Sikeresnek ítélték a jegybank Növekedési Hitelprogramját

Sikeresnek ítélték a jegybank Növekedési Hitelprogramját
2022. 08. 10., 16:23

Rendkívül sikeres volt a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP), az indulásakor több szempontból is úttörő jellegű volt, és éppen a napokban-hetekben folyósítják az utolsó tételeit – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a „Hitelezési fordulattól a zöld átmenetig” című NHP-tanulmánykötet bemutató sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

A jegybank kilenc évvel ezelőtt, 2013 júniusában indította útjára első, célzott hitelösztönző eszközét, a Növekedési Hitelprogramot annak érdekében, hogy a kkv-hitelezés akkori csökkenő trendjét megfordítsa. Később az NHP fontos szerepet játszott a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében is. A program több szakaszában mintegy 75 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz közel 6400 milliárd forint összegben.

A teljes program nemcsak a hitelvolumenre, de a hitelállomány összetételére is kedvező hatást gyakorolt, hiszen jelentősen nőtt a kiszámítható, kamat- és árfolyamkockázat nélküli hitelek aránya. Az MNB becslései szerint az NHP 5 százalékpontot meghaladó mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez 2013 és 2021 között, valamint jelentősen javította a programban részt vevő vállalatok hatékonyságát és termelékenységét.

A fenntarthatóság jegyében tavaly ősszel elindított NHP Zöld Otthon Program mintegy 9 ezer háztartás számára tette lehetővé, hogy kedvező hitellel energiahatékony lakóingatlant építsen vagy vásároljon, ezzel a háztartá-sok hitelfelvételében is jelentős szerepet vállalt.

Nyitó előadásában Patai Mihály alelnök kiemelte, hogy 2013-ban a jegybank úttörő szerepet vállalt az akkori hitelezési problémák rendszerszintű kezelésében. Véleménye szerint ez a fajta aktivizmus máig jellemző a jegybankra. Pulai György igazgató és Oláh Zsolt főosztályvezető közös előadásban összefoglalta az NHP különböző szakaszainak eredményeit és ismertették a tanulmánykötet főbb megállapításait, melyek kiindulásul szolgálhatnak jövőbeli kutatásoknak is.

Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésen Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese, Aladics Sándor az OTP Bank igazgatója, Szalontai Tamás az ERSTE Bank igazgatója, valamint Nagy Tamás, az MNB igazgatója vett részt, akik eltérő aspektusból értékelték az NHP eredményeit. Véleményük szerint a program előnyei nemcsak nemzetgazdasági szinten voltak láthatóak, hanem jelentősen hozzájárult a banki és vállalati hitelezési kultúra fejlesztéséhez is. (MNB)

A tanulmánykötet ide kattintva letölthető.

Pulai György és Oláh György prezentációja ide kattintva tölthető le.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS