Barkóczi István: Főleg a kkv-knál fenyeget a létszámleépítés veszélye

Barkóczi István: Főleg a kkv-knál fenyeget a létszámleépítés veszélye
2023. 01. 23., 18:17

A munkáltatók 32 százaléka tervez leépítést 2023 első negyedévében, állapította meg egy munkaerő-közvetítő cég reprezentatív felmérése. A bizonytalan helyzetben a kkv-k tervezni sem tudnak – mondta Barkóczi István, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei alelnöke.

„Nem lep meg, hogy főleg a kis-és középvállalatok vannak bajban” – reagált a hírre Barkóczi István, a FUX Zrt. igazgatótanácsának elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének alelnöke.

„Ezek mind magyar cégek, és a munkavállalók 60-70 százaléka ezeknél a vállalatoknál dolgozik annak ellenére, hogy egy-egy multi akár több ezer embert is foglalkoztathat. Az energiahelyzet, a gyenge forint, az alapanyagkérdések, a mindenre kiható áremelkedés mind nehéz helyzetbe hozzák a kisebb vállalkozásokat” – nyilatkozta az alelnök a boon-hu-nak.

Az energia-árrobbanás a nagy energiafelhasználó, főleg gázhasználó szektorokat érintette súlyosan. Megnőttek a termelési költségek, ami főleg az exportra gyártó cégeket hozta rendkívül hátrányos helyzetbe. Ezt tetézte még a forint gyengülése. Barkóczi István szerint ennél is nagyobb probléma: a cégek termékeit megvásárló nagyobb vállalatok nem akarják elismerni, hogy magasabb áron juthatnak csak hozzá a gyártott áruhoz. Keletkezik egy holtidő, amíg rájönnek, hogy nem tudnak mit tenni, mert minden gyártó kénytelen volt árakat emelni az energia-árrobbanás miatt. Ez a holtidő azonban elég ahhoz, hogy egy kisebb cég tönkre menjen, hiszen egy darabig nem rendelnek tőle. A költségei viszont nem csökkennek, sőt, inkább nőnek, tehát egyenes út vezet a leépítéshez.

„A kapcsolataim révén tudom, hogy a multinak beszállító kisebb vállalatok is bajban vannak, mert ott ugyanez történik. A megrendelő nem ismeri el, hogy a gyártó kénytelen volt beépíteni az áraiba a megnövekedett költségeiket” – fogalmazott Barkóczi István.

Megjegyezte: a legtöbb magyar kis- és középvállalkozás forintban dolgozik. A banki hitelek egyre emelkednek, ma már egy cég sem kap 15 százalék kamat alatt hitelt, és ehhez még bizonyos garanciákat is fel kell mutatni. Ezt a magas kamatot lehetetlen kitermelni, tehát ma hitelből vállalkozást működtetni öngyilkosság.

Szerinte van megoldás, a Széchenyi-kártya kedvezményes hitelkonstrukciója, de ennek is nőttek a kamatai, és ha egy cég nem tud megfelelni az előírt feltételeknek, akkor marad a banki hitel, hatalmas kamattal.

A VOSZ B.A.Z vármegyei alelnöke úgy látja: a kisebb cégek a bizonytalan gazdasági környezet miatt tervezni sem tudnak, a multik viszont sokkal könnyebben átvészelik ezt az időszakot, hiszen nagyobb tőkével rendelkeznek, mint a kicsik.

„Harminc éve vagyok vállalkozó, de soha nem gondoltam, még rémálmaimban sem, hogy ilyen rossz helyzetbe kerülhetnek a magyar kis- és középvállalkozások” – mondta Barkóczi István.

Jelezte: a kormány úgy tudna segíteni ebben a helyzetben, hogy átmenetileg csökkenti a kkv-k adóterheit. Szerény lépések ugyan vannak, de az átfogó intézkedések hiányoznak. 

(Fotó: Vajda János)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS