A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Önellenőrzés a gyakorlatban” címmel készített kézikönyvet az élelmiszeripari vállalkozások számára. A kiadvány az előírt önellenőrzési rendszer kialakításában nyújt segítséget, erősítve a minőségi élelmiszer-előállítást.
Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszer követelményeiről szóló rendelet 2018 elején lépett hatályba. A jogszabály célja az élelmiszerláncban termelt illetve feldolgozott élelmiszerek és szolgáltatások minőségének növelése, az élelmiszer-biztonság megerősítése illetve fenntartása, az élelmiszer-vállalkozók minőségi rendszerszemléletének és tudatosságának fejlesztése.
Az önellenőrzés kiemelten fontos eleme az élelmiszer-biztonságnak, az önellenőrzési követelményeknek minden vállalkozásnak meg kell felelnie, azonban ezek az eljárások vállalkozásonként eltérőek, egyediek. Egy jól kidolgozott rendszerrel az esetleges hibák kiküszöbölhetők, időben észlelhetők és javíthatók.
Átfogó önellenőrzési rendszer kidolgozásával és folyamatos fejlesztésével biztosítható a termékek és szolgáltatások megfelelő biztonsága és minősége. A NAK által összeállított kiadvány ehhez nyújt segítséget. A kötet összefoglalja az önellenőrzési terv kialakításának menetét, az ellenőrzés területeit, valamint gyakorlatias példákon keresztül mutatja be az ellenőrzési módszereket.
Az önellenőrzés nem feltétlenül jelent laboratóriumi vizsgálatokat, így ezeken kívül az üzemben elvégzett ellenőrzésekre is kitér az anyag, azok dokumentációjára is példákat hozva.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.