Csak engedéllyel gyűjthető tűzifa a magyarországi erdőkben

2022. 10. 25., 13:17

A magyarországi erdőkben csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni.

A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát – olvasható a Fatáj online faipari és erdészeti szaklap összeállításában, amely az erdészetek tűzifagyűjtési előírásait gyűjtötte össze.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad gyűjtési engedélyeket. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos.

A Gemenc Zrt. vagyonkezelésébe tartozó területek a Szekszárd-Kalocsa vonaltól délre az országhatárig érnek a Duna mindkét partján. Itt az erdészek adják ki az engedélyt azokra a területekre, ahonnan levonultak a fakitermelők.

A Nefag Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-hez a monori, a pusztavacsi és a szolnoki erdészetek tartoznak. Az összeszedett fát az erdészek felügyeletével lehet elszállítani. A társaság honlapján olvashatók azok a területek, ahol gyűjteni lehet, és ugyancsak itt tették közzé a kerületvezető erdészek elérhetőségét.

A Nyírerdő Zrt. erdőiből szállítói levéllel lehet fát elvinni. A gyűjtés lehetősége korlátozott, csak annyit lehet összeszedni, amennyi a gyűjthető méretből található, és csak a társaság honlapján közzétett Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei erdőrészletekből.

A Zalaerdő Kft. adásvételi szerződéshez köti a gyűjtést, a szállítás időpontját is egyeztetni kell. A gyűjtésre alkalmas területekről a társaság erdészetei, a bánokszentgyörgyi, a lenti, a letenyei, a nagykanizsai és a zalaegerszegi erdészete tájékoztat. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS