Ádám Imre: a gazdaságvédelmi akciótervben a VOSZ javaslatai is megjelennek

2019. 06. 12., 09:30

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tagjainak javaslatai is megjelennek a kormány gazdasági stratégiájában – mondta az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a szervezet alelnöke.

A május végén bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv több intézkedésében is megjelennek a VOSZ által képviselt vállalkozások javaslatai. A szövetség folyamatosan gyűjti a vállalkozások javaslatait, amelyek közül tavaly több mint 40-et juttattak el a Pénzügyminisztériumhoz és az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. A vállalkozók jellemzően az adózás egyszerűsítését, illetve az adónemek számának, mértékének csökkentését, valamint a bürokratikus terhek enyhítését szorgalmazták – mondta el az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a VOSZ alelnöke.

A kiva és a szociális hozzájárulási adó csökkentése – utóbbi már a 2016-os bérmegállapodásban is szerepelt – szintén ebbe a sorba illeszkedik. A szocho mérséklése csökkenti az adóéket, de a vállalkozások egy részét a minimálbér, illetve a garantált bérminimum idei és jövő évi, egyaránt 8–8 százalékos emelése így is nehéz helyzetbe hozza – hangsúlyozta Ádám Imre. A bérköltség emelkedésével nő a munkaerőköltség, a vállalkozások büdzséjének szűkössége miatt a beruházások, fejlesztések lehetősége viszont csökken. A legnehezebb helyzetbe a belföldre termelő, kevéssé tőkeerős cégek kerülnek, amelyek különösen súlyos dilemmával szembesülnek: egyrészt meg kell tartaniuk a munkaerőt, amihez a multik és a külföld „elszívó hatása” miatt folyamatosan emelniük kellene a béreket, másrészt lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel, erősíteniük kell versenyképességüket, amihez viszont beruházásokra van szükség. A kettő egyszerre sajnos nem megy mindenkinek – jegyezte meg a VOSZ alelnöke. A hazai vállalkozásoknál jóval nagyobb termelékenységgel dolgozó multinacionális cégek esetében ez a dilemma kevésbé súlyos, ahogy könnyebb helyzetben vannak az exportra termelő vállalatok is, amelyek eredményességét,  bevétel-növekedését a forint gyengülése is támogatja – tette hozzá.

A szálláshely-szolgáltatás áfájának csökkentése növeli a szektor versenyképességét – hangsúlyozta Ádám Imre. Az itt működő vállalkozásoknak dönteniük kell: vagy az áraikat csökkentve válnak népszerűbbé, vagy a dolgozóik megtartására és fejlesztésre fordítják a náluk maradó összeget. „Mivel a munkaerőhiány itt is rendkívül súlyos probléma, többségében a második lehetőség valószínűsége a nagyobb.”

Új lehetőségek nyílhatnak meg a vállalkozások előtt azzal, hogy a kistelepüléseken a lakásépítések, lakásberuházások áfáját 5 millió forintig visszatérítik. Ez nem csupán az építőipar lendületének megtartását segíti, de növeli a falvak munkaerő-megtartó erejét is azáltal, hogy több városi céget telephelyének vidékre költöztetésére sarkallhat.

A kutatásra-fejlesztésre szánt támogatás megemelése Ádám Imre szerint is jó irányba tett – a beszállítóvá válás lehetőségének és a versenyképesség növelése érdekében elengedhetetlen – lépés. A VOSZ alelnöke szerint ezen a téren érdemes lenne megfontolni K+F források még további növelése mellett egy ehhez kapcsolódó célzott társaságiadó-kedvezmény bevezetését is.

A beruházások támogatása érdekében szükség volt a hitelezés támogatására is, amely a gazdaságvédelmi akciótervben a Garantiqa Hitelgarancia és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tőkeemelésben jelenik meg. Ez javítja a kisebb tőkeerejű vagy szerényebb fedezettel rendelkező vállalkozások esélyeit. A kisebb garanciaösszegek esetében azonban célszerű lenne tovább egyszerűsíteni az eljárást, amivel a hitelfelvétel gyakran elhúzódó folyamata rövidülhetne – tette hozzá Ádám Imre.

Csaba Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Nyitott és kíváncsi vagyok, szeretek ismerkedni, beszélgetni, hiszem, hogy az emberi kapcsolatok életünk legnagyobb értékei – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS