Aki együtt él a céggel – business mentor, avagy a jövő szakembere

Aki együtt él a céggel – business mentor, avagy a jövő szakembere
2022. 01. 17., 10:00

Új szakirányú továbbképzést indít hazánk legnépszerűbb üzleti egyeteme azok számára, akik értékteremtő módon kívánják támogatni a kkv szektort.

A két féléves, munka mellett is végezhető business mentor képzésre 2022. január 30-ig lehet jelentkezni.

Ahol a kkv-knak támogatásra van szükségük, ott jön képbe a business mentor

A magyar vállalatok kb. 98 százaléka a kkv szektorba tartozik. Jelentős mértékben teremtenek hozzáadott értéket: hozzájárulnak a foglalkoztatottsághoz, a vállalatok versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú vállalkozói szellem és innováció nélkülözhetetlen forrását jelentik. Ugyanakkor felgyorsult világunkban a vállalkozások tulajdonosai és vezetői kihívásokkal néznek szembe: a folyamatok egyre komplexebbek, a kollégák gyorsan cserélődnek, a vezetők pedig egyre kevésbé tudják teljes mélységében átlátni és megérteni gazdálkodásukat. A kkv-k „születési és halálozási” rátája alapján mostanra nagyon úgy tűnik, hogy a vállalkozások fennmaradását, életképességét támogatni szükséges. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szakemberei szerint ennek egyik eszköze az üzleti mentorálás lehet.A vállalatok tulajdonosainak és vezetőinek szemszögéből tekintve, az üzleti mentorálás és a mentorok megjelenése, elterjedése hozzájárulhat a vállalatvezetési szemlélet és kultúrája fejlődéséhez, egy tudatosabb és megalapozottabb cégfejlesztéshez. Ez pedig hosszútávon nemcsak az adott cég, hanem a teljes kkv szektor megerősödését eredményezheti. Mentorálásra tehát szükség van, ahogyan ehhez értő szakemberekre is.

De mit jelent a mentorálás? Ki az üzleti mentor és mit csinál pontosan?

Ért az üzlethez, rálát a működésre és a kockázati pontokra. Facilitál, támogat, hozzájárul egy tudatosabb és megalapozottabb cégfejlesztéshez. Nem coach és nem is tanácsadó, hanem egy objektív külső szem, aki nyitott, empatikus, és főleg olyan bizalmat tud sugározni, amire nagy szüksége van a magyar kkv vezetőknek.  Az üzleti mentor tehát nem egy olyan szakember, aki kiszámolja, megmondja a vállalat tulajdonosának, vezetőjének az adott helyzetben megfelelő választ. Ehelyett együtt él a céggel, ismeri annak vezetőjét, segíti a megújulásban, fejlődésben az adott személyt és vállalatát, kérdéseivel rávilágít az innováció, az előrelépés és az egyéni fejlődés lehetőségeire. Emellett releváns szakmai tapasztalata révén együtt gondolkozik és dolgozik a vezetővel olyan üzletviteli, gazdasági kérdésekben is, ahol a vezető úgy érzi, hogy elakadt, nem tud, vagy nem mer döntéseket hozni. „Az üzleti mentor lényegében egy coach és gazdasági szakember ötvözete, aki úgy kérdez, hogy érti a folyamatokat, de nem mondja meg a választ, hiszen a cégtulajdonosnak kell tudnia, mit akar kihozni a cégéből, neki kell döntenie, és ő viseli majd a felelősséget is a döntésekért. Ugyanakkor a mentor akár hosszú ideig is támogathatja ennek a felelősségnek a vállalásában” – magyarázza dr. Csillag Sára, a BGE Pénzügyi és Számviteli Karának dékánja, a terület szakértője.

Ha üzleti mentor képzés, akkor BGE

A BGE évtizedek óta aktív és szoros kapcsolatokat ápol a hazai kkv szektorral. Számos nemzetközi és hazai projekt résztvevője, tananyagok, képzések fejlesztője. Üzleti mentorálás témájú projektjeinek eredményei járultak hozzá ahhoz, hogy – reflektálva a piaci igényekre – 2022 tavaszától elindítsa az üzleti mentor szakirányú továbbképzést. A képzés célja, hogy a jelentkezők megismerjék az üzleti mentorálás folyamatát, eszköztárát, és ezáltal képessé váljanak a fejlesztési folyamatok külső szereplőként történő facilitálására. A képzésben résztvevők olyan szakemberré válnak, akik hozzájárulnak egy tudatosabb és megalapozottabb cégfejlesztéshez. A képzés fő vonzereje, hogy tréning jellegű, gyakorlatorientált, és persze munka mellett is elvégezhető. Az egyetem kiváló oktatói és a képzésbe bevont, tapasztalattal rendelkező és vállalkozásokkal foglalkozó szakemberek a garancia arra, hogy a jelentkezők releváns tudáshoz jutnak. A képzésről és a jelentkezésről további információ ITT található.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS