a moduláris képzésről, és az Egyetem más, a szakképzést szolgáló kezdeményezéseiről, így például a technikumokkal kialakított együttműködésről, a gyakorlati képzés erősítéséről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS