Aki együtt él a céggel – business mentor, avagy a jövő szakembere

Aki együtt él a céggel – business mentor, avagy a jövő szakembere
2022. 01. 17., 10:00

Új szakirányú továbbképzést indít hazánk legnépszerűbb üzleti egyeteme azok számára, akik értékteremtő módon kívánják támogatni a kkv szektort.

A két féléves, munka mellett is végezhető business mentor képzésre 2022. január 30-ig lehet jelentkezni.

Ahol a kkv-knak támogatásra van szükségük, ott jön képbe a business mentor

A magyar vállalatok kb. 98 százaléka a kkv szektorba tartozik. Jelentős mértékben teremtenek hozzáadott értéket: hozzájárulnak a foglalkoztatottsághoz, a vállalatok versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú vállalkozói szellem és innováció nélkülözhetetlen forrását jelentik. Ugyanakkor felgyorsult világunkban a vállalkozások tulajdonosai és vezetői kihívásokkal néznek szembe: a folyamatok egyre komplexebbek, a kollégák gyorsan cserélődnek, a vezetők pedig egyre kevésbé tudják teljes mélységében átlátni és megérteni gazdálkodásukat. A kkv-k „születési és halálozási” rátája alapján mostanra nagyon úgy tűnik, hogy a vállalkozások fennmaradását, életképességét támogatni szükséges. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szakemberei szerint ennek egyik eszköze az üzleti mentorálás lehet.A vállalatok tulajdonosainak és vezetőinek szemszögéből tekintve, az üzleti mentorálás és a mentorok megjelenése, elterjedése hozzájárulhat a vállalatvezetési szemlélet és kultúrája fejlődéséhez, egy tudatosabb és megalapozottabb cégfejlesztéshez. Ez pedig hosszútávon nemcsak az adott cég, hanem a teljes kkv szektor megerősödését eredményezheti. Mentorálásra tehát szükség van, ahogyan ehhez értő szakemberekre is.

De mit jelent a mentorálás? Ki az üzleti mentor és mit csinál pontosan?

Ért az üzlethez, rálát a működésre és a kockázati pontokra. Facilitál, támogat, hozzájárul egy tudatosabb és megalapozottabb cégfejlesztéshez. Nem coach és nem is tanácsadó, hanem egy objektív külső szem, aki nyitott, empatikus, és főleg olyan bizalmat tud sugározni, amire nagy szüksége van a magyar kkv vezetőknek.  Az üzleti mentor tehát nem egy olyan szakember, aki kiszámolja, megmondja a vállalat tulajdonosának, vezetőjének az adott helyzetben megfelelő választ. Ehelyett együtt él a céggel, ismeri annak vezetőjét, segíti a megújulásban, fejlődésben az adott személyt és vállalatát, kérdéseivel rávilágít az innováció, az előrelépés és az egyéni fejlődés lehetőségeire. Emellett releváns szakmai tapasztalata révén együtt gondolkozik és dolgozik a vezetővel olyan üzletviteli, gazdasági kérdésekben is, ahol a vezető úgy érzi, hogy elakadt, nem tud, vagy nem mer döntéseket hozni. „Az üzleti mentor lényegében egy coach és gazdasági szakember ötvözete, aki úgy kérdez, hogy érti a folyamatokat, de nem mondja meg a választ, hiszen a cégtulajdonosnak kell tudnia, mit akar kihozni a cégéből, neki kell döntenie, és ő viseli majd a felelősséget is a döntésekért. Ugyanakkor a mentor akár hosszú ideig is támogathatja ennek a felelősségnek a vállalásában” – magyarázza dr. Csillag Sára, a BGE Pénzügyi és Számviteli Karának dékánja, a terület szakértője.

Ha üzleti mentor képzés, akkor BGE

A BGE évtizedek óta aktív és szoros kapcsolatokat ápol a hazai kkv szektorral. Számos nemzetközi és hazai projekt résztvevője, tananyagok, képzések fejlesztője. Üzleti mentorálás témájú projektjeinek eredményei járultak hozzá ahhoz, hogy – reflektálva a piaci igényekre – 2022 tavaszától elindítsa az üzleti mentor szakirányú továbbképzést. A képzés célja, hogy a jelentkezők megismerjék az üzleti mentorálás folyamatát, eszköztárát, és ezáltal képessé váljanak a fejlesztési folyamatok külső szereplőként történő facilitálására. A képzésben résztvevők olyan szakemberré válnak, akik hozzájárulnak egy tudatosabb és megalapozottabb cégfejlesztéshez. A képzés fő vonzereje, hogy tréning jellegű, gyakorlatorientált, és persze munka mellett is elvégezhető. Az egyetem kiváló oktatói és a képzésbe bevont, tapasztalattal rendelkező és vállalkozásokkal foglalkozó szakemberek a garancia arra, hogy a jelentkezők releváns tudáshoz jutnak. A képzésről és a jelentkezésről további információ ITT található.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS