Idén még több fiatal választja az amerikai nyári munkát a Meló-Diák projektjével

2020. 03. 04., 12:15

Az első év sikere után idén már minimum kétszer annyi magyar fiatal utazik az Egyesült Államokba nyári munkára a Meló-Diák Iskolaszövetkezet és a Camp America közös szervezésében.

A 2019-ben létrejött kezdeményezés vonzónak bizonyult a fiatalok körében. A Meló-Diák és a Camp America táboroztatási programjára jelentkező munkavállalókat 2020-ban már saját J1-es napokon fogadják az Amerikai Nagykövetség vízum osztályán, jelentősen megkönnyítve a kiutazással járó adminisztrációt.

A programra jelentkező, 18. életévüket már betöltött magyar fiatalok minimum kilenc hétre kapnak munkavállalási lehetőséget az Egyesült Államok különböző gyermektáboraiban. Az 1990-es évek eleje óta több mint 22 ezer vállalkozókedvű, az amerikai kultúrát megismerni vágyó fiatal dolgozott egy vagy akár több nyár erejéig az Egyesült Államokban működő mintegy négyezer tábor valamelyikében. A fiatalokat, a pénzkeresés mellett, elsősorban az életre szóló élmények, nemzetközi tapasztalatszerzés, a hosszútávú kapcsolatrendszer kialakítása, az angol nyelvtudásuk látványos fejlődése motiválta.

„Azt tapasztaltuk, hogy a program iránti korábban is komoly érdeklődés még inkább fokozódott, amióta a legnagyobb hazai iskolaszövetkezet, a Meló-Diák is részt vesz a szervezésben, hiszen a szervezetünkkel az év során is kapcsolatban lévő fiataloknak, így egy különleges nyári lehetőséget is tudunk kínálni” – mondta Rasovszky Miklós, a Meló-Diák amerikai program divíziójának projektvezetője.

Az egyik legrégebbi vízumszponzorral, a több mint 50 éve működő Camp America szervezettel, tavaly, első nekifutásra több mint 100 fiatalnak szerveztek tábori munkát. 2020-ben pedig már most 200-nál is többen jelentkeztek a programra. A jelentkezők több mint felét már elhelyezték, ez részben annak köszönhető, hogy a szervezet állásbörzéin a jelentkezők személyesen választhatták ki, hol fognak dolgozni a nyáron: 2020 januárjában például 42 magyar fiatal utazott ki a szervezet segítségével Londonba, ahol több mint 200 amerikai táborvezetővel interjúzhattak és valamennyien állással tértek haza.

A megnövekedett résztvevőszámnak és a megbízható szervezésnek köszönhetően az Amerikai Nagykövetség ebben az évben már külön J1-es vízumnapokat biztosít a szervezőknek, amikor csak a camp programra jelentkezők vízuminterjúival foglalkoznak.

A szervezet kiemelt hangsúlyt helyez a résztvevők biztonságra és a munkakörülményekkel való elégedettségére. Rasovszky Miklós tavaly a keleti és a nyugati parton is számos tábort látogatott végig, hogy közvetlen visszajelzéseket szerezzen.  

„A magyar fiatalok mintegy egyharmadával sikerült személyesen találkozni, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam: a résztvevők büszkén mutatták meg a mivel foglalkoznak, jó volt látni a kiváló lakhatási és munkakörülményeiket. Angol nyelvtudásuk már rövid idő alatt is érezhetően rengeteget fejlődött, nagyon gyorsan beilleszkedtek az anyanyelvi környezetbe. A legnagyobb probléma, amiről hallottam, hogy kicsit hiányolták a hazai étrendet. A látogatásom során számos táborvezetővel is egyeztetem, akik mindannyian megerősítettek abban, hogy a magyar fiatalok nagyon jó munkaerőnek számítanak, szépen, pontosan és megbízhatóan dolgoznak. A táborok egy része egészen kivételes infrastruktúrával rendelkezik, például komplett víziparkkal vagy cirkuszi poronddal. Más táborokban pedig a technikai felszereltség a kiemelkedő, 3D-s nyomtatásra vagy filmstúdióban történő videóvágásra is lehetőség van. Ezekben a táborokban is szívesen látnak olyan magyar fiatalokat, akik az említett területeken rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy gyerekeknek tanítani tudják a folyamatokat” – mondta Miklós.

A táborban kétfajta munkát lehet végezni:

-        a J1 / summer work and travel vízummal support staff, azaz kisegítő pozíciókban lehet dolgozni (konyhai munka, takarító vagy karbantartó munka). Erre a munkára csak nappalis egyetemisták vagy főiskolások jelentkezhetnek.

-        a J1 / camp counselor vízummal gyerekfelügyelői feladatkört láthatnak el a jelentkezők. Ehhez a munkakörhöz nem kötelező a hallgatói jogviszony. Meló-Diáknak erre a programjára szívesen látnak például diplomás fiatalokat is, például tanárokat, tanítókat, óvónőket, pedagógiai asszisztenseket, konduktorokat, edzőket. Vagyis mindenki előtt nyitva a pálya, aki minimum 9 hetet Amerikában szeretne dolgozni.

Az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendő táborok június 1.-25. között kezdődnek, és augusztus 15.-25.között érnek véget. Erre az időszakra életkortól és a munka jellegétől függő összegű zsebpénz jár. A „pocket money” összegek emelkedtek a tavalyihoz képest, idén a fizikai munkát végzők a 9 hét alatt 1300 dollárt, míg a gyermekfelügyelők 750-1050 dollár közötti összeget kereshetnek. Akinek kedve és ideje van, hosszabbíthat – egy-egy plusz hétért plusz 200 dollárt fizetnek – tette hozzá Rasovszky Miklós.

A programra 2020. március 20-ig kedvezménnyel, 439 euró a jelentkezési díj. Ebben benne van a retúr repülőjegy ára, a teljes útra szóló biztosítás, valamint a táborban a szállás és a napi háromszori étkezés.

A táborozás után a programban résztvevőknek nem kell azonnal visszautazniuk Magyarországra. Egy 30 napos „grace period” időszakban szabadon utazgathatnak az Egyesül Államokban. Mint Rasovszky Miklós elmondta, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, tovább gyarapítva a felejthetetlen emlékek számát. A program sikerét az is mutatja, hogy évről évre nő a visszatérő résztvevők száma, akik az első alkalmat követően ismét örömmel vágnak neki a nagy kalandnak.

A Camp America szervezői folytatják a road-show-t, élménybeszámolókkal színezett előadásokat tartanak, egy héten több alkalommal is. Ezekről napra készen IDE kattintva lehet tájékozódni.

Részletes tájékoztatást lehet kérni:

Személyesen a Meló-Diák irodájában:

1095 Budapest, Tinódi utca 9-11

Telefonon:

Központi szám: 06 1 217 6426

Rasovszky Miklós: 06 20 509 3960

E-mailen:

rasovszky.miklos@melodiak.hu

campamerica@melodiak.hu

Weboldal:

www.campamerica.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS