Gazsi Attila: nagyon kevés vállalkozó alszik ma nyugodtan

2022. 07. 25., 09:00

A vállalkozók számára embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiútkeresés kerül fókuszba – mondta el a növekedés.hu-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese.

Kifejezetten nehéz időszak ez a vállalkozások számára, ugyanis számos gátló vagy hátráltató tényező együttes hatását kell leküzdeni a magas energiaáraktól kezdve a hektikus és ugyancsak elszálló beszerzési lehetőségeken át a feszült munkaerőpiacig. Mindezek együttes hatása fennakadásokat okoz a cégek szolgáltatásaiban, gyártásában, beszállításában, így ma nagyon kevés vállalkozó van Magyarországon, aki nyugodtan alszik. Nehéz kiemelni szektorokat, mindenhonnan negatív hangokat hallani – összegezett Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese a növekedés.hu-nak nyilatkozva.

Az éttermek a jelentős alapanyag és energiaköltség növekedés miatt kénytelenek árat emelni, mindez visszafogja a fogyasztást, kevesebb a vendég. Az építőipari cégek nem képesek teljesíteni a leszerződött áron, az építőanyag költségek miatt. Nagyon nehéz ma közbeszerzésen indulni, annyira gyakran változik az alapanyag ára. Október elsején lejár a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése, a földgázkereskedők a korábbinál négyszer-ötször magasabb árak miatt szigorú szabályokkal próbálják majd csökkenteni ügyfélkockázataikat, így akár az előre fizetést is kiköthetik. A gyenge forint az aggasztóan magas infláció fényében még inkább nyugtalanító, a költségek tovább nőnek a finanszírozás kamatköltségeivel, amely ugyancsak sokszorosa lesz az elmúlt években megszokottnak – sorolta a példákat az Gazsi Attila.

A VOSZ alelnöke elmondta: a VOSZ a kormánnyal együttműködve továbbra is azon dolgozik, hogy a kkv-szektor a Széchenyi Kártya termékeken keresztül továbbra is hozzájusson kedvező hitellehetőségekhez és finanszírozáshoz.

A vállalkozók számára egy nagyon embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiút keresés kerül fókuszba. Sokan fognak bajba kerülni, de a folyamatok újragondolásával, hatékonyság növeléssel, fogékonysággal a zöld gazdaságra meg lehet találni a jövőbe vezető utat. Mindehhez a vállalkozóknak érdemes összefogniuk, közösen erősebb, hatékonyabb és célszerűbb módszereket találhatnak a problémáikra – hangsúlyozta Gazsi Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.
2022-09-30 15:22:20
Megnövekedett az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt. A legkeresettebb ingatlantípus a családiház, amelyre a vásárlók közel 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt.
2022-09-30 14:22:05
Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.