Pénztárcabarát kampányt indít az MNB az iskolakezdés előtt

2023. 08. 01., 13:40

„Pénztárcabarát iskolakezdés” címmel fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít az MNB az iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatására. A tanulmányok megkezdése pénzügyi kérdés is, a jegybank honlapján egy helyen lehet eligazodni az ehhez kötődő bankszámlák, hitelek, pénztári és egyéb támogatások világában.

Akár 232 ezer forint egészség- és önsegélyező pénztári beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek az őszre készülő, családi támogatásra jogosult pénztártag szülők, pénztári egyenlegük terhére. Ennek ötödét, 46 400 forintot az állam személyi jövedelemadó-kedvezményként ráadásul visszajuttatja nekik – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most induló „Pénztárcabarát iskolakezdés” fogyasztóvédelmi edukációs kampányának honlapján.

A pénztári támogatás az óvodásoktól a 25 év alatti, felsőoktatási tanulmányaikat folytató diákok után vehető igénybe, a kisebbeknek például ruházatra, taneszközökre, tankönyvekre, de akár a felsőoktatási tandíjra, kollégiumi vagy albérlet-költségekre is. Az igénybevétel feltétele egyebek közt a tanintézmény látogatásának igazolása, a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző vásárlási számlák becsatolása, illetve, hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán.

A jegybank az (újabb) iskolaév előtt álló családok, illetve az egyetemi, főiskolai szemesztert kezdő fiatalok számára kíván hasznos pénzügyi és ezzel összefüggő fenntarthatósági tanácsokat adni közérthető összefoglalókkal, infógrafikákkal.

Az iskolakezdés pénzügyi döntéseket is jelent, így ilyenkor – akár a jegybank kalkulátorának igénybevételével – célszerű áttekinteni a háztartás költségvetését, s ennek kapcsán a megbecsülhető kiadásokat (pl. tanszerek, füzetek, tankönyvek). A családoknak segítséget jelenthet többek közt, hogy a 2023 szeptemberi családi pótlék már augusztusban megérkezik majd. Érdemes emellett előzetesen tájékozódni az esetleg igénybe vehető állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatásokról, illetve – egyetemi hallgatóknak, főiskolásoknak – a lehetséges pályázatokról. Betegséggel küszködő gyermekek esetében külön kedvezmények, támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre (például az utazás kapcsán).

Hitelfelvételnél célszerű szem előtt tartani, hogy – hiteldíjától, futamidejétől, egyéb jellemzőitől függően – már egy kisebb összegű fogyasztási vagy jelzálogkölcsön is nagy terhet róhat a családi kasszára. Mindenkor érdemes ezért a döntés előtt több bank hitelajánlatát is összehasonlítani. A felsőoktatási hallgatóknak – igényük esetén – megfontolható a Diákhitel felvétele, ám előzetesen természetesen ennek feltételeiről is tájékozódni kell. A tudatos döntést az MNB Hitelfelvétel tudatosan kiadványa, illetve a gyorskölcsönöketfogyasztási hiteleket bemutató tájékoztatói támogatják.

Az egyetemistáknak, főiskolásoknak tanulmányaik megkezdéséhez elengedhetetlen a bankszámla-nyitás, ám itt is alapvető előzetesen átgondolni, hogy az adott diáknak pontosan milyen igényei, elvárásai vannak annak kapcsán. Az okos választáshoz a jegybank Számlaválasztás tudatosan Pénzügyi Navigátor füzete, illetve a valamennyi hazai hitelintézet aktuális bankszámláit bemutató Bankszámlaválasztó programja nyújthat segítséget. Emellett aki teheti, annak érdemes már ebben az időszakban megfogalmaznia pénzügyi céljait és elkezdeni a megtakarítást is azok valóra váltására.

Magyar Nemzeti Bank

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS