Perlusz László: Idén átlagosan 13-15 százalékos béremelés jöhet

2022. 05. 17., 19:56

A vállalkozói oldal az elmúlt időszakban is sokat áldozott a bérfelzárkóztatásra, sokkal többet, mint azt a lehetőségei indokolták volna – reagált Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a béremelésekkel kapcsolatos hírekre.

A szakszervezetek felvetésével kapcsolatban Perlusz László a VG-nek nyilatkozva emlékeztetett: az elmúlt hat évben, a 2016-os megállapodás jóvoltából a keresetek az inflációnál sokkal nagyobb mértékben emelkedtek. Az átlagos bérnövekmény 63 százalékos volt, míg az áremelkedés 18 százalékos, így számottevően nőtt a reálbér. A jelenlegi helyzet viszont hatalmas terhet ró a vállalatokra.

„A szakszervezeteknek is tudniuk kell, hogy ahol az energia ára 80 százalékkal nőtt, a gázé pedig az ötszörösére, ott nem a további 5 százalékos béremelésben gondolkodnak, hanem a cég működésének fenntartásán” – fogalmazott.

A VOSZ főtitkára úgy látja, hogy az idei év csaknem 20 százalékos minimálbér-növelése mindenképpen megágyaz egy 13-15 százalékos átlagos béremelésnek, hacsak nem okoz gazdasági sokkot az ukrajnai háború elhúzódása, teljesen ellehetetlenítve a vállalkozások működését.

A vállalatoknál februárban 12,3 százalékkal nőttek a keresetek, ez már nincs messze a 13 százaléktól – mondta Perlusz László.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.