Magyarországi térhódítás előtt az asset management

Magyarországi térhódítás előtt az asset management
2022. 01. 27., 16:58

Világszerte jelentős gazdasági tényezővé váltak az asset management cégek. Az iparág látványosan fejlődött az eddigi rövid, mintegy két évtizedes története során. Gazdasági elemzők szerint azonban az igazi áttörést a következő évek hozzák meg. Előreláthatólag öt év alatt megduplázódik a már most is százbillió dolláros piac, és Magyarországon is élesedő versenyre lehet számítani az S IMMO Hungary szakértője szerint.

Százbillió dolláros iparággá fejlődött a pandémia időszaka alatt az asset management (eszközmenedzsment) iparága, amely a következő évtizedben várhatóan még gyorsabban növekedik majd – írta a Boston Consulting Group 2021 Q3-as elemzése. Az iparág 11 százalékkal növekedett globálisan 2020-ban elsősorban a kisbefektetők, másodsorban az intézményi befektetők révén, összegez az 1963-ban alapított, világszerte működő tanácsadó cég tanulmánya.

Az asset management kifejezést kezdetben a pénzügyi szektorban alkalmazták a mások befektetéseit kezelő cégekre vagy személyekre, mára azonban gyűjtőfogalommá vált, amely nemcsak immateriális (pénzügyi alapok, humántőke, szellemi tulajdon, vevői portfólió), de fizikai eszközökre (infrastruktúra, épületek, géppark, közművek) is vonatkozhat.

A fogalom kiterjedtebb használata részben magyarázza a mintegy két évtizedes múltú iparág villámgyors növekedését, ám mint a Grand View Research átfogó tanulmánya jelzi, ez csak a kezdet: a következő öt évben tovább gyorsul a növekedés, így a piac mérete 2027-re megduplázódik.

A gyorsuló növekedést az egyre élesedő verseny, és az arra adott válaszok táplálják: az asset management cégek rengeteget költenek innovációra, ami elsősorban digitalizációt jelent. Szorosabb kapcsolatot építenek ki az ügyfeleikkel, hogy adatokhoz jussanak a gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében. Az utóbbi azt jelenti, hogy a komplex problémák kezeléséhez mesterséges intelligenciát, big datát és IoT megoldásokat is segítségül hívnak.

Az asset management az építőiparban is jelen van, sőt, kapcsolódik a közművek és a megújuló energiaforrások kezeléséhez is. A cél a lehető legjobb szolgáltatási színvonalat elérni a lehető legalacsonyabb költségszinten, valamint a fizikai eszközök teljes életciklusán át menedzselni a gazdálkodást, a tervezéstől az átalakításon át egészen az esetleges bontásig. A folyamatra szigorú költségvetési fegyelem és priorizálási rendszer jellemző.

Fizikai asset managementtel foglalkozó cégek Magyarországon is jelen vannak, elsősorban a fővárosi épületállománnyal, jellemzően irodaházak kezelésével foglalkoznak. A munkájukat 2017 óta díjjal is elismerik az Év Irodája versenyen. Idén hét jelöltre lehet szavazni az Év Asset Management cége kategóriában, köztük a bécsi székhelyű, a bécsi tőzsdén is jegyzett ingatlanbefektetési társaságra, az S IMMO-ra, amely kizárólag az Európai Unióban fektet be, azon belül is Ausztriára, Németországra és a kelet-közép-európai országokra fókuszálva.

A vállalat tevékenysége jól rávilágít az európai fizikai asset management piac működésére: a portfóliójában nagyrészt irodák, bevásárlóközpontok, szállodák, kisebb részt lakóingatlanok találhatók, a cél pedig a hosszú távon megtérülő ingatlanbefektetés, aminek eléréséért ingatlanfejlesztéssel, vétellel, bérbeadással, felújítással és értékesítéssel is foglalkoznak az aktív vagyon- és portfóliókezelés mellett. Az S IMMO AG több mint 200 ingatlannal rendelkezik mintegy 1,8 milliárd euró értékben, ez pedig több mint 6000 bérlőt jelent az EU hét országában.

Az S IMMO Hungary 2001 óta aktív szereplője a budapesti ingatlanpiacnak. A portfóliója nyolc első osztályú kereskedelmi ingatlanból áll – ezek egyike a tavalyi utolsó negyedévben megvásárolt BudaPart GATE –, és a tevékenységére jellemző, hogy a közelmúltban felújított irodaházak mindegyike, összesen közel 100 000 m² irodaterület nagyszerű elhelyezkedésű, a Duna pesti és budai oldalán.

„A nemzetközi tendenciák a következő években a hazai asset management piacon is érvényesülni fognak – magyarázta Barabás Géza, az S IMMO Hungary ügyvezető igazgatója –, vagyis élesedő versenyre lehet számítani, melyben a kínált termékek (ingatlan és szolgáltatások) minősége meghatározó lesz. A portfóliónk bővítésével, reorganizációjával, valamint a technológiai megoldásaink korszerűsítésével alkalmazkodunk a folyamatosan növekvő kihívásokhoz és az élesedő versenyhez, hogy továbbra is a piac meghatározó szereplője maradjunk. Ezen kívül már öt irodaházunk rendelkezik zöld minősítéssel és kitűzött célunk, hogy hamarosan valamennyi S IMMO épület minősített legyen.”

(Fotó: Palkó György)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.