A szabadalmi bejelentések és a védjegybejegyzések száma is emelkedett az első negyedévben

2021. 04. 26., 18:15

2021 első negyedévében az újonnan benyújtott szabadalmi bejelentések száma mintegy 14 százalékkal növekedett, a védjegybejelentések számában pedig mintegy 32 százalékos növekedés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest.

A szellemi tulajdon védelme, az alkotók elismerése nemcsak az ötletgazdák, hanem a vállalkozások, a munkahelyek szempontjából is fontos – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által a szellemi tulajdon világnapja alkalmából rendezett online konferencián.

Kiemelte, termelékenyebbek a szellemi tulajdonjoggal rendelkező vállalkozások, a többi céghez képest ezeknél 19 százalékkal, ezen belül a szabadalommal bíró vállalkozásoknál 53 százalékkal többet keresnek a munkavállalók.

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a szellemi tulajdonjogot nem védő gazdaság lemarad az élmezőnytől, a szellemi tulajdon szakszerű védelme révén viszont felvirágozhat a gazdaság, növekedhet az életszínvonal, javulhat az életminőség – fogalmazott az ITM államtitkára.

A konferencián György László szólt arról, hogy minden válság egyben lehetőséget is jelent, a cél a magas hozzáadott értéket előállítani képes vállalkozások fejlesztése, az innováció, az alkotó tevékenység ösztönzése, ezek révén a gazdaság újraindításának előmozdítása, a foglalkoztatás növelése.

Az államtitkár kitért arra, az Európai Szabadalmi Hivatal és az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala 2021. évi kutatása is kiemelte, hogy Magyarországon van előrehaladás az innováció hasznosításában.

Az ITM államtitkára beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a szellemi tulajdon világnapjának idei mottója, a piacra visszük az ötleteit, 2021-ben aktuálisabb, mint valaha, mert amikor a gazdaságot átrendezi a koronavírus, az innovatív ötletek gyorsan piacot hódíthatnak. Ezért érdemes minden innovatív vállalkozónak követni a világnap programsorozatát – fűzte hozzá.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke kiemelte, 2021-ben, amikor a gazdaság helyreállítása sürgető, a szellemi tulajdon világnapján is fontos rávilágítani a kkv-k nélkülözhetetlen gazdasági szerepére, és arra, hogyan használhatják a szellemi tulajdonjogokat cégük erősebbé, versenyképesebbé és ellenállóbbá válásához.

Pomázi Gyula ismertette, Magyarországon a világjárvány ellenére a nemzeti úton benyújtott bejelentések száma 2020-ban szinte mindegyik oltalmi formánál növekedett az előző évihez képest. Múlt évben a nemzeti úton benyújtott szabadalmi bejelentések 1,3 százalékkal, a kiegészítő oltalmi tanúsítvány iránti kérelmek 1,8 százalékkal, a formatervezésiminta-oltalmi bejelentések 4,5 százalékkal, a bejelentésben foglalt minták száma 22,6 százalékkal, a védjegybejelentések 2,4 százalékkal növekedtek az előző évhez képest.

Az idei adatok biztatók, 2021 első negyedévében az újonnan benyújtott szabadalmi bejelentések száma mintegy 14 százalékkal növekedett, a védjegybejelentések számában pedig mintegy 32 százalékos növekedés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest.

Rámutatott arra is, hogy a hivatal tevékenységének fontos eleme a kutatás-fejlesztés (K+F) minősítés elvégzése is. A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés hivatalos igazolás a projektről, ezzel a dokumentummal kedvezményeket, pályázati forrásokat lehet igénybe venni. Erre egyebek közt példaként említette, hogy a szociális hozzájárulás esetében a cégek megtakaríthatják akár minden tízedik munkavállalójuk bérét. Jelezte, a hivatal minősítést végző szervezeti egysége a mindennapi gyakorlat alapján elkészítette a pályázókat segítő Fehér Könyvet.

Pomázi Gyula elmondta, a koronavírus-járvány pozitív hozadéka a hivatalnál a digitalizáció térnyerése. Tavaly az első negyedévben az összes beadvány 43 százaléka érkezett elektronikus úton, idén ez a szám már 74 százalék.

Az elnök szerint a 2021. évi szellemi tulajdon világnapja kitűnő alkalom arra, hogy megismerhetők legyenek a szellemi tulajdoni rendszer eszközei, például a védjegy, az ipari minta, a szerzői jog, a szabadalom, az üzleti titok, a földrajzi árujelző, mert ezek segíthetik azokat a vállalkozásokat, amelyek ötletüket a piacra szeretnék vinni. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS