Ádám Imre: a gazdaságvédelmi akciótervben a VOSZ javaslatai is megjelennek

2019. 06. 12., 09:30

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tagjainak javaslatai is megjelennek a kormány gazdasági stratégiájában – mondta az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a szervezet alelnöke.

A május végén bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv több intézkedésében is megjelennek a VOSZ által képviselt vállalkozások javaslatai. A szövetség folyamatosan gyűjti a vállalkozások javaslatait, amelyek közül tavaly több mint 40-et juttattak el a Pénzügyminisztériumhoz és az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. A vállalkozók jellemzően az adózás egyszerűsítését, illetve az adónemek számának, mértékének csökkentését, valamint a bürokratikus terhek enyhítését szorgalmazták – mondta el az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a VOSZ alelnöke.

A kiva és a szociális hozzájárulási adó csökkentése – utóbbi már a 2016-os bérmegállapodásban is szerepelt – szintén ebbe a sorba illeszkedik. A szocho mérséklése csökkenti az adóéket, de a vállalkozások egy részét a minimálbér, illetve a garantált bérminimum idei és jövő évi, egyaránt 8–8 százalékos emelése így is nehéz helyzetbe hozza – hangsúlyozta Ádám Imre. A bérköltség emelkedésével nő a munkaerőköltség, a vállalkozások büdzséjének szűkössége miatt a beruházások, fejlesztések lehetősége viszont csökken. A legnehezebb helyzetbe a belföldre termelő, kevéssé tőkeerős cégek kerülnek, amelyek különösen súlyos dilemmával szembesülnek: egyrészt meg kell tartaniuk a munkaerőt, amihez a multik és a külföld „elszívó hatása” miatt folyamatosan emelniük kellene a béreket, másrészt lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel, erősíteniük kell versenyképességüket, amihez viszont beruházásokra van szükség. A kettő egyszerre sajnos nem megy mindenkinek – jegyezte meg a VOSZ alelnöke. A hazai vállalkozásoknál jóval nagyobb termelékenységgel dolgozó multinacionális cégek esetében ez a dilemma kevésbé súlyos, ahogy könnyebb helyzetben vannak az exportra termelő vállalatok is, amelyek eredményességét,  bevétel-növekedését a forint gyengülése is támogatja – tette hozzá.

A szálláshely-szolgáltatás áfájának csökkentése növeli a szektor versenyképességét – hangsúlyozta Ádám Imre. Az itt működő vállalkozásoknak dönteniük kell: vagy az áraikat csökkentve válnak népszerűbbé, vagy a dolgozóik megtartására és fejlesztésre fordítják a náluk maradó összeget. „Mivel a munkaerőhiány itt is rendkívül súlyos probléma, többségében a második lehetőség valószínűsége a nagyobb.”

Új lehetőségek nyílhatnak meg a vállalkozások előtt azzal, hogy a kistelepüléseken a lakásépítések, lakásberuházások áfáját 5 millió forintig visszatérítik. Ez nem csupán az építőipar lendületének megtartását segíti, de növeli a falvak munkaerő-megtartó erejét is azáltal, hogy több városi céget telephelyének vidékre költöztetésére sarkallhat.

A kutatásra-fejlesztésre szánt támogatás megemelése Ádám Imre szerint is jó irányba tett – a beszállítóvá válás lehetőségének és a versenyképesség növelése érdekében elengedhetetlen – lépés. A VOSZ alelnöke szerint ezen a téren érdemes lenne megfontolni K+F források még további növelése mellett egy ehhez kapcsolódó célzott társaságiadó-kedvezmény bevezetését is.

A beruházások támogatása érdekében szükség volt a hitelezés támogatására is, amely a gazdaságvédelmi akciótervben a Garantiqa Hitelgarancia és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tőkeemelésben jelenik meg. Ez javítja a kisebb tőkeerejű vagy szerényebb fedezettel rendelkező vállalkozások esélyeit. A kisebb garanciaösszegek esetében azonban célszerű lenne tovább egyszerűsíteni az eljárást, amivel a hitelfelvétel gyakran elhúzódó folyamata rövidülhetne – tette hozzá Ádám Imre.

Csaba Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS