Szlovákiai magyar vállalkozókat díjaztak

Szlovákiai magyar vállalkozókat díjaztak
2022. 07. 05., 11:43

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége szervezésében július 1-jén rendezték meg az Év Vállalkozója versenyt a felvidéki Komáromban, a Tiszti Pavilonban.

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége által létrehozott verseny célja, hogy ösztönözze a fiatal vállalkozókat saját cégük fejlesztésére, új ötletek megvalósítására, innovatív termékek, szolgáltatások létrehozására.

A versenyre a felvidéki vállalkozások korábban pályázatot nyújtottak be. A beérkezett szakmai anyagokat a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöksége értékelte. Azok a vállalkozások pályázhattak, amelyek legalább 2 lezárt üzleti év tudhatnak maguk mögött, illetve nincsen köztartozásuk.

A pályázók a következő szempontok szerint állították össze pályázati anyagukat:

Hogyan érintette őket a járványügyi helyzet? Miben befolyásolta a vállalkozást?

Milyen lépéseket kellett megvalósítani a működés fenntartása mellett?  

Milyen új termék, szolgáltatás bevezetésére került sor, ami hozzájárult a cég megerősödéséhez?

Az SZMVSZ elnökségének szakmai értékelését követően 11 vállalkozás jutott a döntőbe.

Cég neve:

A versenyen résztvevő neve:

WHC Slovakia

Bozi Arnold

Cstudios, s.r.o.

Ing. Erik Putz, Ing Vanyek Roland

Danum s.r.o.

Cseh Károly

UPLAND GROUP s.r.o.

Halász Béla

AM Business (AM Finanz s.r.o.)

Mayer András

Bike Expert by Capriolo, s.r.o.

Hajnalka Nagyová

Kanovits Group s.r.o.

Kanovits Zoltán

CSERNUS Winery s.r.o.

Csernus Károly

AGAT s.r.o.

Angyal Gábor

Daban s.r.o.

Mgr. Serki Ottó

Koka Fashion

Kis Kósa Annamária

 

A 11 vállalkozás prezentáció keretében mutatta be tevékenységét, eddigi eredményeit és jövőbeli terveit, kiemelve a pandémia alatti működés nehézségeit.

A bemutatott prezentációk egyaránt bizonyították, hogy a felvidéki vállalkozások innovatívak, a nehéz helyzet ellenére is megtalálták a továbblépéshez, fejlődéshez vezető egyedi megoldásokat.

A zsűri tagja volt Czimbalmosné Molnár Éva és Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetői, Marcinkó Adrián, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége online stratégiai tanácsadója, Czomba Csaba, a Kárpát-medencei Magyar Vállakozói Szövetségek Nemzeti Fórumának elnöke, a VOSZ társelnöke.

A zsűri döntése alapján az Év vállalkozója díj nyertesei:

1. díj Csernus Winery Kft. – Csernus Károly

2. díj UPLAND GROUP Kft. – Halász Béla

3. díj Danum Kft. – Cseh Károly

A zsűri különdíját Putz Erik és Vanyek Roland Cstudios vállalkozása nyerte el.

A díjazott vállalkozások pénzjutalomban részesültek, amelyet vállalkozásuk fejlesztésére fordíthatnak.

Kiosztásra került az Év Kétnyelvű Vállalkozása díj, amelyet Bozi Arnold vállalkozása, a WHC Slovakia, Halász Béla UPLAND GROUP Kft.-je, illetve Csernus Károly borászata vihetett haza.

A két év kényszerszünet után harmadik alkalommal meghirdetett eseményen jelen volt a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviseletében Szilágyi Péter államtitkár-helyettes, Czimbalmosné Molnár Éva Felvidékért felelős főosztályvezető, Hajnal Virág stratégiai főosztályvezető, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

Szilágyi Péter köszöntőjében elmondta, hogy a magyar kormány által 2016-ban elindított gazdaságfejlesztési támogatások helyben, a szülőföldjükön tartják a külhoni magyarságot.A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a vállalkozók közössége olyan erőforrás, amely komoly jelentőséggel bír a magyar nemzet gyarapodásában. A külhoni magyar vállalkozók körében az egyik legerősebb a ragaszkodás a szülőföldhöz. A felmérések szerint a külhoni magyar vállalkozók 90 százalékban magyar munkavállalókat alkalmaznak. Ezen felül a külhoni magyar vállalkozók 60 százaléka, a magyar családi vállalkozóknak pedig 76 százaléka nem tervezi elhagyni a szülőföldjét, míg ez az arány a diákság körében már csak 25 százalékos – jegyezte meg Szilágyi Péter.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszöntőjében emlékeztetett, hogy az elmúlt két évben a koronavírus-járvány rendkívüli kihívások elé állította a vállalkozókat is. Egyúttal bírálta a szlovák kormány válságkezelését, amely gyakorlatilag semmilyen hatékony segítséget nem nyújtott a vállalkozók részére, ellenben folyamatos bizonytalanságban tartotta az embereket az állandóan változó feltételrendszer miatt.

Iván Tamás a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke megnyitó beszédében elmondta, az elmúlt két évben nem volt olyan időszak, amelyben a vállalkozásoknak nyugodtan és biztonságban lehetett volna előre tervezniük.„Gyakorlatilag magára hagyta a vállalkozókat a kormány” – fogalmazott. Azonban a szövetségükön keresztül, a magyar kormány támogatásának köszönhetően számos konkrét programmal tudták támogatni a felvidéki vállalkozókat a járvány alatt is. Az idei verseny kapcsán megjegyezte: nagyon nehéz, válságos időket éltek meg a vállalkozások, de pontosan arra az attitűdre van szüksége a felvidéki magyaroknak, amellyel minden nehézség ellenére vállalkozóink helytállnak.

A díjátadón előadást tartott Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat Szóvivője.

(A vezető fotón a nyertes vállalkozások vezetői: Csernus Károly, Halász Béla, Cseh Károly, Vanyek Roland)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS