Gazsi Attila: kontraproduktív a kata szabályainak megváltoztatása

2020. 07. 06., 16:15

Egy teljes vállalkozói csoport kollektív büntetése nem lehet megoldás a problémákra – kommentálta Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) alelnöke a kata szabályainak megváltoztatását.

A pénteken elfogadott változtatások legfontosabb pontja, hogy január 1-től, amennyiben az ugyanazon katás vállalkozásnak kifizetett számlaösszeg meghaladja az évi 3 millió forintot, úgy a 3 millió forint feletti rész után a „megrendelőnek” 40 százalékos adót kell fizetnie. (Ha a kifizető külföldi, akkor a plusz teher a kisadózót sújtja.)

A döntés ellen a VOSZ is tiltakozott. A módosítás „a kata lényegének a tönkretételét jelentené. Ez a módosítás önmagában a rejtett munkavállalás problematikáját nem oldja meg, ugyanakkor a valódi katás vállalkozók számára elviselhetetlen tehernövekedést jelent, hátráltatva a koronavírus-járvány utáni talpra állást, újraindulást, ezzel a 2021. évi gazdasági célok elérését” – olvasható az érdekvédelmi testület közleményében. A VOSZ szerint a végleges és megnyugtató megoldást az jelentené, ha az adóék erőteljesebb csökkentésével a kata választása és az alkalmazotti lét közötti adó- és járulékteher-különbség olyan szintre mérséklődne, amely nem ösztönöz a munkaviszony megszüntetésére.

„Tagadhatatlan, hogy egyre többen nem a jogalkotó szándéka szerinti célra használják a kata rendszert, de egy teljes vállalkozói csoport kollektív büntetése nem lehet megoldás” – hangsúlyozta Gazsi Attila. A VOSZ Veszprém megyei szervezetének elnöki tisztét is betöltő szakember a szabályok átgondolásával egyet tud érteni, mivel a kata nem a munkaviszony kiváltására való, ugyanakkor sem az időpontot, sem a változtatás javasolt bevezetési határidejét nem tartja elfogadhatónak. „A jelenlegi gazdasági környezetben, amikor nő a munkanélküliség, csökken a termelési érték és fokozódik a bizonytalanság, nem lehet cél a vállalkozók működésének korlátozása. Néhány tízezer – a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően, esetleg az eredeti kormányzati szándéktól eltérően működő – vállalkozás életének megnehezítése vagy működésének ellehetetlenítése tökéletesen kontraproduktív.

„A későbbiekben, amikor kilábaltunk a koronavírus okozta vagonnyi problémából, felvethetőnek tartom, hogy a kormányzat fellépjen azok ellen, akik nem rendeltetésszerűen használják a katát, például úgy, hogy a munkaviszonytól való elhatárolást meghatározó körülmények közül a jelenlegi kettőnél többet kelljen teljesíteni a kisvállalkozóknak” – tette hozzá Gazsi Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS