Nemzetközi összefogás a hazai élelmiszerek hátrányos megkülönböztetése ellen

2021. 02. 03., 10:00

A területi kötődésű, hagyományos élelmiszertermékek a hazai és az olasz mezőgazdaságnak is alappillérei. Az EU az élelmiszerek tápértékét egy, a fogyasztók részletesebb informálását mellőző, a termékeket egyoldalúan minősítő élelmiszer-címkézés bevezetését tervezi. Ez a címkézés a nemzeti értékeink részét képező Hungarikum-termékeket, valamint a hazai élelmiszer-előállítók termékeinek döntő többségét kifejezetten hátrányosan érintené, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemzetközi összefogásban is kiáll a hazai élelmiszereink védelméért.

Győrffy Balázsnál, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökénél tett látogatást Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete. február 1-jén. Magyarország és Olaszország gazdasági kapcsolatai hagyományosan jók, Olaszország – a 2019. évi adatok szerint – az 5. legjelentősebb kereskedelmi partnere hazánknak, 10 milliárd eurót meghaladó külkereskedelmi forgalommal. A gazdasági kapcsolatokban a mezőgazdaság, élelmiszeripar az egyik kiemelkedő terület, ahol a két ország kiegészítő profillal rendelkezik.

A mostani látogatás aktualitása az élelmiszerek címkézésének megújításával kapcsolatos, jelenleg nyitott véleménynyilvánítási lehetőség volt. Az „Élelmiszerek címkézése – a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálata” nevű kezdeményezés során véleményezni lehet a kapcsolódó uniós rendelet tervezett módosításait, különös tekintettel a csomagolás elülső oldalán feltüntetendő, egységes és kötelező tápértékjelölésre.

A rendeletmódosítás egyik célja, hogy segítsen a fogyasztóknak az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában, a termékek csomagolásának elülső oldalán feltüntetendő tápérték-jelöléssel. A kezdeményezéshez csatolt uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak, illetve fejlesztenek az EU-ban. Több tagállam és a német elnökség egyoldalúan a „Nutri-Score” típus mellett áll ki.

Megvitatták, hogy az új uniós élelmiszer-címkézési tervek, illetve az EU által támogatott tápérték-jelölési rendszer, a „Nutri-Score” hogyan érinti az olasz és a hazai élelmiszer-termékeket. A „Nutri-Score”-rendszer a fogyasztók számára minden mérlegelést kizáró, a háttéradatokat – mint az adott élelmiszertermék konkrét összetétele, az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok – teljes mértékben elhallgató, egyoldalú információt nyújt.

Nem vizsgálja ugyanakkor sem az adott élelmiszertermék egészét, sem az adott tagállamban, régióban akár évszázadokra visszanyúló hagyományok részeként betöltött szerepét, sem a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát. Emiatt számos kiemelkedő táplálkozási értékű és szerepű élelmiszert – legyen szó akár a nemzeti értékeink részét képező hungarikumokról, akár az elismerten kedvező táplálkozási hatású mediterrán konyha alapját képező olívaolajról – a „Nutri-Score”-rendszer hátrányosan különbözteti meg.

Az Olaszország által támogatott, az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszer, a „NutrInform Battery” a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. A komplex, adatokkal alátámasztott információk alapján pedig a fogyasztóknak lehetősége nyílik a saját egészségügyi állapotuk, illetve táplálkozásuk ismeretében jobban megalapozott döntést hozni az élelmiszervásárlás során.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja az Olaszország által javasolt tápérték-jelölési rendszert, és nemzetközi összefogásban is kiáll hazai élelmiszereink védelmében. Ennek érdekében a NAK álláspontját mind a vonatkozó uniós, mind az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek érdekeit összefogó szervezet, a COPA-COGECA által kezdeményezett véleménynyilvánításban megjeleníti; emellett pedig mozgósítja a Visegrádi Együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 18:52:00
Minden várakozást felülmúlt 2022-ben a magyar turizmus teljesítménye; az ágazat továbbra is emelkedő pályán mozog, így a szektor teljesítménye idén meghaladhatja a 2019-es rekordévben elért eredményeket – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS