Vállalkozásfejlesztési irodát nyitnak Szabolcsban a VOSZ részvételével

Vállalkozásfejlesztési irodát nyitnak Szabolcsban a VOSZ részvételével
2023. 03. 22., 20:39

Nyíregyházán, Egerben és Miskolcon tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) országos eseménysorozatának soron következő rendezvényeit.

A márciusi vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

Nyíregyháza, március 21.

A VOSZ partnerségének fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke. Mint elmondta, az elmúlt évtizedek fejlődése tovább zajlik, az érdekképviseletre pedig a következő 35 évben is szükség lesz.

A városfejlesztés fókuszában a beruházások, a vállalkozásfejlesztés, a munkahelyteremtés áll, amelyhez a vállalkozások tevékenysége is szükséges – fejtette ki beszédében Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Példaként említette az ipari park beruházást, de szerinte fontos, hogy a szakképzés, a multinacionális cégekhez való kapcsolódás is szem előtt legyen, hiszen a vállalkozások sikeres működése, az új beruházások eredményessége enélkül nem működhet. A következő években mintegy 7,5 milliárd forinttal támogatják a munkaerőpiacra belépők sikeres elhelyezkedését a térségben – hangsúlyozta a polgármester.

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja a munkaerőpiac helyzetét emelte ki. Emlékeztetett, hogy korábban a térségben nagyon komoly munkanélküliség volt, míg más vármegyékben a munkaerőhiány volt jellemző, mára azonban sikerült felzárkózni Szabolcsnak is. Ahogy a foglalkoztatási kérdésekben, úgy a további feladatok, problémák megoldásában is szerepet kíván vállalni a Kormányhivatal.

Három és fél évtizeddel ezelőtt, az alapítók a VOSZ megalapításával az elsők között hoztak létre egy, a vállalkozókat képviselő szövetséget, akkor, amikor 750 ezer kényszervállalkozó és másfélmillió munkanélküli volt – idézte fel a kezdeteket Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki szerint az érdekképviselet mára sikeres szervezetté nőtte ki magát. „A vállalkozások és a tevékenyégük által létrejövő gazdaság az alapja mindennek, erre épül például az oktatás, a szakképzés, de sok minden más is” – érzékeltette a szektor jelentőségét a képviselő.

Pekó László, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte az általa képviselt szervezet és a VOSZ vármegyei szervezete között régóta fennálló, kiváló szakmai és emberi kapcsolatot. Úgy fogalmazott: „a vállalkozó a bizonytalanra épít biztosat, a kiszámíthatatlanra épít kiszámíthatót, így ad megélhetést magának, a családjának, munkatársainak, és így járul hozzá egy-egy térség gazdasági életéhez”.

A VOSZ 35 évét értékelte és mutatta be Czomba Csaba, a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezetének elnöke, a VOSZ társelnöke. Mint mondta: a nyolcvanas évek végén alakult érdekképviselet idővel meghatározó, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szervezetté vált. A legfontosabb mérföldkövek között említette a vármegyei szervezetek megalakulását, az országos és vármegyei Prima díjak megalapítását, a kedvezményes hitelt biztosító Széchenyi Kártya Program létrejöttét és kiteljesedését. A szervezet idei tervei kapcsán a vármegyei elnök a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki.

Az eseményen együttműködési megállapodás aláírására is sor került (a fotón). Czomba Csaba elmondta: a Kormányhivatal, a vármegye és a város támogatásával jön létre a Primom Alapítvány és a VOSZ együttműködésében a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vállalkozásfejlesztési iroda. Czomba Csaba bejelentette azt is, hogy „Hollywood bölcsője” néven fiatalok számára rendeznek filmfesztivált Nyíregyházán. A VOSZ ehhez társult, sőt, az elnökség döntése értelmében a projekthez 300 ezer forintos támogatással járó díjat alapított.

Eger, március 21.

A válság elsősorban a vállalkozókat érintette, a Covid-járvány okozta lezárás, a nagyfokú béremelési hullám, az üzemanyag- és alapanyagárak drágulása révén – mondta az eseményen Minczér Gábor, Eger alpolgármestere. Szerinte „ebben a helyzetben az önkormányzat feladata, hogy biztos pontot, segítséget jelentsen a cégek számára. Jelenleg azonban az építményadó körül kialakult helyzet nem ezt tükrözi, igaz, talán hamarosan kialakul megegyezés a kérdésben.” Az alpolgármester méltatta a vállalkozókat, a gazdaság produktumának előállítóit és a munkahelyek megteremtőit, s kijelentette: az önkormányzat köszönettel tartozik ezért.

Napjainkban országosan és Heves vármegyében is kiemelt jelentőséggel bír az az érdekképviseleti munka, amelyet a VOSZ végez, ezért is különösen aktuálisak ezek a rendezvények – mondta el az esemény házigazdája, Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke. Bár az érdekképviseletben való hit még gyerekcipőben jár, a szervezet mögött szakmák, vállalkozások, szaktudás van, amelynek révén képviselheti a tagságot. „Büszke vagyok rá, hogy a VOSZ közbenjárásával a tavaly brutális mértékben megemelt, a vállalkozókat sújtó építményadó ügyét ebben a nehéz gazdasági helyzetben sikerült normális mederbe terelnünk. Bízom benne, hogy ez olyan lépés volt, amely bizonyította a vállalkozóknak, hogy ki tudunk állni az érdekeikért” – idézte fel a közteherrel kapcsolatos vitákat a vármegyei elnök.

Képviselői beadványra az egri önkormányzat tavaly jelentős mértékben megemelte a vállalkozókat sújtó építményadót. Az előzetes egyeztetés nélkül beterjesztett javaslat komoly vitákat váltott ki, és a VOSZ fellépése tudta megakadályozni az eredeti előterjesztés elfogadását.

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért” – mondta az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni.

Miskolc, március 22.

„A mindennapokban látjuk, hogy milyen világpolitikai, gazdasági nehézségek közepette kell élnünk, ez pedig elsősorban a vállalkozásokat állítja nagy kihívások elé” – mondta a VOSZ miskolci vállalkozói fórumán Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal főispánja. Mint közölte: a térség nagy utat tett meg az elmúlt évtizedekben: tíz év alatt jelentősen nőtt a vállalkozások száma, a foglalkoztatási helyzet sokat javult, közel 50 ezerrel többen dolgoznak a vármegyében, mint 2010-ben. „Ez a vállalkozók nélkül nem sikerült volna” – fogalmazott. A nehézségek közepette a megoldás a főispán szerint az együttműködésben, a képzésben dolgozók, az önkormányzatok, a Kormányhivatal és a vállalkozók közös munkájában rejlik.

Veres Pál, Miskolc polgármestere reményei szerint a város nem szenved el nagy károkat a rendkívüli körülmények közepette, ami nagymértékben köszönhető a vállalkozások teljesítményének. A cégeknek nem csupán az adóbevételek szempontjából van jelentősége a város számára, hanem abban is, hogy egy-egy térség képes legyen megtartani a lakosságát. „Közös célunk a vállalkozásokkal, hogy helyben tartsuk a jó szakembereket, a tehetséges fiatalokat, azzal, hogy kiszámítható és vonzó életpályát kínáljunk nekik” – jelentette ki.

Ádám Imre, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke, az országos szervezet elnökhelyettese a Miskolci Egyetem és a VOSZ közötti Együttműködési megállapodásról ejtett szót, amelynek ünnepélyes aláírására is sor került a rendezvényen. Mint elmondta, a nehézségeken a tudás, a fejlesztés, a digitalizáció tudja átsegíteni a vállalkozásokat, ebben pedig eddig is kiváló partnernek bizonyult. „A VOSZ és a Miskolci Egyetem között eddig is volt együttműködés, de annak tartalmát bővíteni kellett” – fogalmazott a vármegyei elnök. Az új megállapodást Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Eppel János, a VOSZ elnöke és Ádám Imre írta alá az eseményen.

Prof. Dr. Horváth Zita elmondta, hogy a felsőoktatási intézmény hagyományaira épít, de az új kapcsolódási pontokat is keresi. Több mint negyven százalékkal nőtt az oktatásba jelentkezők száma, az egyetemet jegyzik világszinten is, de elsősorban regionális szereplőként, a térség szakember-utánpótlásának biztosítása a legfőbb célja. A rektor szót ejtett a vállalkozókkal folytatott együttműködésről, a moduláris képzésről, és az Egyetem más, a szakképzést szolgáló kezdeményezéseiről, így például a technikumokkal kialakított együttműködésről, a gyakorlati képzés erősítéséről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS