Üzletszerűen „térítették el” a számlákat a Fejér megyei pénzmosodában

2022. 11. 17., 15:18

Különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség egy 28 éves férfival és hét társával, köztük két ügyvéddel szemben. Az elkövetők úgynevezett számlaeltérítéses csalásból származó pénzösszegeket szereztek meg, majd, hogy a pénz eredetét leplezzék, valótlan jogcímeken továbbutalták vagy készpénzben felvették.

A vádirat szerint a két Fejér megyei ügyvéd névleges ügyvezetőkkel létrehozott, ténylegesen nem működő cégek alapításában, név-változtatásában, illetve ezek előkészítésében működött közre. E cégek révén az ügy többszörösen büntetett előéletű 28 éves vádlottja és az egyik ügyvéd 2020 nyarától a 2021 júniusában történt elfogásukig – további vádlottak bevonásával – „számlaeltérítéses” csalásból eredő pénzösszegeket szerzett meg, amelyeket előzőleg szlovén, angol, görög gazdasági társaságok utaltak tévedésből a cégek számláira.

A 28 éves vádlott és ügyvéd társa a bűncselekmények elkövetése során közösen határozta meg, hogy a csalás folytán érkezett pénzösszegeket a terhelt-társaik eredetleplezési céllal milyen fiktív jogcímeken, milyen további számlákra utalják át, vagy azt készpénzben vegyék-e fel.

Az ügyészség a vádiratában hat vádlottal szemben végrehajtandó, két vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés, három elkövetővel szemben pedig a szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabását is indítványozta a Székesfehérvári Törvényszéknek. Indítványozta továbbá, hogy a bűnös úton szerzett összeg erejéig a bíróság rendeljen le vagyonelkobzást a terheltekkel szemben, az ügyvédként dolgozó egyik vádlottat végleges hatállyal, társát határozott időre az ügyvédi foglalkozástól, míg a fiktív cégek ügyvezetői tisztségét vállaló vádlottakat a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői pozíciójától tiltsa el – olvasható a Veszprém Megyei Főügyészség közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS