Szárnyas János: Olyan vállalkozói kört alakítottunk ki, amelyik minden helyzetben megállja a helyét

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 11. 05., 14:45

Innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat és a munkaerőpiaci problémákra is megoldási javaslatokat kell adnunk – mondta az Üzletemnek Szárnyas János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Vas Megyei Szervezetének elnöke.

Milyen a vállalkozók ismertsége és elismertsége Vas megyében?

– Úgy vélem, egyre jobb, de nem lehetünk elégedettek, hiszen a főleg a KKV szektorban dolgozó vállalkozó tagjaink nem vehetik fel a versenyt a multinacionális cégek lehetőségeivel. Szeretnénk, ha az emberek még jobban megbecsülnék a hozzájuk fizikailag is közelebb eső vállalkozásokat és vállalkozókat, hiszen velük könnyebb a napi szintű kapcsolattartás, van „arca” munkájuknak.

Mekkora a presztízse a megyei Prima Díjnak? Sikeresnek tartja a Prima Díj megújítását?

– Mások mondják, hogy ez a legmagasabb presztízsű díj a megyében! Mi csak büszkék lehetünk erre a megállapításra, amely természetesen szól a díjjal járó anyagi megbecsülésről és a média által keltett hatásokról is.

Milyen stratégiai feladatok várnak a VOSZ megyei szervezetére 2020-ban?

– Szakmai érdekképviseleti munkánknak fő célja, hogy kiszámítható vállalkozói környezetet lehessen kialakítani az országban, tervezhető jogi-gazdasági szabályozással. Fenn kell tartanunk a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat és a munkaerőpiaci problémákra is megoldási javaslatokat kell adnunk.

Milyen területeken erősödött a VOSZ az utóbbi években?

– Sajnos Demján Sándor halála meghatározta a VOSZ pozícióját, de az új vezetés, úgy érzem, megtalálta a fejlődési területeket. Ezen eredmények persze csak lassan szűrődnek le a hétköznapokba. Megyei szinten öröm, hogy a PRIMA díjjal kapcsolatos elismertségünk nőtt.

Mivel lehetne segíteni a mikrovállalkozásokat?

– Nagy segítség számukra a Széchenyi Kártya Program, de emellett is folyamatosan tájékoztatjuk tagságunkat a banki-pénzügyi szektor aktuálisan legkedvezőbb lehetőségeiről. Pályázati tanácsadást, munkaerőpiaci tájékoztatókat, work-shopokat szervezünk a részükre.

Mekkora gond a megyében a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése, miben segít a VOSZ?

– Egy családi vállalkozásba nincs beleszólása a VOSZ-nak, de természetesen megadunk minden segítséget, ha hozzánk fordul a vállalkozás. A generációváltás folyamatát érzékeljük, és örülünk, ha az minél gördülékenyebben megy végbe.

Főleg milyen ágazatokban érdemes a kisebb vállalkozásoknak is pályázni, hogyan segít ebben a VOSZ?

– Itt mindig az aktuális Európai Uniós és hazai pályázati kiírások határozzák meg a lehetőségeket. A kormány ágazati szintekre bontva írja ki ezeket, több esetben a VOSZ véleményét is kikérve. Szeretnénk, ha a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások dominálnának ezekben az esetekben. Természetesen a megfelelő információkat minden tagunkkal megosztjuk.

Építőipari vállalkozóként hogyan látja a saját ágazatának helyzetét a megyében?

– Jelenleg még nagyon sok munkánk van, de az EU-s források apadásával, valamint az 5 százalékos ÁFA kivezetésével a beruházási kedv is bizonyára lanyhulni fog. Mi kialakítottunk egy olyan vállalkozói kört, amely remélem, minden helyzetben megállja a helyét, nem csak konjunktúra idején.

Hogyan lehetne bővíteni a VOSZ megyei tagságát?

– Csak jó példával és megfelelő munkával, a nyilvánosság erejével.

Szárnyas úr 2016-ban az előző elnök 18 évnyi munkája után vette át az irányítást. Hogyan értékeli az azóta eltelt időt? Megszűnőben a széthúzás a vasi vállalkozók között?

– A vállalkozók szerintem sosem húztak szét, maximum konkurenciája volt valaki a másiknak. A vállalkozók üzleti alapon gondolkoznak, úgy irányítják cégeiket. A közös érdek és közös érték összehozza őket, esetleg a politika távolíthatja el a feleket. Mi ebben nem veszünk részt és ezután sem szeretnénk részt venni. Az összefogás pedig fontos, hiszen egy nagy európai piacon végezzük a munkánkat.

(Fotó: Ohr Tibor)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-07 09:41:00
Az ingatlanokon vagy más dolgokon fennálló elővásárlási jog sokak által ismert. Azonban egy dolog elidegenítésével kapcsolatosan más jogok is fennállhatnak, amelyekről érdemes tudni. Ezek közé a jogok közé tartozik a vételi jog és eladási jog, amelyről a legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.