Elemezik a fiatalok gazdává válásának nehézségeit

2019. 04. 30., 17:00

A XXIII. Pápai Agrárexpo középpontjában az agrárium egyik kiemelt kihívása, a generációváltás volt, amellyel a szakmai tanácskozások és az egyéb programok is foglalkoztak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében – Pápa önkormányzatának támogatásával – zajlott 2019. április 26. és 28. között a XXIII. Pápai Agrárexpo, amely ezúttal is kiváló lehetőséget biztosított a nyugat-dunántúli régió agrárgazdasági szereplőinek bemutatkozásra, a potenciális üzletfelekkel való találkozásra és a látogatók számára a tartalmas kikapcsolódásra.

Az expo világos tematika köré épült fel: felismerve az agrárium egyik jelentős kihívását, a rendezvény legtöbb programja a generációváltás kapcsán felmerülő kérdésekre fókuszált. Így ez volt az egyik kiemelt témája a rendezvény keretében hagyományosan megtartott – a Portfolio által szervezett – Nyugat-magyarországi Agrárfórumnak is.

Itt elhangzott, hogy az agrártárca olyan szakpolitikai programot készít, amelyen a fiatal gazdálkodóvá válás akadályait és azokat leküzdő megoldásokat összegzi. Ahogy ezt a szakmai tanácskozást, úgy a NAK erdőgazdálkodási fórumát is – amelyen többek között az erdészeti vidékfejlesztési pályázatok helyzetét és az erdőtörvény hatásait tekintették át az előadók – sok érdeklődő figyelte és hallgatta végig.

A tematikának megfelelően a fiatalabb generáció számára létrejött az ország legnagyobb agrárjátszótere, ezzel is felhívva figyelmüket az agrárium szépségeire, illetve a benne rejlő lehetőségekre. Mindemellett a gépbemutatók, illetve a Veszprém megyei vadásznap kínált kikapcsolódást az expo vendégei számára.

A Pápai Agrárexpót idén is több mint 10 ezer látogató kereste fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS