Az egész országból várják a hobbitudósok jelentkezését a PTE mentorai

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 04. 16., 09:15

A mentorálás koncepciója többlépcsős, és teljesen a hobbikutatók igényeihez igazodik. Szükség esetén eszközökhöz is hozzásegítik az „avatatlan” kutatókat – tudta meg az Üzletem.hu a pécsi ITD citizen science mentorprogramjának vezetőitől.

Citizen science mentorprogramot indít a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD), jelenleg az igényfelmérésnél tartanak. Laikus vagy tudományos intézethez nem kötődő személyeknek nyújtanak majd tudományos mentorálást kutatásokhoz/innovációs tevékenységhez. A részletekről dr. Sík Attilát, az intézet vezetőjét és Bogdán Csaba stratégiai mérnököt, a projekt ötletgazdáját kérdezte az Üzletem.hu.

Honnan jött az ötlet a mentorprogram indítására?

– Az intézetünk nevében szereplő „transzdiszciplináris” szó azt jelenti, hogy az egyetemi tevékenységet, kutatásokat, tudományt összeköti az üzleti élettel, illetve a társadalommal. A citizen science (magyarul: állampolgári vagy közösségi tudomány) lényege, hogy a tudományos kutatás és/vagy innováció folyamatába hétköznapi, nem feltétlenül diplomás vagy kutatóként dolgozó személyeket is bevonnak. Ez éppen lefedi azt a törekvésünket, hogy demokratizáljuk a tudományt, és közelebb hozzuk a társadalomhoz.

Mi a mentorprogram lényege, meddig tart az igényfelmérés, eddig milyen az érdeklődés?

– A citizen science programok legtöbbje arról szól, hogy egy egyetem vagy kutatóközpont meghirdeti, milyen tudományos témában lehet „külsősként” adatot szolgáltatni vagy úgymond’ asszisztensi szerepet betölteni. Példa erre a hazai tigrisszúnyog-észlelési platform: aki találkozik egy példánnyal, bejelentheti egy webes felületen, ezzel segítve a kutatók munkáját. Vagy ilyen az, amikor köznapi embereket kérnek fel égitestek kategorizálására egy egyszerű weboldalon keresztül. Mi más megközelítéssel dolgozunk. A mi szándékunk az, hogy megtaláljuk, befogadjuk az ígéretes projekteket, és mentorálást biztosítsunk nekik. A mentorálás koncepciója többlépcsős, és teljesen a hobbikutatók igényeihez igazodik. Szükség esetén eszközökhöz is hozzásegítjük az „avatatlan” kutatókat. Projektünkben a résztvevők elmondhatják a tudományos ötletüket egy szakembernek anélkül, hogy félteniük kellene a szellemi terméküket, a mentorok pedig segítenek továbbvinni, alaposabban kutatni, megvalósítani azt. Az igényfelmérés időkereteit a jelentkezők száma határozza meg. Már eddig is várakozásunkon felül alakul a szám, de szeretnénk még teljesebb képet kapni a hazai hobbitudósokról. Ezért továbbra is várjuk a jelentkezéseket az alábbi weboldalon: https://itdweb.hu/citizen-science-mentorprogram/

Mi az alapelvárás a jelentkezőktől? Hány mentorálttal tudnak majd foglalkozni?

– Nincs iskolai végzettségre vonatkozó elvárás, de azt feltételként szabjuk, hogy a jelentkezőnek legyen egy jól átgondolt terve, ami valamilyen tudományos, társadalmi problémára kíván válaszolni. A pilot projektben előreláthatólag fél-egy tucat projekt útját tudjuk majd egyengetni, de terveink szerint, ahogy mentorhálózatunk és rendelkezésre álló erőforrásaink bővülnek, egyre több projektet tudunk majd támogatni.

Milyen kutatási területekről várják elsősorban a jelentkezőket?

– Nincs megkötés, már csak azért sem, mert az ITD fókusza a problémák sokoldalú megközelítése. Kutatásaink sem a hagyományos diszciplínák köré szerveződnek, sokkal inkább a tudományos problémák megoldása az, ami minket mozgat. Feladatunk, hogy a felmerülő tudományos vagy társadalmi problémák megoldásához a Pécsi Tudományegyetem sokszínűségét és partnerkapcsolatainkat felhasználva a megfelelő szakembereket találjuk meg.

Nem könnyű egy-egy ötlethez finanszírozást találni. A program ebben is segíthet?

– Kezdettől fogva beépítettük a programba a pénzügyi és pályázati mentorálást. Érdekes, hogy az eddigi jelentkezőink többsége nem keres támogatást a tervéhez, hanem a maga örömére kíván kutatni. Ugyanakkor akinek a terve innovációs értékkel bír, és a szakértőink szerint alkalmas arra, hogy akár hazai, akár nemzetközi pályázaton részt vegyen, azt természetesen segítjük. Az ITD az Európai Innovációs Intézethálózat egészségügyi alprogramjának része (European Insitute of Innovation and Technologies, Health), ezért ha a projekt nemzetközileg is érdekes, akkor pályázati finanszírozáshoz is tudjuk segíteni az ötlethozókat.

Hogyan látják, hány hobbikutató él közöttünk?

– Nehéz ezt megítélni, de annyi biztos, hogy számos olyan magánszemély van, aki intézményen kívüli kutatást vagy adatgyűjtést folytat. Gondoljunk csak a sok helytörténészre, madármegfigyelőre, de akár azokra is, akik a garázsukban barkácsolnak valamilyen eszközt, amihez tudományos ismereteket is segítségül hívnak. Azért sincs fogalmunk a hobbikutatók számáról, mert a citizen science nem közismert fogalom hazánkban, azaz sokan talán azt sem tudják, hogy amit kedvtelésből művelnek, annak tudományos értéke van. Több olyan hobbikutatóról is tudunk, aki a mentorprogram előzetes igényfelmérése során jött rá: amivel foglalkozik, azt citizen science-nek hívják.

Mi a vezérelv a jelentkezők kiválasztásában?

– Első körben azokat választjuk ki, akiknek a témájához már most van mentorunk. A pilot projekt után viszont a jelentkezőkhöz keresünk mentort. Ebben az esetben már kizárólag a hobbikutatás tudományos értéke, ígéretessége fog számítani, amit egy bizottság ítél meg objektív kritériumok alapján.

Mit profitál az ITD a mentorprogramból?

– Magyarországon kevés citizen science program folyik, bár erre az igény egyre nagyobb. Az intézet egyik dedikált feladata a PTE-n folyó tevékenység összekötése a társadalommal, amely hiánypótló. Azon felül, hogy a program társadalmi igényt elégít ki, az esetlegesen tudományosan is fontos felderített projektek sikere a PTE és az intézetünk hírnevét is erősíti.

A mentorprogram iránt érdeklődik más magyar vagy külföldi intézmény?

– Igen. Az ötletünket portugáliai kutatók validálták, akik a citizen science elismert szakemberei, és a mentorprogram tervezésébe vagy magában a mentorálásba is több magyar és külföldi egyetem kutatója kapcsolódott már bele. Ezen kívül az European Citizen Science Association tagjai vagyunk.

(Az első portré fotón: dr. Sík Attila, a másodikon: Bogdán Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS