MKIK: már 15 ezernél több cég válaszolt a vírussal kapcsolatos felmérésre

2020. 03. 17., 15:00

Már 15 ezernél is több cég válaszolt a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait kutató felmérésre – mondta Parragh László, a felmérést készítő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden.

Eddig 9 ezer választ dolgoztak fel, amelyekből azt látni hogy napról napra nagyobb az ijedtség és a félelem a cégeknél. A vállalkozások egyre inkább szembesülnek azzal, hogy a koronavírus nem kerüli ki őket – mondta Parragh László.

A felmérésből kiderült, hogy a cégek fele rendelkezik valamilyen válságtervvel, ezek jellemzően a nagy, nemzetközi vállalkozások, de a kisebb cégeknek semmilyen elképzelésük nincs munkarendbeosztásra, többletmunka elrendelésre vagy hétvégi munkavégzésre.

A távmunka működtetését nagyjából a cégek egyharmada tudja vállalni.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta: a koronavírusnak jelentős hatásai lesznek a gazdaságra. A januári és februári kínai tényadatokból az derül ki, hogy minden várakozáshoz képest nagyságrendekkel rosszabb a helyzet. Kínában úgy számoltak, hogy a beruházások 2-3 százalékkal fognak visszaesni, ehhez képest 25 százalékkal csökkentek.

Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK Gazdasági évnyitó gazdaságpolitikai fórumán egy hete azt kérte a kamarától, hogy gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők „földközeli” visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ugyancsak felméri a helyzetet tagjai között. A felmérés kérdéseit ITT olvashatja.

(MTI/Üzletem.hu)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS