Perlusz László: Javul a magyar gazdaság válságállósága

Perlusz László: Javul a magyar gazdaság válságállósága
2023. 02. 16., 13:10

A hazai 500–600 ezer működő vállalkozás, különösen a kkv-szektor számára még mindig rengeteg bizonytalanságot tartogat az idei év – mondta Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

„Évről évre javul a magyar gazdaság válságállósága” – mondta a Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Világgazdaságnak nyilatkozva.

Emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány előtt nagyon erős volt a gazdasági növekedés, amikor tartalékot tudtak képezni a cégek, ezt követően azonban sorba jöttek a válságok – a járvány, a nyersanyaghiány, az energia- és árfolyamválság –, amelyek a hitelkamatlábak ugrásszerű növekedésével együtt próbára tették a vállalatokat.

„Van rá esély rá, hogy idén nem lesznek tömeges csődök vagy leépítések” – hangsúlyozta Perlusz László, hozzátéve, hogy az VOSZ munkaerőpiaci szakértői is úgy látják: 4-5 százaléknál nem lesz nagyobb a munkanélküliségi ráta.

A főtitkár szerint néhány nagyvállalat beruházása fogja húzni a GDP-t, miközben az 500-600 ezer működő vállalkozás, különösen a kkv-szektor számára még mindig rengeteg bizonytalanságot tartogat az idei év.

Perlusz László az inflációról közölte: a vállalatok addig mennek el az áremelésekben, ameddig a kereslet lehetővé teszi. „Míg tavaly év elején a lakosságnak fizetett jövedelmi transzferek a keresletet is húzták, addig erre idén nem lehet számítani. Így márciustól lassan elkezdhet csökkenni az infláció, és év végére 10 százalék alá eshet”.

(Az inflációval kapcsolatban a VOSZ véleményét IDE kattintva olvashatja.)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS