Sikeresnek ítélték a jegybank Növekedési Hitelprogramját

Sikeresnek ítélték a jegybank Növekedési Hitelprogramját
2022. 08. 10., 16:23

Rendkívül sikeres volt a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP), az indulásakor több szempontból is úttörő jellegű volt, és éppen a napokban-hetekben folyósítják az utolsó tételeit – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a „Hitelezési fordulattól a zöld átmenetig” című NHP-tanulmánykötet bemutató sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

A jegybank kilenc évvel ezelőtt, 2013 júniusában indította útjára első, célzott hitelösztönző eszközét, a Növekedési Hitelprogramot annak érdekében, hogy a kkv-hitelezés akkori csökkenő trendjét megfordítsa. Később az NHP fontos szerepet játszott a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében is. A program több szakaszában mintegy 75 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz közel 6400 milliárd forint összegben.

A teljes program nemcsak a hitelvolumenre, de a hitelállomány összetételére is kedvező hatást gyakorolt, hiszen jelentősen nőtt a kiszámítható, kamat- és árfolyamkockázat nélküli hitelek aránya. Az MNB becslései szerint az NHP 5 százalékpontot meghaladó mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez 2013 és 2021 között, valamint jelentősen javította a programban részt vevő vállalatok hatékonyságát és termelékenységét.

A fenntarthatóság jegyében tavaly ősszel elindított NHP Zöld Otthon Program mintegy 9 ezer háztartás számára tette lehetővé, hogy kedvező hitellel energiahatékony lakóingatlant építsen vagy vásároljon, ezzel a háztartá-sok hitelfelvételében is jelentős szerepet vállalt.

Nyitó előadásában Patai Mihály alelnök kiemelte, hogy 2013-ban a jegybank úttörő szerepet vállalt az akkori hitelezési problémák rendszerszintű kezelésében. Véleménye szerint ez a fajta aktivizmus máig jellemző a jegybankra. Pulai György igazgató és Oláh Zsolt főosztályvezető közös előadásban összefoglalta az NHP különböző szakaszainak eredményeit és ismertették a tanulmánykötet főbb megállapításait, melyek kiindulásul szolgálhatnak jövőbeli kutatásoknak is.

Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésen Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese, Aladics Sándor az OTP Bank igazgatója, Szalontai Tamás az ERSTE Bank igazgatója, valamint Nagy Tamás, az MNB igazgatója vett részt, akik eltérő aspektusból értékelték az NHP eredményeit. Véleményük szerint a program előnyei nemcsak nemzetgazdasági szinten voltak láthatóak, hanem jelentősen hozzájárult a banki és vállalati hitelezési kultúra fejlesztéséhez is. (MNB)

A tanulmánykötet ide kattintva letölthető.

Pulai György és Oláh György prezentációja ide kattintva tölthető le.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS