Folytatódott a konzultációsorozat a gazdaság helyzetéről

2023. 01. 18., 19:13

Tíz vidéki nagyvárost érintő eseménysorozaton több mint kétszáz gazdasági és politikai szereplővel, polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, valamint kis- és közepes vállalkozások döntéshozóival folytat párbeszédet az Egyensúly Intézet és a VOSZ.

Micski Marianna: Használható tudást adunk a vállalkozóknak

Az eseménysorozat egri állomásán Micski Marianna, a Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége Heves vármegyei elnöke a folyamatosan változó üzleti környezetet és ehhez kapcsolódóan a vállalkozók alkalmazkodóképességének fontosságát emelte ki. „A VOSZ az Egyensúly Intézettel közösen használható tudást és naprakész ismereteket igyekszik átadni a vállalkozóknak, amelyek elengedhetetlenek a jelenlegi és az elkövetkező, kihívásokkal teli időszak átvészeléséhez” – mondta a vármegyei elnök.

Az eseményen részt vevő cégek közel fele kapott már valamilyen támogatást, amelyet többnyire szolgáltatásokra, ingatlanfejlesztésre, bérekre, illetve napelem-beruházásokra költöttek. A támogatásokról szólva elhangzott: fontosak ezek a források a kis- és középvállalkozói szektor fejlődése szempontjából, de biztosítani kellene, hogy azok valóban a legjobbakhoz jussanak el és a legindokoltabb célokat szolgálják.

Soltész József: A VOSZ kiemelt figyelmet fordít a kkv-k informálására

A debreceni rendezvényen Soltész József, a VOSZ Hajdú-Bihar vármegyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy a vállalkozások képviseletét ellátó szervezetként kiemelt figyelmet fordítanak mindazokra a szolgáltatásokra, amelyek segítenek a kkv-szektor szereplőinek abban, hogy a stratégiájukat, döntéseiket megalapozó információkat megszerezzék.

A cégek képviselői a fórumbeszélgetésen foglalkoztak az export kérdéseivel, az erős versenyhelyzettel és a tőkehiánnyal. A további tőkebevonás gátját a magas kamatokban látják. Szerintük főleg a vállalatirányítási rendszerek fejlesztésére kellene forrás, ám a képzés, a kutatás-fejlesztés és az innováció területéről is hiányoznak a támogatások. A napi problémákat értékelve a munkaerőhiányra panaszkodtak, úgy fogalmaztak, hogy térségükben a helyzetet a BMW gyár munkaerő-elszívó hatása tovább nehezíti.

Weninger Richárd: Stratégiai cél, hogy folyamatosan konzultáljunk a vállalkozókkal

A kecskeméti fórumon a VOSZ Bács-Kiskun vármegyei elnöke, Weninger Richárd arról is beszélt, hogy „a vállalkozásokkal folytatott párbeszéd és a véleményük megismertetése a döntéshozókkal az érdekképviselet egyik fő feladata.” Ezért határoztak úgy, hogy az Egyensúly Intézettel közösen országos rendezvénysorozatba kezdenek. Hozzátette: a VOSZ stratégiai célja a jövőben is az, hogy a vállalkozókkal rendszeresen találkozzon és meglátásaikat minél több gazdasági vonatkozásban időről-időre megismerje, ami a jelenlegi környezetben nagyobb jelentőséggel bír, mint valaha.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS