Ádám Imre: a gazdaságvédelmi akciótervben a VOSZ javaslatai is megjelennek

2019. 06. 12., 09:30

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tagjainak javaslatai is megjelennek a kormány gazdasági stratégiájában – mondta az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a szervezet alelnöke.

A május végén bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv több intézkedésében is megjelennek a VOSZ által képviselt vállalkozások javaslatai. A szövetség folyamatosan gyűjti a vállalkozások javaslatait, amelyek közül tavaly több mint 40-et juttattak el a Pénzügyminisztériumhoz és az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. A vállalkozók jellemzően az adózás egyszerűsítését, illetve az adónemek számának, mértékének csökkentését, valamint a bürokratikus terhek enyhítését szorgalmazták – mondta el az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a VOSZ alelnöke.

A kiva és a szociális hozzájárulási adó csökkentése – utóbbi már a 2016-os bérmegállapodásban is szerepelt – szintén ebbe a sorba illeszkedik. A szocho mérséklése csökkenti az adóéket, de a vállalkozások egy részét a minimálbér, illetve a garantált bérminimum idei és jövő évi, egyaránt 8–8 százalékos emelése így is nehéz helyzetbe hozza – hangsúlyozta Ádám Imre. A bérköltség emelkedésével nő a munkaerőköltség, a vállalkozások büdzséjének szűkössége miatt a beruházások, fejlesztések lehetősége viszont csökken. A legnehezebb helyzetbe a belföldre termelő, kevéssé tőkeerős cégek kerülnek, amelyek különösen súlyos dilemmával szembesülnek: egyrészt meg kell tartaniuk a munkaerőt, amihez a multik és a külföld „elszívó hatása” miatt folyamatosan emelniük kellene a béreket, másrészt lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel, erősíteniük kell versenyképességüket, amihez viszont beruházásokra van szükség. A kettő egyszerre sajnos nem megy mindenkinek – jegyezte meg a VOSZ alelnöke. A hazai vállalkozásoknál jóval nagyobb termelékenységgel dolgozó multinacionális cégek esetében ez a dilemma kevésbé súlyos, ahogy könnyebb helyzetben vannak az exportra termelő vállalatok is, amelyek eredményességét,  bevétel-növekedését a forint gyengülése is támogatja – tette hozzá.

A szálláshely-szolgáltatás áfájának csökkentése növeli a szektor versenyképességét – hangsúlyozta Ádám Imre. Az itt működő vállalkozásoknak dönteniük kell: vagy az áraikat csökkentve válnak népszerűbbé, vagy a dolgozóik megtartására és fejlesztésre fordítják a náluk maradó összeget. „Mivel a munkaerőhiány itt is rendkívül súlyos probléma, többségében a második lehetőség valószínűsége a nagyobb.”

Új lehetőségek nyílhatnak meg a vállalkozások előtt azzal, hogy a kistelepüléseken a lakásépítések, lakásberuházások áfáját 5 millió forintig visszatérítik. Ez nem csupán az építőipar lendületének megtartását segíti, de növeli a falvak munkaerő-megtartó erejét is azáltal, hogy több városi céget telephelyének vidékre költöztetésére sarkallhat.

A kutatásra-fejlesztésre szánt támogatás megemelése Ádám Imre szerint is jó irányba tett – a beszállítóvá válás lehetőségének és a versenyképesség növelése érdekében elengedhetetlen – lépés. A VOSZ alelnöke szerint ezen a téren érdemes lenne megfontolni K+F források még további növelése mellett egy ehhez kapcsolódó célzott társaságiadó-kedvezmény bevezetését is.

A beruházások támogatása érdekében szükség volt a hitelezés támogatására is, amely a gazdaságvédelmi akciótervben a Garantiqa Hitelgarancia és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tőkeemelésben jelenik meg. Ez javítja a kisebb tőkeerejű vagy szerényebb fedezettel rendelkező vállalkozások esélyeit. A kisebb garanciaösszegek esetében azonban célszerű lenne tovább egyszerűsíteni az eljárást, amivel a hitelfelvétel gyakran elhúzódó folyamata rövidülhetne – tette hozzá Ádám Imre.

Csaba Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS