Gazsi Attila: kontraproduktív a kata szabályainak megváltoztatása

2020. 07. 06., 16:15

Egy teljes vállalkozói csoport kollektív büntetése nem lehet megoldás a problémákra – kommentálta Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) alelnöke a kata szabályainak megváltoztatását.

A pénteken elfogadott változtatások legfontosabb pontja, hogy január 1-től, amennyiben az ugyanazon katás vállalkozásnak kifizetett számlaösszeg meghaladja az évi 3 millió forintot, úgy a 3 millió forint feletti rész után a „megrendelőnek” 40 százalékos adót kell fizetnie. (Ha a kifizető külföldi, akkor a plusz teher a kisadózót sújtja.)

A döntés ellen a VOSZ is tiltakozott. A módosítás „a kata lényegének a tönkretételét jelentené. Ez a módosítás önmagában a rejtett munkavállalás problematikáját nem oldja meg, ugyanakkor a valódi katás vállalkozók számára elviselhetetlen tehernövekedést jelent, hátráltatva a koronavírus-járvány utáni talpra állást, újraindulást, ezzel a 2021. évi gazdasági célok elérését” – olvasható az érdekvédelmi testület közleményében. A VOSZ szerint a végleges és megnyugtató megoldást az jelentené, ha az adóék erőteljesebb csökkentésével a kata választása és az alkalmazotti lét közötti adó- és járulékteher-különbség olyan szintre mérséklődne, amely nem ösztönöz a munkaviszony megszüntetésére.

„Tagadhatatlan, hogy egyre többen nem a jogalkotó szándéka szerinti célra használják a kata rendszert, de egy teljes vállalkozói csoport kollektív büntetése nem lehet megoldás” – hangsúlyozta Gazsi Attila. A VOSZ Veszprém megyei szervezetének elnöki tisztét is betöltő szakember a szabályok átgondolásával egyet tud érteni, mivel a kata nem a munkaviszony kiváltására való, ugyanakkor sem az időpontot, sem a változtatás javasolt bevezetési határidejét nem tartja elfogadhatónak. „A jelenlegi gazdasági környezetben, amikor nő a munkanélküliség, csökken a termelési érték és fokozódik a bizonytalanság, nem lehet cél a vállalkozók működésének korlátozása. Néhány tízezer – a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően, esetleg az eredeti kormányzati szándéktól eltérően működő – vállalkozás életének megnehezítése vagy működésének ellehetetlenítése tökéletesen kontraproduktív.

„A későbbiekben, amikor kilábaltunk a koronavírus okozta vagonnyi problémából, felvethetőnek tartom, hogy a kormányzat fellépjen azok ellen, akik nem rendeltetésszerűen használják a katát, például úgy, hogy a munkaviszonytól való elhatárolást meghatározó körülmények közül a jelenlegi kettőnél többet kelljen teljesíteni a kisvállalkozóknak” – tette hozzá Gazsi Attila.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-06 19:22:00
Október 6-án lkezdődött a 19. Budapest Design Week. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS