3,2 milliárd forintból fejleszt Nyíregyházán az EKO Konzervipari Kft.

2022. 01. 25., 18:33

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Feldman Zsolt kiemelte: Magyarország a csemegekukorica-termesztésben első, míg a zöldborsóban a harmadik helyen áll az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy van árualap, amelyre építeni tud ez a vállalkozás, amely egy stabil, és a következő évtizedekben is biztos feldolgozóhátteret fog jelenteni.

Mihályi Botond, az EKO Konzervipari Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta: a nagy múltú, csaknem hatvanéves társaság a több mint hárommilliárd forint értékű beruházási összeget a kukorica és a borsófeldolgozás volumenének növelésére fogja hasznosítani, a tervek szerint a kapacitásokat a következő, 2023-as szezonra 40–50 százalékkal szeretnék emelni. A cég emellett gyümölcstermékek és befőttek gyártásban szeretne piacra lépni, a beruházás része lesz még a nyíregyházi gyár energetikai-technológiai korszerűsítése is.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: az EKO Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye negyvennegyedik legjelentősebb vállalkozása a közel nyolcmilliárd forintos nettó árbevételével, valamint az egész évben és szezonálisan itt dolgozó 250–500 munkavállalójával.

Az 1964 óta konzervipari termékeket gyártó, jelenleg magyar családi tulajdonban lévő EKO Konzervipari Kft. termékei csaknem 80 százalékát az Európai Unió országaiba exportálja, de kivitelből jelentős és egyre növekvő arányt képvisel Ukrajna, Oroszország, valamint a szovjet utódállamok. A céghez mintegy 3200 hektár nagyságú mezőgazdasági területről szállítják be a nyersanyagot a szerződött termelők. A nyilvános adatok szerint a kft. 2020-ban 7,9 milliárd, 2021 első fél évében 4,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el, két évvel ezelőtt 553 millió, míg tavaly június 30-ig 192 millió forintos veszteséget realizált. (MTI)

Fotó: Vermes Tibor

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS