Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben

Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben
2022. 09. 06., 14:11

Konszenzus, egyfajta kiegyezés kell az egészségügyi szektorban. Még nem késő, de utolsó pillanatban vagyunk – mondta dr. Fábián Lajos a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Egészségügyi Tagozatának elnöke.

„Segítséget ajánl a mindenkori kormány számára az egészségügyi ágazat hatékonyabb, betegcentrikusabb, gazdaságosabb és jobb működtetéséhez a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Egészségügyi Tagozata” – mondta dr. Fábián Lajos, a tagozat elnöke a Portfolio-nak adott interjúban.

A VOSZ a minden fél által betartható, átlátható szabályozó rendszereinek kialakítása érdekében, minden esetben a win-win helyzetekre törekedve kíván dolgozni a problémák megoldásán az egészségügy terén is.

A szervezet Egészségügyi Tagozata nyáron levélben kereste meg a kormányban a területért felelős Pintér Sándor belügyminisztert, megjelölve az általuk legkritikusabbnak ítélt területeket. A BM pozitívan reagált, az egyeztetések már meg is kezdődtek, augusztus végén Takács Péter államtitkárral tárgyaltak. A megbeszélés alapján nyitott és folytatólagos, szakmai alapokon és érveken nyugvó párbeszédben reménykednek.

Időközben Lázár János építési és beruházási miniszterrel szintén egyeztettek. A VOSZ részéről szóba került, hogy az egészségügyben az állami infrastruktúra fejlesztések során vonjanak be magántőkét, és közösen működtessenek intézményeket.

A TritonLife Csoport alapítója és igazgatóságának elnöke leszögezte: vannak olyan területek, amelyek akkor sem működhetnek kizárólag magánellátás keretében, ha erre NEAK finanszírozás állna rendelkezésre. Mint meghegyezte: „vannak olyan magas szakmai igényű, rendkívül komplex, viszonylag ritkán alkalmazott, rendkívül drága beavatkozások, amelyek – talán az Egyesült Államok kivételével – mindenütt közösségi finanszírozásban valósulnak meg, hiszen az ehhez szükséges készenléti, állandó elérhetőséget biztosító rendszereket nem lehet pusztán gazdaságossági alapon működtetni”.

A tagozati elnök ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokan, köztük néhány kórházi vezető is ellenségként tekint a magánszektorra, és így is kezeli azt, pedig „az együttműködés mindig messzebb vezet, mint a csatározás. Ebben a szektorban ugyanis nem lehet hosszú távú sikereket elérni pusztán hatalmi szóval, a dolgozók revolverezésével, fenyegetettség légkörében”.

A szakember szerint Magyarországon a makro-környezeti helyzet egyelőre kiszámíthatatlan, és nagyon durva következményekkel is járhat mindenki számára. Ahogy fogalmazott: „ez nem kifejezetten és nem csak az egészségügyi szektort érintő probléma, de nyilván minket is érint. Az állami és a magán terület együtt fog küzdeni az emelkedő rezsiszámlákkal, az árfolyamok kilengéseivel, ami az import beszerzési árakat emeli, az infláció hatásaival, az ellátási láncok már a Covid-járvány alatt is tapasztalt, fokozódó bizonytalanságával”.

Dr. Fábián Lajos úgy látja, amíg nincs meghatározva, hogy mi jár a befizetett járulék fejében és mi az, ami e fölött külön megvásárolható (például kiegészítő biztosítással), addig marad a jelenlegi nehezen átlátható, kiskapukkal teli helyzet.

(Az Üzletem Dr. Fábián Lajossal készített podcastjét IDE KATTINTVA hallgathatja meg.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS