Nyugdíjas szövetkezetek: ahol mindenki nyertes

2019. 01. 17., 13:50

A nyugdíjas szövetkezeti formában való foglalkoztatással mindenki jól jár: a szolgáltatást megrendelő tényleges foglalkoztató, a szövetkezeti közösség és a munkát vállaló nyugdíjas tag is – hívja fel a figyelmet dr. Dávid Ferenc és Dolgos Attila.

A 2019. január 1-től hatályos módosított adó- és járulékszabályok egységesítése következtében sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a jövőben érdemes-e szövetkezeti rendszerben foglalkoztatni nyugdíjasokat, vagy egyszerűbb visszatérni a nyugállományban lévők hagyományos – munkaviszonyos – foglalkoztatására. Az év elejétől ugyanis a nyugdíjasok szövetkezeti és a munkaviszony keretében történő foglalkoztatásának terhei érzékelhetően közelítettek egymáshoz. Mindkét alkalmazási forma esetében igaz, hogy 2019. január 1. napjától

  • a nyugdíjas foglalkoztatott jövedelmét csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli, és nem kell fizetnie egészségbiztosítási (4 százalék) és nyugdíjbiztosítási (10 százalék) járulékot,
  • a munkáltatónak (foglalkoztatónak) nincs szakképzési hozzáárulás (1,5 százalék) és szociális hozzájárulási adó (2019. első félévében: 19,5 százalék) fizetési kötelezettsége.

Az alábbiakban mégis azt kívánjuk igazolni, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek rendszerben tartása és fejlesztése – a társadalmi hasznosság mellett – vitathatatlan anyagi előnyökkel jár, azaz hosszú távon is életképes. Ezt számokkal és néhány értelmező mondattal kívánjuk alátámasztani. Az alábbi „beszédes” táblázatban – a hatályos legkisebb havi munkabért (minimális bér) alapul véve – nyers adatok segítségével mutatjuk be a két konstrukció (szövetkezeti szisztéma, munkaviszony) különbségeit és a szövetkezeti formáció vállalkozói szempontból egyértelműen kedvezőbb elemeit:

A szövetkezeti alakzat rendszerbe állításakor nem merül fel a fizetett szabadság költségterhe és kiadásának nehézsége, a betegszabadság jogintézményének érvényesülése, a fizetett munkaszüneti napokra munkabér folyósítása és a rehabilitációs hozzájárulás fizetésének kötelezettsége (25 fő felett).

A számokon, tarifákon és kötelezettségeken túl érdemes szólni a materiálisan közvetlenül nem átváltható, azaz direkt módon csak nehezen „forintosítható” tételekről is. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet átveszi/átvállalja a tényleges foglalkoztatótól a munkaerő toborzás tevékenységét és költségeit, elvégzi a teljes munkaügyi adminisztrációt és segítheti a munkaköri alkalmassági vizsgálatok gyorsítását, lebonyolítását. Az igényelt munkavégzésre irányuló szolgáltatás ellenértékét a tényleges foglalkoztató költségként számolhatja el, ami bér- és létszám adatszolgáltatási könnyebbséget is eredményez. A nyugdíjas szövetkezet megoldást jelent a ciklikusan jelentkező feladatok teljesítésére, valamint gyors és rugalmas szolgáltatást biztosít. További előnyként említhető a fiatalok betanításának feladata és felelőssége, valamint az érintett korosztály tagjainak tapasztalata, megbízhatósága.

Jól kidolgozott és tisztességes kontraktusok esetén anyagi szempontból mindenki jól jár: a vállalkozás (a szolgáltatást megrendelő tényleges foglalkoztató), az ügyletet szervező és ellenőrző szövetkezeti közösség és – nem utolsó sorban – a munkát vállaló nyugdíjas tag. Ennek egyik fontos biztosítéka a szövetkezeti forma és az, hogy a szövetkezet tagságának legalább 90 százaléka nyugdíjas kell, hogy legyen. Saját sorsukról dönthetnek, felelősen, érdekeiknek megfelelően.

Dr. Dávid Ferenc,
közgazdász
Dolgos Attila,
szövetkezeti elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS