Ádám Imre: egy kiválasztódási folyamatnak lehetünk a szemtanúi

2022. 03. 28., 15:59

„A válság áldozatai azok lehetnek, akik nem megfelelően menedzselték a problémákat, akik nem kellő hatékonysággal és termelékenységgel dolgoznak. Viszont azok a vállalkozások, amelyek a mostani akadályokon át tudnak jutni, azok megerősödve léphetnek tovább.”

Jelenleg egy kiválasztódási folyamatnak lehetünk a szemtanúi, amelynek vannak és lesznek áldozatai, de akik túlélik a nehézségeket, megerősödve léphetnek tovább – mondta el Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a boon.hu-nak adott interjúban.

Nehéz idők

2021-et a gazdasági élet szereplői sokk-hatásként élték át, tevékenységüket egyértelműen a járványhelyzetre adott válaszok és a kiútkeresés határozta meg. Azok a cégek, amelyeknél az alapanyag és a felvevőpiac rendben volt, normális üzemmenetben tudtak működni. Akik viszont kiszolgáltatottak voltak a nemzetközi ellátási láncoknak, súlyos helyzetbe kerültek, és ahogy tapasztaljuk, kiegyensúlyozott működésük máig nem állt teljesen helyre. A második hullámot követő gazdaságfenntartó és vállalkozásokat segítő kormányzati intézkedések sok kisebb munkáltató számára a túlélést és a munkaerő megtartásának lehetőségét jelentették – összegezte a tavalyi tapasztalatokat Ádám Imre, aki szerint jelenleg egy kiválasztódási folyamatnak lehetünk a szemtanúi. A válság áldozatai azok lehetnek, akik nem megfelelően menedzselték a problémákat, akik nem kellő hatékonysággal és termelékenységgel dolgoznak. Viszont azok a vállalkozások, amelyeket a mostani akadályokon át tudnak jutni, azok megerősödve léphetnek tovább. A legrosszabbat megtapasztalva pedig képesek lesznek a fejlődésre.

Pályázatok

Számos pályázat jelent meg, ami a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, a termelékenység növelésére, a hatékonyabb energiafelhasználásra biztatta a vállalkozásokat. Ezekért a forrásokért várakozásokon felül jelentkeztek, ami azt jelzi, hogy a vállalkozások tisztában vannak azzal, mi a kulcsa a fennmaradásuknak és a fejlődésük. A júliusban kiírt technológiaváltó pályázat 100 milliárdos kerete például néhány perc alatt kimerült. Az ebből kialakult feszültséget jelezte a VOSZ a kormányzatnál, és el tudtuk érni, hogy a duplájára emeljék az elérhető forrást – emlékeztetett az elnök.

Széchenyi Kártya Program

A járványhelyzet üzleti nehézségeinek áthidalására és a fejlesztési elképzelések megvalósítására több ezer mint 1000 milliárd forint hitelt folyósítottunk a vállalkozásoknak a Széchenyi Kártya Program keretében. Most, hogy a piaci hitelek egyre erőteljes emelkedésbe kezdtek, nálunk még mindig 1-2,5 százalékon áll a hitelmutató, de elkerülhetetlen lesz ennek is az emelkedése. Az állami támogatásnak köszönhetően azonban várhatóan továbbra is olcsóbb lesz, mint a piaci hitelek – hangsúlyozta Ádám Imre.

Minimálbér-emelés

Az emelést a munkaerőhiány és az infláció emelkedése megkövetelte. A vállalkozásoknak meg kell tudni tartaniuk a dolgozóikat, ehhez pedig szorosan hozzátartozik a keresetek emelése. Sőt, még ennél is tovább kellett menniük, a munkaadóink nagy többsége a béren felül is jelentős mértékű juttatásokat kínál. A vállalkozói érdekképviselet azt az elvárást közvetítette a tavalyi bértárgyalásokon, hogy az emelés ellentételezéseként a kormányzat csökkentse a bérre rakódó munkaadói járulékokat. „Elértük, hogy a szociális hozzájárulási adó 4 százalékkal lett kevesebb, a kisvállalkozói adó pedig 1,5 százalékkal. Ezzel a megállapodással a vállalkozásokat nem érte veszteség, a bérkiadásaikat az adócsökkentés nagyjából kiegyenlítette” – vonta meg a bértárgyalások mérlegét Ádám Imre.

Rögzített energiaár

A kormány a 10 fő alatti vállalkozásokat beemelte a lakossági rögzített energiaárat fizetők körébe, ami valóban segítséget jelent. A többi vállalkozással viszont a villamos energia kereskedők egyoldalúan közölték a háromszoros árat, köztes megoldásra nem voltak hajlandóak. A vállalkozások így arra kényszerültek, hogy ezt a költségnövekedést áthárítsák a megrendelőikre. A VOSZ folyamatosan napirenden tartja, hogy a 10 fő fölötti vállalkozásoknak is dobjanak mentőövet, mert jelentős számú csőd lehet a következménye a kontrollálatlanul emelkedő energiaáraknak – hangsúlyozta az elnök.

Új stratégia a VOSZ-nál

Ádám Imre elmondta: jelenleg is folyik a szervezet 2022–2026 közötti stratégiájának kidolgozása. A VOSZ a szakmai érdekképviselet hatékonyabb működtetését kívánja még inkább előtérbe helyezni, de szorosabban szeretnének kapcsolódni a kormányzati szereplőkhöz is, hogy a vállalkozók érdekeit még közvetlenebbül tudjuk eljuttatni a döntéshozókhoz. Erősíteni akarják emellett a VOSZ szolgáltatói jellegét. Létrehoznak egy digitális platformot, amely online inkubációs házként működik majd a vállalkozások számára, ahonnan el tudják majd érni a szervezet valamennyi szolgáltatását, beleértve az állami rendszereket is. Természetesen folytatódik a Prima díjak sorozatát is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS