Magyarországi térhódítás előtt az asset management

Magyarországi térhódítás előtt az asset management
2022. 01. 27., 16:58

Világszerte jelentős gazdasági tényezővé váltak az asset management cégek. Az iparág látványosan fejlődött az eddigi rövid, mintegy két évtizedes története során. Gazdasági elemzők szerint azonban az igazi áttörést a következő évek hozzák meg. Előreláthatólag öt év alatt megduplázódik a már most is százbillió dolláros piac, és Magyarországon is élesedő versenyre lehet számítani az S IMMO Hungary szakértője szerint.

Százbillió dolláros iparággá fejlődött a pandémia időszaka alatt az asset management (eszközmenedzsment) iparága, amely a következő évtizedben várhatóan még gyorsabban növekedik majd – írta a Boston Consulting Group 2021 Q3-as elemzése. Az iparág 11 százalékkal növekedett globálisan 2020-ban elsősorban a kisbefektetők, másodsorban az intézményi befektetők révén, összegez az 1963-ban alapított, világszerte működő tanácsadó cég tanulmánya.

Az asset management kifejezést kezdetben a pénzügyi szektorban alkalmazták a mások befektetéseit kezelő cégekre vagy személyekre, mára azonban gyűjtőfogalommá vált, amely nemcsak immateriális (pénzügyi alapok, humántőke, szellemi tulajdon, vevői portfólió), de fizikai eszközökre (infrastruktúra, épületek, géppark, közművek) is vonatkozhat.

A fogalom kiterjedtebb használata részben magyarázza a mintegy két évtizedes múltú iparág villámgyors növekedését, ám mint a Grand View Research átfogó tanulmánya jelzi, ez csak a kezdet: a következő öt évben tovább gyorsul a növekedés, így a piac mérete 2027-re megduplázódik.

A gyorsuló növekedést az egyre élesedő verseny, és az arra adott válaszok táplálják: az asset management cégek rengeteget költenek innovációra, ami elsősorban digitalizációt jelent. Szorosabb kapcsolatot építenek ki az ügyfeleikkel, hogy adatokhoz jussanak a gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében. Az utóbbi azt jelenti, hogy a komplex problémák kezeléséhez mesterséges intelligenciát, big datát és IoT megoldásokat is segítségül hívnak.

Az asset management az építőiparban is jelen van, sőt, kapcsolódik a közművek és a megújuló energiaforrások kezeléséhez is. A cél a lehető legjobb szolgáltatási színvonalat elérni a lehető legalacsonyabb költségszinten, valamint a fizikai eszközök teljes életciklusán át menedzselni a gazdálkodást, a tervezéstől az átalakításon át egészen az esetleges bontásig. A folyamatra szigorú költségvetési fegyelem és priorizálási rendszer jellemző.

Fizikai asset managementtel foglalkozó cégek Magyarországon is jelen vannak, elsősorban a fővárosi épületállománnyal, jellemzően irodaházak kezelésével foglalkoznak. A munkájukat 2017 óta díjjal is elismerik az Év Irodája versenyen. Idén hét jelöltre lehet szavazni az Év Asset Management cége kategóriában, köztük a bécsi székhelyű, a bécsi tőzsdén is jegyzett ingatlanbefektetési társaságra, az S IMMO-ra, amely kizárólag az Európai Unióban fektet be, azon belül is Ausztriára, Németországra és a kelet-közép-európai országokra fókuszálva.

A vállalat tevékenysége jól rávilágít az európai fizikai asset management piac működésére: a portfóliójában nagyrészt irodák, bevásárlóközpontok, szállodák, kisebb részt lakóingatlanok találhatók, a cél pedig a hosszú távon megtérülő ingatlanbefektetés, aminek eléréséért ingatlanfejlesztéssel, vétellel, bérbeadással, felújítással és értékesítéssel is foglalkoznak az aktív vagyon- és portfóliókezelés mellett. Az S IMMO AG több mint 200 ingatlannal rendelkezik mintegy 1,8 milliárd euró értékben, ez pedig több mint 6000 bérlőt jelent az EU hét országában.

Az S IMMO Hungary 2001 óta aktív szereplője a budapesti ingatlanpiacnak. A portfóliója nyolc első osztályú kereskedelmi ingatlanból áll – ezek egyike a tavalyi utolsó negyedévben megvásárolt BudaPart GATE –, és a tevékenységére jellemző, hogy a közelmúltban felújított irodaházak mindegyike, összesen közel 100 000 m² irodaterület nagyszerű elhelyezkedésű, a Duna pesti és budai oldalán.

„A nemzetközi tendenciák a következő években a hazai asset management piacon is érvényesülni fognak – magyarázta Barabás Géza, az S IMMO Hungary ügyvezető igazgatója –, vagyis élesedő versenyre lehet számítani, melyben a kínált termékek (ingatlan és szolgáltatások) minősége meghatározó lesz. A portfóliónk bővítésével, reorganizációjával, valamint a technológiai megoldásaink korszerűsítésével alkalmazkodunk a folyamatosan növekvő kihívásokhoz és az élesedő versenyhez, hogy továbbra is a piac meghatározó szereplője maradjunk. Ezen kívül már öt irodaházunk rendelkezik zöld minősítéssel és kitűzött célunk, hogy hamarosan valamennyi S IMMO épület minősített legyen.”

(Fotó: Palkó György)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS