Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben

Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben
2022. 09. 06., 14:11

Konszenzus, egyfajta kiegyezés kell az egészségügyi szektorban. Még nem késő, de utolsó pillanatban vagyunk – mondta dr. Fábián Lajos a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Egészségügyi Tagozatának elnöke.

„Segítséget ajánl a mindenkori kormány számára az egészségügyi ágazat hatékonyabb, betegcentrikusabb, gazdaságosabb és jobb működtetéséhez a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Egészségügyi Tagozata” – mondta dr. Fábián Lajos, a tagozat elnöke a Portfolio-nak adott interjúban.

A VOSZ a minden fél által betartható, átlátható szabályozó rendszereinek kialakítása érdekében, minden esetben a win-win helyzetekre törekedve kíván dolgozni a problémák megoldásán az egészségügy terén is.

A szervezet Egészségügyi Tagozata nyáron levélben kereste meg a kormányban a területért felelős Pintér Sándor belügyminisztert, megjelölve az általuk legkritikusabbnak ítélt területeket. A BM pozitívan reagált, az egyeztetések már meg is kezdődtek, augusztus végén Takács Péter államtitkárral tárgyaltak. A megbeszélés alapján nyitott és folytatólagos, szakmai alapokon és érveken nyugvó párbeszédben reménykednek.

Időközben Lázár János építési és beruházási miniszterrel szintén egyeztettek. A VOSZ részéről szóba került, hogy az egészségügyben az állami infrastruktúra fejlesztések során vonjanak be magántőkét, és közösen működtessenek intézményeket.

A TritonLife Csoport alapítója és igazgatóságának elnöke leszögezte: vannak olyan területek, amelyek akkor sem működhetnek kizárólag magánellátás keretében, ha erre NEAK finanszírozás állna rendelkezésre. Mint meghegyezte: „vannak olyan magas szakmai igényű, rendkívül komplex, viszonylag ritkán alkalmazott, rendkívül drága beavatkozások, amelyek – talán az Egyesült Államok kivételével – mindenütt közösségi finanszírozásban valósulnak meg, hiszen az ehhez szükséges készenléti, állandó elérhetőséget biztosító rendszereket nem lehet pusztán gazdaságossági alapon működtetni”.

A tagozati elnök ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokan, köztük néhány kórházi vezető is ellenségként tekint a magánszektorra, és így is kezeli azt, pedig „az együttműködés mindig messzebb vezet, mint a csatározás. Ebben a szektorban ugyanis nem lehet hosszú távú sikereket elérni pusztán hatalmi szóval, a dolgozók revolverezésével, fenyegetettség légkörében”.

A szakember szerint Magyarországon a makro-környezeti helyzet egyelőre kiszámíthatatlan, és nagyon durva következményekkel is járhat mindenki számára. Ahogy fogalmazott: „ez nem kifejezetten és nem csak az egészségügyi szektort érintő probléma, de nyilván minket is érint. Az állami és a magán terület együtt fog küzdeni az emelkedő rezsiszámlákkal, az árfolyamok kilengéseivel, ami az import beszerzési árakat emeli, az infláció hatásaival, az ellátási láncok már a Covid-járvány alatt is tapasztalt, fokozódó bizonytalanságával”.

Dr. Fábián Lajos úgy látja, amíg nincs meghatározva, hogy mi jár a befizetett járulék fejében és mi az, ami e fölött külön megvásárolható (például kiegészítő biztosítással), addig marad a jelenlegi nehezen átlátható, kiskapukkal teli helyzet.

(Az Üzletem Dr. Fábián Lajossal készített podcastjét IDE KATTINTVA hallgathatja meg.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS