Nagykárolyban folytatódott a KMVNF rendezvénysorozata

Nagykárolyban folytatódott a KMVNF rendezvénysorozata
2024. 04. 30., 20:10

A Szatmárnémeti Kisiparosok Kamarája meghívására Nagykárolyban találkoztak a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) tagszervezetei áprilisban.

„Üzlet nincs kapcsolat nélkül, a kapcsolat megteremtéséhez pedig találkozni és beszélni kell egymással” – hívta fel a figyelmet a találkozón Márkos Tibor, a Szatmárnémeti Kisiparosok Kamarájának alelnöke, az esemény egyik szervezője.

KMVNF rendezvényei meglehetősen konzekvensen szerveződnek az üzlet körül, mivel legfőbb törekvésük, Czomba Csaba elnök megfogalmazásában: az „egymásból megélés, a kölcsönösen előnyös üzletek létrejöttének elősegítése, az ezt támogató környezet létrehozása”.

Az Európa fejlettebb országaihoz való felzárkózás, az ezekkel a piacokkal kiépülő üzleti kapcsolatok iránti érdeklődés ugyan némiképp ellen hat a magyar–magyar kapcsolatok gyors erősödének, de egyre több rendezvény példázza, hogy az „Adjunk üzletet egymásnak” gondolata kölcsönösen előnyös pozíciók eléréséhez vezethet.

Erre az alig több mint fél évtizedes múltra visszatekintő KMVNF életében már több példát találunk. Így találtak egymásra ipari automatizálással, a mezőgazdaság különböző ágaival vagy éppen a helyi termékek forgalmazásával foglalkozó vállalkozások. Létrejöttek tartós üzleti kapcsolatok vajdasági és erdélyi vagy vajdasági és felvidéki vállalkozások között is, amelyekre korábban kevésbé példa akadt. „Számos ígéretes terület van, de főleg a turizmusban rejlenek nagy lehetőségek” – hívta fel a figyelmet Lőrincze Péter, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöki főtanácsadója, tiszteletbeli társelnöke.

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese kiemelte: a szervezet küldetése a magyar vállalkozók és munkaadók tevékenységének és hosszútávú, sikeres működésének támogatása, elősegítése. Tevékenységük alappilléreit az érdekképviselet és érdekvédelem mellett a vállalkozások fejlesztése, a szolgáltatások fejlesztése és a társadalmi felelősségvállalás jelentik. A VOSZ aktív tagvállalkozásainak száma jelenleg eléri a 25 ezer főt, mintegy negyedmillió embert foglalkoztatnak, összesített árbevételük 13,6 milliárd forint. A VOSZ ernyőszervezetként mintegy 65 ezer vállalkozást ér el, amelyek együttesen a GDP 54 százalékát adják, összesített árbevételük 35,5 milliárd forint.

Szili Katalin, a kormányfő főtanácsadója, az Országgyűlés volt elnöke figyelmeztetett: „véget ért a kiszámíthatóság, a válságok és konjunktúrák periodikus váltakozásának időszaka. Válságok és háborúk korát éljük. A világot olyan turbulenciák uralják, amelyekre nagyon nehéz felkészülni, a vállalkozóknak mégis ezt kell tenniük”.

Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora a piacszerzés fontosságáról beszélt, mint mondta, olyan szakembereket kell képezniük, akik kellenek a piacnak és boldogulnak a piacon. A rektor szerint az NYE-ben ezt már felismerték, a haladást viszont némiképp lassítja, hogy az egyetemnek túl nagy a merítése, túl sok mindenre koncentrál, túl sok szakkal rendelkezik.

(Fotó: Bart Imre)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS