Idén még több fiatal választja az amerikai nyári munkát a Meló-Diák projektjével

2020. 03. 04., 12:15

Az első év sikere után idén már minimum kétszer annyi magyar fiatal utazik az Egyesült Államokba nyári munkára a Meló-Diák Iskolaszövetkezet és a Camp America közös szervezésében.

A 2019-ben létrejött kezdeményezés vonzónak bizonyult a fiatalok körében. A Meló-Diák és a Camp America táboroztatási programjára jelentkező munkavállalókat 2020-ban már saját J1-es napokon fogadják az Amerikai Nagykövetség vízum osztályán, jelentősen megkönnyítve a kiutazással járó adminisztrációt.

A programra jelentkező, 18. életévüket már betöltött magyar fiatalok minimum kilenc hétre kapnak munkavállalási lehetőséget az Egyesült Államok különböző gyermektáboraiban. Az 1990-es évek eleje óta több mint 22 ezer vállalkozókedvű, az amerikai kultúrát megismerni vágyó fiatal dolgozott egy vagy akár több nyár erejéig az Egyesült Államokban működő mintegy négyezer tábor valamelyikében. A fiatalokat, a pénzkeresés mellett, elsősorban az életre szóló élmények, nemzetközi tapasztalatszerzés, a hosszútávú kapcsolatrendszer kialakítása, az angol nyelvtudásuk látványos fejlődése motiválta.

„Azt tapasztaltuk, hogy a program iránti korábban is komoly érdeklődés még inkább fokozódott, amióta a legnagyobb hazai iskolaszövetkezet, a Meló-Diák is részt vesz a szervezésben, hiszen a szervezetünkkel az év során is kapcsolatban lévő fiataloknak, így egy különleges nyári lehetőséget is tudunk kínálni” – mondta Rasovszky Miklós, a Meló-Diák amerikai program divíziójának projektvezetője.

Az egyik legrégebbi vízumszponzorral, a több mint 50 éve működő Camp America szervezettel, tavaly, első nekifutásra több mint 100 fiatalnak szerveztek tábori munkát. 2020-ben pedig már most 200-nál is többen jelentkeztek a programra. A jelentkezők több mint felét már elhelyezték, ez részben annak köszönhető, hogy a szervezet állásbörzéin a jelentkezők személyesen választhatták ki, hol fognak dolgozni a nyáron: 2020 januárjában például 42 magyar fiatal utazott ki a szervezet segítségével Londonba, ahol több mint 200 amerikai táborvezetővel interjúzhattak és valamennyien állással tértek haza.

A megnövekedett résztvevőszámnak és a megbízható szervezésnek köszönhetően az Amerikai Nagykövetség ebben az évben már külön J1-es vízumnapokat biztosít a szervezőknek, amikor csak a camp programra jelentkezők vízuminterjúival foglalkoznak.

A szervezet kiemelt hangsúlyt helyez a résztvevők biztonságra és a munkakörülményekkel való elégedettségére. Rasovszky Miklós tavaly a keleti és a nyugati parton is számos tábort látogatott végig, hogy közvetlen visszajelzéseket szerezzen.  

„A magyar fiatalok mintegy egyharmadával sikerült személyesen találkozni, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam: a résztvevők büszkén mutatták meg a mivel foglalkoznak, jó volt látni a kiváló lakhatási és munkakörülményeiket. Angol nyelvtudásuk már rövid idő alatt is érezhetően rengeteget fejlődött, nagyon gyorsan beilleszkedtek az anyanyelvi környezetbe. A legnagyobb probléma, amiről hallottam, hogy kicsit hiányolták a hazai étrendet. A látogatásom során számos táborvezetővel is egyeztetem, akik mindannyian megerősítettek abban, hogy a magyar fiatalok nagyon jó munkaerőnek számítanak, szépen, pontosan és megbízhatóan dolgoznak. A táborok egy része egészen kivételes infrastruktúrával rendelkezik, például komplett víziparkkal vagy cirkuszi poronddal. Más táborokban pedig a technikai felszereltség a kiemelkedő, 3D-s nyomtatásra vagy filmstúdióban történő videóvágásra is lehetőség van. Ezekben a táborokban is szívesen látnak olyan magyar fiatalokat, akik az említett területeken rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy gyerekeknek tanítani tudják a folyamatokat” – mondta Miklós.

A táborban kétfajta munkát lehet végezni:

-        a J1 / summer work and travel vízummal support staff, azaz kisegítő pozíciókban lehet dolgozni (konyhai munka, takarító vagy karbantartó munka). Erre a munkára csak nappalis egyetemisták vagy főiskolások jelentkezhetnek.

-        a J1 / camp counselor vízummal gyerekfelügyelői feladatkört láthatnak el a jelentkezők. Ehhez a munkakörhöz nem kötelező a hallgatói jogviszony. Meló-Diáknak erre a programjára szívesen látnak például diplomás fiatalokat is, például tanárokat, tanítókat, óvónőket, pedagógiai asszisztenseket, konduktorokat, edzőket. Vagyis mindenki előtt nyitva a pálya, aki minimum 9 hetet Amerikában szeretne dolgozni.

Az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendő táborok június 1.-25. között kezdődnek, és augusztus 15.-25.között érnek véget. Erre az időszakra életkortól és a munka jellegétől függő összegű zsebpénz jár. A „pocket money” összegek emelkedtek a tavalyihoz képest, idén a fizikai munkát végzők a 9 hét alatt 1300 dollárt, míg a gyermekfelügyelők 750-1050 dollár közötti összeget kereshetnek. Akinek kedve és ideje van, hosszabbíthat – egy-egy plusz hétért plusz 200 dollárt fizetnek – tette hozzá Rasovszky Miklós.

A programra 2020. március 20-ig kedvezménnyel, 439 euró a jelentkezési díj. Ebben benne van a retúr repülőjegy ára, a teljes útra szóló biztosítás, valamint a táborban a szállás és a napi háromszori étkezés.

A táborozás után a programban résztvevőknek nem kell azonnal visszautazniuk Magyarországra. Egy 30 napos „grace period” időszakban szabadon utazgathatnak az Egyesül Államokban. Mint Rasovszky Miklós elmondta, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, tovább gyarapítva a felejthetetlen emlékek számát. A program sikerét az is mutatja, hogy évről évre nő a visszatérő résztvevők száma, akik az első alkalmat követően ismét örömmel vágnak neki a nagy kalandnak.

A Camp America szervezői folytatják a road-show-t, élménybeszámolókkal színezett előadásokat tartanak, egy héten több alkalommal is. Ezekről napra készen IDE kattintva lehet tájékozódni.

Részletes tájékoztatást lehet kérni:

Személyesen a Meló-Diák irodájában:

1095 Budapest, Tinódi utca 9-11

Telefonon:

Központi szám: 06 1 217 6426

Rasovszky Miklós: 06 20 509 3960

E-mailen:

rasovszky.miklos@melodiak.hu

campamerica@melodiak.hu

Weboldal:

www.campamerica.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 15:10:00
Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés: ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS