Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben

Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben
2022. 09. 06., 14:11

Konszenzus, egyfajta kiegyezés kell az egészségügyi szektorban. Még nem késő, de utolsó pillanatban vagyunk – mondta dr. Fábián Lajos a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Egészségügyi Tagozatának elnöke.

„Segítséget ajánl a mindenkori kormány számára az egészségügyi ágazat hatékonyabb, betegcentrikusabb, gazdaságosabb és jobb működtetéséhez a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Egészségügyi Tagozata” – mondta dr. Fábián Lajos, a tagozat elnöke a Portfolio-nak adott interjúban.

A VOSZ a minden fél által betartható, átlátható szabályozó rendszereinek kialakítása érdekében, minden esetben a win-win helyzetekre törekedve kíván dolgozni a problémák megoldásán az egészségügy terén is.

A szervezet Egészségügyi Tagozata nyáron levélben kereste meg a kormányban a területért felelős Pintér Sándor belügyminisztert, megjelölve az általuk legkritikusabbnak ítélt területeket. A BM pozitívan reagált, az egyeztetések már meg is kezdődtek, augusztus végén Takács Péter államtitkárral tárgyaltak. A megbeszélés alapján nyitott és folytatólagos, szakmai alapokon és érveken nyugvó párbeszédben reménykednek.

Időközben Lázár János építési és beruházási miniszterrel szintén egyeztettek. A VOSZ részéről szóba került, hogy az egészségügyben az állami infrastruktúra fejlesztések során vonjanak be magántőkét, és közösen működtessenek intézményeket.

A TritonLife Csoport alapítója és igazgatóságának elnöke leszögezte: vannak olyan területek, amelyek akkor sem működhetnek kizárólag magánellátás keretében, ha erre NEAK finanszírozás állna rendelkezésre. Mint meghegyezte: „vannak olyan magas szakmai igényű, rendkívül komplex, viszonylag ritkán alkalmazott, rendkívül drága beavatkozások, amelyek – talán az Egyesült Államok kivételével – mindenütt közösségi finanszírozásban valósulnak meg, hiszen az ehhez szükséges készenléti, állandó elérhetőséget biztosító rendszereket nem lehet pusztán gazdaságossági alapon működtetni”.

A tagozati elnök ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokan, köztük néhány kórházi vezető is ellenségként tekint a magánszektorra, és így is kezeli azt, pedig „az együttműködés mindig messzebb vezet, mint a csatározás. Ebben a szektorban ugyanis nem lehet hosszú távú sikereket elérni pusztán hatalmi szóval, a dolgozók revolverezésével, fenyegetettség légkörében”.

A szakember szerint Magyarországon a makro-környezeti helyzet egyelőre kiszámíthatatlan, és nagyon durva következményekkel is járhat mindenki számára. Ahogy fogalmazott: „ez nem kifejezetten és nem csak az egészségügyi szektort érintő probléma, de nyilván minket is érint. Az állami és a magán terület együtt fog küzdeni az emelkedő rezsiszámlákkal, az árfolyamok kilengéseivel, ami az import beszerzési árakat emeli, az infláció hatásaival, az ellátási láncok már a Covid-járvány alatt is tapasztalt, fokozódó bizonytalanságával”.

Dr. Fábián Lajos úgy látja, amíg nincs meghatározva, hogy mi jár a befizetett járulék fejében és mi az, ami e fölött külön megvásárolható (például kiegészítő biztosítással), addig marad a jelenlegi nehezen átlátható, kiskapukkal teli helyzet.

(Az Üzletem Dr. Fábián Lajossal készített podcastjét IDE KATTINTVA hallgathatja meg.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 16:41:10
A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS