Gazsi Attila: nagyon kevés vállalkozó alszik ma nyugodtan

2022. 07. 25., 09:00

A vállalkozók számára embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiútkeresés kerül fókuszba – mondta el a növekedés.hu-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese.

Kifejezetten nehéz időszak ez a vállalkozások számára, ugyanis számos gátló vagy hátráltató tényező együttes hatását kell leküzdeni a magas energiaáraktól kezdve a hektikus és ugyancsak elszálló beszerzési lehetőségeken át a feszült munkaerőpiacig. Mindezek együttes hatása fennakadásokat okoz a cégek szolgáltatásaiban, gyártásában, beszállításában, így ma nagyon kevés vállalkozó van Magyarországon, aki nyugodtan alszik. Nehéz kiemelni szektorokat, mindenhonnan negatív hangokat hallani – összegezett Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese a növekedés.hu-nak nyilatkozva.

Az éttermek a jelentős alapanyag és energiaköltség növekedés miatt kénytelenek árat emelni, mindez visszafogja a fogyasztást, kevesebb a vendég. Az építőipari cégek nem képesek teljesíteni a leszerződött áron, az építőanyag költségek miatt. Nagyon nehéz ma közbeszerzésen indulni, annyira gyakran változik az alapanyag ára. Október elsején lejár a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése, a földgázkereskedők a korábbinál négyszer-ötször magasabb árak miatt szigorú szabályokkal próbálják majd csökkenteni ügyfélkockázataikat, így akár az előre fizetést is kiköthetik. A gyenge forint az aggasztóan magas infláció fényében még inkább nyugtalanító, a költségek tovább nőnek a finanszírozás kamatköltségeivel, amely ugyancsak sokszorosa lesz az elmúlt években megszokottnak – sorolta a példákat az Gazsi Attila.

A VOSZ alelnöke elmondta: a VOSZ a kormánnyal együttműködve továbbra is azon dolgozik, hogy a kkv-szektor a Széchenyi Kártya termékeken keresztül továbbra is hozzájusson kedvező hitellehetőségekhez és finanszírozáshoz.

A vállalkozók számára egy nagyon embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiút keresés kerül fókuszba. Sokan fognak bajba kerülni, de a folyamatok újragondolásával, hatékonyság növeléssel, fogékonysággal a zöld gazdaságra meg lehet találni a jövőbe vezető utat. Mindehhez a vállalkozóknak érdemes összefogniuk, közösen erősebb, hatékonyabb és célszerűbb módszereket találhatnak a problémáikra – hangsúlyozta Gazsi Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS