Szárnyas János: Olyan vállalkozói kört alakítottunk ki, amelyik minden helyzetben megállja a helyét

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 11. 05., 14:45

Innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat és a munkaerőpiaci problémákra is megoldási javaslatokat kell adnunk – mondta az Üzletemnek Szárnyas János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Vas Megyei Szervezetének elnöke.

Milyen a vállalkozók ismertsége és elismertsége Vas megyében?

– Úgy vélem, egyre jobb, de nem lehetünk elégedettek, hiszen a főleg a KKV szektorban dolgozó vállalkozó tagjaink nem vehetik fel a versenyt a multinacionális cégek lehetőségeivel. Szeretnénk, ha az emberek még jobban megbecsülnék a hozzájuk fizikailag is közelebb eső vállalkozásokat és vállalkozókat, hiszen velük könnyebb a napi szintű kapcsolattartás, van „arca” munkájuknak.

Mekkora a presztízse a megyei Prima Díjnak? Sikeresnek tartja a Prima Díj megújítását?

– Mások mondják, hogy ez a legmagasabb presztízsű díj a megyében! Mi csak büszkék lehetünk erre a megállapításra, amely természetesen szól a díjjal járó anyagi megbecsülésről és a média által keltett hatásokról is.

Milyen stratégiai feladatok várnak a VOSZ megyei szervezetére 2020-ban?

– Szakmai érdekképviseleti munkánknak fő célja, hogy kiszámítható vállalkozói környezetet lehessen kialakítani az országban, tervezhető jogi-gazdasági szabályozással. Fenn kell tartanunk a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat és a munkaerőpiaci problémákra is megoldási javaslatokat kell adnunk.

Milyen területeken erősödött a VOSZ az utóbbi években?

– Sajnos Demján Sándor halála meghatározta a VOSZ pozícióját, de az új vezetés, úgy érzem, megtalálta a fejlődési területeket. Ezen eredmények persze csak lassan szűrődnek le a hétköznapokba. Megyei szinten öröm, hogy a PRIMA díjjal kapcsolatos elismertségünk nőtt.

Mivel lehetne segíteni a mikrovállalkozásokat?

– Nagy segítség számukra a Széchenyi Kártya Program, de emellett is folyamatosan tájékoztatjuk tagságunkat a banki-pénzügyi szektor aktuálisan legkedvezőbb lehetőségeiről. Pályázati tanácsadást, munkaerőpiaci tájékoztatókat, work-shopokat szervezünk a részükre.

Mekkora gond a megyében a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése, miben segít a VOSZ?

– Egy családi vállalkozásba nincs beleszólása a VOSZ-nak, de természetesen megadunk minden segítséget, ha hozzánk fordul a vállalkozás. A generációváltás folyamatát érzékeljük, és örülünk, ha az minél gördülékenyebben megy végbe.

Főleg milyen ágazatokban érdemes a kisebb vállalkozásoknak is pályázni, hogyan segít ebben a VOSZ?

– Itt mindig az aktuális Európai Uniós és hazai pályázati kiírások határozzák meg a lehetőségeket. A kormány ágazati szintekre bontva írja ki ezeket, több esetben a VOSZ véleményét is kikérve. Szeretnénk, ha a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások dominálnának ezekben az esetekben. Természetesen a megfelelő információkat minden tagunkkal megosztjuk.

Építőipari vállalkozóként hogyan látja a saját ágazatának helyzetét a megyében?

– Jelenleg még nagyon sok munkánk van, de az EU-s források apadásával, valamint az 5 százalékos ÁFA kivezetésével a beruházási kedv is bizonyára lanyhulni fog. Mi kialakítottunk egy olyan vállalkozói kört, amely remélem, minden helyzetben megállja a helyét, nem csak konjunktúra idején.

Hogyan lehetne bővíteni a VOSZ megyei tagságát?

– Csak jó példával és megfelelő munkával, a nyilvánosság erejével.

Szárnyas úr 2016-ban az előző elnök 18 évnyi munkája után vette át az irányítást. Hogyan értékeli az azóta eltelt időt? Megszűnőben a széthúzás a vasi vállalkozók között?

– A vállalkozók szerintem sosem húztak szét, maximum konkurenciája volt valaki a másiknak. A vállalkozók üzleti alapon gondolkoznak, úgy irányítják cégeiket. A közös érdek és közös érték összehozza őket, esetleg a politika távolíthatja el a feleket. Mi ebben nem veszünk részt és ezután sem szeretnénk részt venni. Az összefogás pedig fontos, hiszen egy nagy európai piacon végezzük a munkánkat.

(Fotó: Ohr Tibor)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS