Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben

Dr. Fábián Lajos: Kiegyezésre van szükség a magyar egészségügyben
2022. 09. 06., 14:11

Konszenzus, egyfajta kiegyezés kell az egészségügyi szektorban. Még nem késő, de utolsó pillanatban vagyunk – mondta dr. Fábián Lajos a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Egészségügyi Tagozatának elnöke.

„Segítséget ajánl a mindenkori kormány számára az egészségügyi ágazat hatékonyabb, betegcentrikusabb, gazdaságosabb és jobb működtetéséhez a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Egészségügyi Tagozata” – mondta dr. Fábián Lajos, a tagozat elnöke a Portfolio-nak adott interjúban.

A VOSZ a minden fél által betartható, átlátható szabályozó rendszereinek kialakítása érdekében, minden esetben a win-win helyzetekre törekedve kíván dolgozni a problémák megoldásán az egészségügy terén is.

A szervezet Egészségügyi Tagozata nyáron levélben kereste meg a kormányban a területért felelős Pintér Sándor belügyminisztert, megjelölve az általuk legkritikusabbnak ítélt területeket. A BM pozitívan reagált, az egyeztetések már meg is kezdődtek, augusztus végén Takács Péter államtitkárral tárgyaltak. A megbeszélés alapján nyitott és folytatólagos, szakmai alapokon és érveken nyugvó párbeszédben reménykednek.

Időközben Lázár János építési és beruházási miniszterrel szintén egyeztettek. A VOSZ részéről szóba került, hogy az egészségügyben az állami infrastruktúra fejlesztések során vonjanak be magántőkét, és közösen működtessenek intézményeket.

A TritonLife Csoport alapítója és igazgatóságának elnöke leszögezte: vannak olyan területek, amelyek akkor sem működhetnek kizárólag magánellátás keretében, ha erre NEAK finanszírozás állna rendelkezésre. Mint meghegyezte: „vannak olyan magas szakmai igényű, rendkívül komplex, viszonylag ritkán alkalmazott, rendkívül drága beavatkozások, amelyek – talán az Egyesült Államok kivételével – mindenütt közösségi finanszírozásban valósulnak meg, hiszen az ehhez szükséges készenléti, állandó elérhetőséget biztosító rendszereket nem lehet pusztán gazdaságossági alapon működtetni”.

A tagozati elnök ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokan, köztük néhány kórházi vezető is ellenségként tekint a magánszektorra, és így is kezeli azt, pedig „az együttműködés mindig messzebb vezet, mint a csatározás. Ebben a szektorban ugyanis nem lehet hosszú távú sikereket elérni pusztán hatalmi szóval, a dolgozók revolverezésével, fenyegetettség légkörében”.

A szakember szerint Magyarországon a makro-környezeti helyzet egyelőre kiszámíthatatlan, és nagyon durva következményekkel is járhat mindenki számára. Ahogy fogalmazott: „ez nem kifejezetten és nem csak az egészségügyi szektort érintő probléma, de nyilván minket is érint. Az állami és a magán terület együtt fog küzdeni az emelkedő rezsiszámlákkal, az árfolyamok kilengéseivel, ami az import beszerzési árakat emeli, az infláció hatásaival, az ellátási láncok már a Covid-járvány alatt is tapasztalt, fokozódó bizonytalanságával”.

Dr. Fábián Lajos úgy látja, amíg nincs meghatározva, hogy mi jár a befizetett járulék fejében és mi az, ami e fölött külön megvásárolható (például kiegészítő biztosítással), addig marad a jelenlegi nehezen átlátható, kiskapukkal teli helyzet.

(Az Üzletem Dr. Fábián Lajossal készített podcastjét IDE KATTINTVA hallgathatja meg.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-04 10:17:00
A jogviták végleges eldöntése a bíróság feladata. Azonban a vitában álló feleknek nem feltétlenül kell a bíróság ítéletére bízniuk magukat. Lehetőségük van arra, hogy a perben bíróság előtt megegyezzenek. A perbeli egyezségkötés legfontosabb szabályait dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2022-10-03 19:18:00
Az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kiemelt Partnerei számos előnyben részesülnek és idén újításként a vásárok esetében az Innovatív Turisztikai Termékcsomag pályázatra jelentkezve a korábbi 50 százalékos kedvezmény helyett 100 százalékos kedvezményt nyerhetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS