Gazsi Attila: nagyon kevés vállalkozó alszik ma nyugodtan

2022. 07. 25., 09:00

A vállalkozók számára embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiútkeresés kerül fókuszba – mondta el a növekedés.hu-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese.

Kifejezetten nehéz időszak ez a vállalkozások számára, ugyanis számos gátló vagy hátráltató tényező együttes hatását kell leküzdeni a magas energiaáraktól kezdve a hektikus és ugyancsak elszálló beszerzési lehetőségeken át a feszült munkaerőpiacig. Mindezek együttes hatása fennakadásokat okoz a cégek szolgáltatásaiban, gyártásában, beszállításában, így ma nagyon kevés vállalkozó van Magyarországon, aki nyugodtan alszik. Nehéz kiemelni szektorokat, mindenhonnan negatív hangokat hallani – összegezett Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese a növekedés.hu-nak nyilatkozva.

Az éttermek a jelentős alapanyag és energiaköltség növekedés miatt kénytelenek árat emelni, mindez visszafogja a fogyasztást, kevesebb a vendég. Az építőipari cégek nem képesek teljesíteni a leszerződött áron, az építőanyag költségek miatt. Nagyon nehéz ma közbeszerzésen indulni, annyira gyakran változik az alapanyag ára. Október elsején lejár a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése, a földgázkereskedők a korábbinál négyszer-ötször magasabb árak miatt szigorú szabályokkal próbálják majd csökkenteni ügyfélkockázataikat, így akár az előre fizetést is kiköthetik. A gyenge forint az aggasztóan magas infláció fényében még inkább nyugtalanító, a költségek tovább nőnek a finanszírozás kamatköltségeivel, amely ugyancsak sokszorosa lesz az elmúlt években megszokottnak – sorolta a példákat az Gazsi Attila.

A VOSZ alelnöke elmondta: a VOSZ a kormánnyal együttműködve továbbra is azon dolgozik, hogy a kkv-szektor a Széchenyi Kártya termékeken keresztül továbbra is hozzájusson kedvező hitellehetőségekhez és finanszírozáshoz.

A vállalkozók számára egy nagyon embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiút keresés kerül fókuszba. Sokan fognak bajba kerülni, de a folyamatok újragondolásával, hatékonyság növeléssel, fogékonysággal a zöld gazdaságra meg lehet találni a jövőbe vezető utat. Mindehhez a vállalkozóknak érdemes összefogniuk, közösen erősebb, hatékonyabb és célszerűbb módszereket találhatnak a problémáikra – hangsúlyozta Gazsi Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS