Szlovákiai kaszinókban is „megforgatták” a sikkasztott pénzt

2019. 01. 28., 19:16

Pénzmosás miatt indult büntetőeljárás egy nő és három férfi ellen a Miskolci Törvényszéken, közülük két vádlott bűnügyi felügyeletéről döntött idén januárban a bíróság.

A vádirat szerint a vádlottak – egy pénzszállító cég sérelmére elkövetett sikkasztásból származó – 560 millió forintnyi összeg elrejtését vállalták a Thaiföldre szökött ismerősük kérésére több tízmillió forint ellenében. A pénzt, műanyag hordókban elhelyezve, az egyik vádlott ingatlanának közelében elásták, majd rövid idő elteltével különböző technikákkal próbálták tisztára mosni a milliókat.

A bűncselekményből származó pénz legalizálása érdekében 2011-től kezdődően mintegy 66 millió forint értékben váltottak be megrongálódott bankjegyeket budapesti és miskolci pénzintézeteknél. Az elsikkasztott pénzből sporteseményekre is fogadtak, illetve szlovákiai kaszinóban próbáltak szerencsét. A fogadásokból 210 millió, a kaszinójáték során pedig csaknem 26 millió forintnyi összeghez jutottak. Az I. r. vádlott nagy értékű életbiztosítást kötött, gépkocsit vásárolt, még a sikkasztás elkövetése miatt elítélt ismerősére kiszabott 10 millió forint értékű pénzbüntetést is kifizette a megszerzett pénzből. A többi vádlott ingatlant vásárolt, hiteltörlesztésre fordította az elsikkasztott pénzt.

A vádlottakkal szemben pénzmosás miatt indult eljárás. Pénzmosást az követ el, aki más által megvalósított bűncselekményből származó dologgal, pénzzel pénzügyi tevékenységet folytat.

A vádlottak bűnösségük megállapítása esetén akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. Erre való tekintettel pedig tartani lehet attól, hogy az említett személyek a büntetéstől félve megszöknének, elrejtőznének a hatóságok elől. Ennek megakadályozása érdekében a törvényszék az I. és II. rendű vádlottak szabadságának korlátozását továbbra is indokoltnak látta, ezért a velük szemben korábban elrendelt bűnügyi felügyeletet fenntartotta.

A bíróság rendelkezése értelmében az I. rendű vádlott nem hagyhatja el a lakását, köteles viselni a mozgását nyomon követő eszközt is. A II. rendű vádlott esetében a kényszerintézkedés a lakóhelyéül szolgáló város elhagyását, és a lakóhelyének megváltoztatását tilalmazza. A III. és IV. rendű vádlottak szabadlábon védekezhetnek az eljárás során.

A végzés ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek – zárul a Miskolci Törvényszék Sajtóosztályának közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-04 10:17:00
A jogviták végleges eldöntése a bíróság feladata. Azonban a vitában álló feleknek nem feltétlenül kell a bíróság ítéletére bízniuk magukat. Lehetőségük van arra, hogy a perben bíróság előtt megegyezzenek. A perbeli egyezségkötés legfontosabb szabályait dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS