Folytatódott a konzultációsorozat a gazdaság helyzetéről

2023. 01. 18., 19:13

Tíz vidéki nagyvárost érintő eseménysorozaton több mint kétszáz gazdasági és politikai szereplővel, polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, valamint kis- és közepes vállalkozások döntéshozóival folytat párbeszédet az Egyensúly Intézet és a VOSZ.

Micski Marianna: Használható tudást adunk a vállalkozóknak

Az eseménysorozat egri állomásán Micski Marianna, a Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége Heves vármegyei elnöke a folyamatosan változó üzleti környezetet és ehhez kapcsolódóan a vállalkozók alkalmazkodóképességének fontosságát emelte ki. „A VOSZ az Egyensúly Intézettel közösen használható tudást és naprakész ismereteket igyekszik átadni a vállalkozóknak, amelyek elengedhetetlenek a jelenlegi és az elkövetkező, kihívásokkal teli időszak átvészeléséhez” – mondta a vármegyei elnök.

Az eseményen részt vevő cégek közel fele kapott már valamilyen támogatást, amelyet többnyire szolgáltatásokra, ingatlanfejlesztésre, bérekre, illetve napelem-beruházásokra költöttek. A támogatásokról szólva elhangzott: fontosak ezek a források a kis- és középvállalkozói szektor fejlődése szempontjából, de biztosítani kellene, hogy azok valóban a legjobbakhoz jussanak el és a legindokoltabb célokat szolgálják.

Soltész József: A VOSZ kiemelt figyelmet fordít a kkv-k informálására

A debreceni rendezvényen Soltész József, a VOSZ Hajdú-Bihar vármegyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy a vállalkozások képviseletét ellátó szervezetként kiemelt figyelmet fordítanak mindazokra a szolgáltatásokra, amelyek segítenek a kkv-szektor szereplőinek abban, hogy a stratégiájukat, döntéseiket megalapozó információkat megszerezzék.

A cégek képviselői a fórumbeszélgetésen foglalkoztak az export kérdéseivel, az erős versenyhelyzettel és a tőkehiánnyal. A további tőkebevonás gátját a magas kamatokban látják. Szerintük főleg a vállalatirányítási rendszerek fejlesztésére kellene forrás, ám a képzés, a kutatás-fejlesztés és az innováció területéről is hiányoznak a támogatások. A napi problémákat értékelve a munkaerőhiányra panaszkodtak, úgy fogalmaztak, hogy térségükben a helyzetet a BMW gyár munkaerő-elszívó hatása tovább nehezíti.

Weninger Richárd: Stratégiai cél, hogy folyamatosan konzultáljunk a vállalkozókkal

A kecskeméti fórumon a VOSZ Bács-Kiskun vármegyei elnöke, Weninger Richárd arról is beszélt, hogy „a vállalkozásokkal folytatott párbeszéd és a véleményük megismertetése a döntéshozókkal az érdekképviselet egyik fő feladata.” Ezért határoztak úgy, hogy az Egyensúly Intézettel közösen országos rendezvénysorozatba kezdenek. Hozzátette: a VOSZ stratégiai célja a jövőben is az, hogy a vállalkozókkal rendszeresen találkozzon és meglátásaikat minél több gazdasági vonatkozásban időről-időre megismerje, ami a jelenlegi környezetben nagyobb jelentőséggel bír, mint valaha.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS