Nemcsak a termelőknek hasznos a precíziós gazdálkodás

2020. 02. 10., 19:00

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a PREGA Konferenciát és Kiállítást, amelynek programja még soha nem volt ilyen sokszínű. Ma már a gazdák bevezetése a digitális világba elkerülhetetlen folyamat, amelyet a szervező Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum az esemény két napja alatt mintegy 150 szakmai előadással segít elő.

Hét, munkaműveletekre tematizált szántóföldi szekció, kétnapos állattenyésztés szekció, három kertészeti szekció, újdonságként pedig élelmiszeripar és Digitális Agrár Stratégia szekciók várják a látogatókat az idei PREGA Konferencián és Kiállításon, amelyet február 18-án és 19-én rendez meg Budapesten az Agroinform.hu a NAK-kal és az AMC-vel együttműködésben.

A gazdák bevezetése a digitális világba ma már kulcskérdés és mindenki számára elkerülhetetlen folyamat. Ennek megfelelően a 2020-as rendezvényen mindenki megtalálhatja a neki hasznos információkat, ugyanis rekordszámú szakmai szekció várja a hatékony, modern gazdálkodás iránt elkötelezett gazdálkodókat.

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu vezetője a konferencia veresegyházi beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy idén minden eddiginél több, 150 szakmai előadás várja a látogatókat. A konferencia nem termékbemutatókról szól, a PREGA szervezőinek célja, hogy szigorúan szakmai előadások hangozzanak el. Megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, helyet kap a Digitális Agrárstratégia és újdonságként külön szekcióban szerepel az indoor farming, az agrár IoT és az élelmiszeripar.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a PREGA 2015-ös indulása óta az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szervező partnerként működik együtt a NAK-kal. Törekvésünk, hogy a fejlesztésre nyitott agrárvállalatok képviselőinek teret adjunk a személyes tapasztalatcserére, és lehetőséget biztosítsunk a friss digitális megoldások megismerésére – húzta alá a szakember.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztói igények bővülése és az egyre jobban kiéleződő piaci verseny rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy a piaci szerepük megtartása és jobb pozícionálása érdekében változtassanak az eddig megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön.

A mai modern társadalom egyre nagyobb része nagy jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődésnek, a környezethatékonyságnak, így a fejlesztéseket is a fenntarthatóság figyelembevételével érdemes véghezvinni. Ennek megfelelően egyre inkább elengedhetetlen a termékpálya-szemlélet megléte és gyakorlati alkalmazása, mely összevonja az élelmiszer-ellátási lánc több szereplőjét, és együttesen ösztönzi új technológiák, innovációk bevezetésére. A NAK ezt a folyamatot úgy segítheti, hogy információkkal látja el a gazdákat. Például összegyűjti a különböző ismereteket, és kiválogatva jutatja el tagjainak olyan módon, hogy azokat a gazdák hasznosítani tudják saját gazdaságukban. Ilyen ismereti gyűjtőhely a PREGA (precíziós gazdálkodás) konferencia és kiállítás is, amelyet a NAK a kezdetektől támogat – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára meggyőződésének adott hangot, hogy minden, a jövőjét a mezőgazdaságban tervező gazdálkodónak érdemes elkezdeni foglalkozni a precíziós technológiák alkalmazásával. Mint fogalmazott: – A világ többi részén működő agrárvállalkozások digitális átalakulása gőzerővel zajlik, jelentősen átalakítva az agrárium technológiai és gazdasági folyamatait, nekünk pedig kötelességünk felhívni a gazdálkodóink figyelmét arra, hogy a versenytársaik rohamléptekkel erősítik ezekkel versenyképességüket. Be kell mutatnunk, hogy egy magyar termelő gazdaságának átalakítása nem kell, hogy feltétlen nagy és költséges eszközök beszerzését, komplex fejlesztések megvalósítását jelentse, inkább azt, hogy fokozatosan, évről évre gazdaságunk tevékenységének újabb és újabb elemeit érdemes digitális alapra helyezni. Most van elég jövedelem a gazdálkodóknál, hogy rálépjenek a tartós jövedelem-termelés lehetőségét biztosító útra. Ehhez mielőbb el kell kezdeniük a megfelelő precíziós eszközökkel adatokat gyűjteni saját termelésükről, földjeikről.

Veresegyház országgyűlési képviselője, Tuzson Bence elmondta, hogy a város élen jár az innovációban, hiszen a település határában olyan üvegházi paradicsomtermesztés folyik, ami világszínvonalú, technológiai alapú és Magyarország jövőjét szolgálja.

– Veresegyház a jövő városa, hiszen az ilyen alacsony átlagéletkorú fiatal városok mutatják az utat a jövő irányába. Az innovatív mezőgazdasági vállalkozások megismertetése a mai fiatalokat is arra ösztönözheti, hogy kedvet kapjanak a gazdálkodáshoz. A kormány célja, hogy kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára. A Veresi Paradicsom Kft.-nek köszönhetően a sokszor éretlenül szedett, vegyszerekkel kezelt külföldi helyett, már akár télen is elérhető a friss, érett magyar paradicsom a piacon. Az itt dolgozó emberek 90 százaléka környékbeli, így a munkahelyteremtés és a térségre gyakorolt gazdaságélénkítő hatás által erősödnek a helyi családok is – mondta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS