Gazsi Attila: kontraproduktív a kata szabályainak megváltoztatása

2020. 07. 06., 16:15

Egy teljes vállalkozói csoport kollektív büntetése nem lehet megoldás a problémákra – kommentálta Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) alelnöke a kata szabályainak megváltoztatását.

A pénteken elfogadott változtatások legfontosabb pontja, hogy január 1-től, amennyiben az ugyanazon katás vállalkozásnak kifizetett számlaösszeg meghaladja az évi 3 millió forintot, úgy a 3 millió forint feletti rész után a „megrendelőnek” 40 százalékos adót kell fizetnie. (Ha a kifizető külföldi, akkor a plusz teher a kisadózót sújtja.)

A döntés ellen a VOSZ is tiltakozott. A módosítás „a kata lényegének a tönkretételét jelentené. Ez a módosítás önmagában a rejtett munkavállalás problematikáját nem oldja meg, ugyanakkor a valódi katás vállalkozók számára elviselhetetlen tehernövekedést jelent, hátráltatva a koronavírus-járvány utáni talpra állást, újraindulást, ezzel a 2021. évi gazdasági célok elérését” – olvasható az érdekvédelmi testület közleményében. A VOSZ szerint a végleges és megnyugtató megoldást az jelentené, ha az adóék erőteljesebb csökkentésével a kata választása és az alkalmazotti lét közötti adó- és járulékteher-különbség olyan szintre mérséklődne, amely nem ösztönöz a munkaviszony megszüntetésére.

„Tagadhatatlan, hogy egyre többen nem a jogalkotó szándéka szerinti célra használják a kata rendszert, de egy teljes vállalkozói csoport kollektív büntetése nem lehet megoldás” – hangsúlyozta Gazsi Attila. A VOSZ Veszprém megyei szervezetének elnöki tisztét is betöltő szakember a szabályok átgondolásával egyet tud érteni, mivel a kata nem a munkaviszony kiváltására való, ugyanakkor sem az időpontot, sem a változtatás javasolt bevezetési határidejét nem tartja elfogadhatónak. „A jelenlegi gazdasági környezetben, amikor nő a munkanélküliség, csökken a termelési érték és fokozódik a bizonytalanság, nem lehet cél a vállalkozók működésének korlátozása. Néhány tízezer – a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően, esetleg az eredeti kormányzati szándéktól eltérően működő – vállalkozás életének megnehezítése vagy működésének ellehetetlenítése tökéletesen kontraproduktív.

„A későbbiekben, amikor kilábaltunk a koronavírus okozta vagonnyi problémából, felvethetőnek tartom, hogy a kormányzat fellépjen azok ellen, akik nem rendeltetésszerűen használják a katát, például úgy, hogy a munkaviszonytól való elhatárolást meghatározó körülmények közül a jelenlegi kettőnél többet kelljen teljesíteni a kisvállalkozóknak” – tette hozzá Gazsi Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS