Megalakult a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Női Vállalkozói Szekciója

Megalakult a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Női Vállalkozói Szekciója
2022. 12. 05., 16:13

November 21-én megalakult a VOSZ Női Vállalkozói Szekciója, a munkát 44 alapító és 2 pártoló taggal kezdték meg.

A VOSZ Női Vállalkozói Szekciója 44 alapító és 2 pártoló taggal kezdte meg működését, több, önállóan működő női szervezet képviselője pedig máris jelezte belépési és együttműködési szándékát.

A Szekció súlyát és jelentőségét erősíti, hogy Demján Sándorné asszony, Demján Sándor szellemi örökségét e területen is képviselve örömmel fogadta el az alapító tagok felkérését a tiszteletbeli elnöki poszt betöltésére.

A Szekció elnökének, Lakatosné Lukács Zsuzsannát, a női vállalkozások fejlesztésével több mint 30 éve foglalkozó SEED Alapítvány ügyvezető igazgatóját, társelnökének pedig Gláser-Katona Zsuzsannát a Brand Way & Compass Kft. ügyvezető igazgatóját és a Health-ness Alapítvány kuratóriumi elnökét választották az alapítók.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna a vosz.hu-nak elmondta, hogy a jövőben is számítanak a VOSZ megyei elnökeinek segítségére, akik közül többen már ajánlottak új tagokat. Nagy az érdeklődés, amit bizonyít, hogy az alapító tagok között hozzávetőlegesen harmincan újonnan léptek be a VOSZ-ba. Az önálló Szekció megalakulását azért is fontosnak nevezte, mert országos szervezet még nem foglalkozott ezekkel a feladatokkal, bár több civil szervezet és női klub már tevékenykedik e téren. Mint mondta: a SEED Alapítvány egyik alapítója a VOSZ, így különösen értékes a még szorosabb együttműködés, ahogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Ipartestületek Országos Szövetsége támogatására is számítanak.

A női vállalkozások Magyarországon az összes vállalkozás egyharmadát teszik ki. Részarányuk nagyobb a 10 fő alatti foglalkoztatottal működő vállalkozások körében, ami a foglalkoztatásban/önfoglalkoztatásban betöltött erős szerepükre utal. Jelen vannak azonban a kis- és középvállalatok körében is, jelezve, hogy erős versenyben is helytállnak.

Az Európai Parlament 2022. áprilisi jelentése szerint, de gyakorlati tapasztalat is azt erősíti, hogy a nők a vállalkozói és vezetői potenciál legértékesebb és legnagyobb kiaknázatlan forrása Európában, mivel a női vállalkozók és az önálló vállalkozó nők a fenntartható gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és az innovációs potenciál kihasználatlan forrásait jelentik.

Minden előny és gazdasági szerepvállalás ellenére Magyarországon eddig nem létezett olyan egységes platform, amely a teljes vállalkozói világot összefogva, szövetség szintjén, ernyőszervezetként képes a női vállalkozók érdekeinek képviseletére, igényeik egységes és folyamatos összefogására és becsatornázására a hazai és nemzetközi döntéshozói szintekre.

A VOSZ, mint a hazai vállalkozók egyik legnagyobb hazai érdekképviseleti szervezete keretében létrejövő szekció egyedülálló és úttörő is egyben, amelynek munkája tervezetten kitér az alábbi feladatokra:

 • A női vállalkozások kormányzati és uniós szintű érdekképviseletére,
 • A gazdasági szerepvállalás és a társadalmi elvárások, a hazai családpolitika irányelveivel történő összeegyeztethetőségére,
 • Egyes kiemelt tématerületek felkarolására, mint például az innováció és digitalizáció, a forráshoz jutás és kapcsolati tőke építés,
 •  a női vállalkozók érdekében működő szervezetek munkájának folyamatos támogatására és nyomon követésére,
 •  a hazai és nemzetközi érdekképviseletre.

A Női Vállalkozói Szekció 2023. évi Munkatervének főbb irányai

A VOSZ Női Vállalkozói Szekciója kiemelt feladatának tekinti 2023-ban a női vállalkozói vezetői nagyköveti hálózat létrehozását és működtetését.

A Szekció kezdeményezi a VOSZ Elnökségénél, hogy a minden év decemberének első péntekén megrendezésre kerülő Vállalkozók Napja rendezvénysorozat alkalmával hozzon létre a már meglévő „Év Vállalkozója Díj” mellett három kategóriában „Az Év Női Vállalkozója Díj”-at ipar, kereskedelem és szolgáltatás területeken.

A Szekció 2023-ban tervezett főbb programjai:

 • Negyedévente vagy kéthavonta üzleti reggeli szervezése és lebonyolítása meghívott és/vagy saját előadókkal.
 • Évzáró konferencia/bankett, mely keretében értékelik az első év tevékenységét, meghatározzák a jövőbeli feladatokat, illetőleg jó példákat bemutató díjakat adnak át átadása női vállalkozók részére, amelynek keretében a VOSZ vezető tisztségviselőin kívül a VOSZ kiemelt partnereinek vezetőit, valamint a mindenkori kormányzat női vállalkozásokkal foglalkozó államtitkárát és országosan működő más női vállalkozói szervezet első számú vezetőjét hívják meg.

A Szekció komplex tevékenységét országosan végzi és meghatározott területeket, melyeket kompetencián alapuló felelősök vezetnek, ezen területek, témakörök az alábbiak:

 • Horizontális kapcsolatok,
 • Új női vállalkozások bevonása, közösségépítés,
 • Oktatás és mentorálás,
 • Szolgáltatási platform kialakítása és működtetése,
 • Fenntarthatóság,
 • Digitalizáció,
 • Finanszírozás,
 • Sajtókapcsolatok és PR tevékenységek,
 • Női vállalkozások nemzetközi kapcsolatainak kiépítése és specifikus pályázatokon való részvételek,
 • Női vállalkozások tekintetében kormányzati kapcsolatok kiépítése.

A területekért felelős vezetőket a Szekció választja meg 2023. januári ülésén.

Jövőre egy felsőoktatási intézménnyel közösen tanulmány készítését  tervezik, amely hiánypótló, mert ebben a témában Magyarországon még nem készült felmérés.

A feladatok között szerepel a női vállalkozások szolgáltatási igényeinek és szolgáltatási palettájának kialakítása és ehhez a részvételi rendszer kidolgozása.

Felveszik a kapcsolatot és együttműködést kezdeményeznek a kamarák női tagozataival.

Érdekképviseleti tevékenységüket a Kormányzat vállalkozás fejlesztésért és a nők gazdasági szerepvállalását erősítő szereplőivel történő kapcsolatfelvétellel indítják.

A Szekció 2023-ban a női vállalkozások és vállalkozó nők témában nemzetközi szervezetekkel is fel kívánja venni a kapcsolatot.

(A fotón a Női Vállalkozói Szekció alapító tagjai.)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.